„Colectiv” a câștigat și votul publicului european, și pe cel al Parlamentului European și a devenit cel mai bun film al continentului în 2020!

„Colectiv” a fost desemnat azi, de către europarlamentari și de cetățenii europeni, câștigător al LUX Audience Award. Documentarul românesc a devansat peliculele „Corpus Christi” și „Another Round”, care mai erau în finală.

Premiul a fost decernat de David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European, care, vorbind despre „Colectiv” a subliniat „cât de important este jurnalismul de investigații pentru libertate și independență”. Sassoli a salutat curajul cetățenilor români „care au căutat adevărul” și i-a felicitat pe jurnaliști pentru „devotamentul lor pentru libertatea de exprimare”. „Avem nevoie de o presă liberă”, a mai spus oficialul. La decernarea premiului, regizorul Alexander Nanau l-a avut alături pe Mihai Grecea, colaborator artistic al filmului și unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv. Ei au purtat măști cu #65, numărul victimelor tragediei. „Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora la cinci ani de la tragedie justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Este și un premiu pentru puterea și curajul cetățenilor care au spus adevărul și au schimbat societatea românească”, a spus Alexander Nanau în discursul său din plenul Parlamentului European.
Citeşte întreaga ştire: „Colectiv” a câștigat și votul publicului european, și pe cel al Parlamentului European și a devenit cel mai bun film al continentului în 2020!
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ