spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

“Drogatii au devastat cimitirul din Husi”

- Advertisement -

CERCETÃRI… În timp ce politistii îi cautã pe cei care au distrus mormintele evreilor de la Husi, în rândul betivilor sau al pustilor lãsati fãrã supraveghere, presedintele Comunitãtii Evreiesti din Husi, huseanul Costache Clim, este convins cã cei care au pus la pãmânt cele peste 70 de pietre funerare, au fost sub influenta drogurilor. “Asta e pãrerea mea personalã. Astfel, dacã era un om sãnãtos, nu putea sã facã ceea ce a fãcut”, a spus Costache Clim, într-un interviu exclusiv. Presedintele Clim se abtine însã sã pronunte mãcar expresia “act antisemit”, cãci, spune dânsul, dintotdeauna viata tuturor cetãtenilor din Husi, s-a desfãsurat în bune conditii. Are însã convingerea cã lipsa de educatie ne-a adus în aceastã situatie. În acelasi context, Episcopul Husilor a avut o reactie la comentariile iresponsabile ale parlamentarului Silviu Vexler, care s-a apucat sã invoce gratuit pe Zelea Codreanu si defuncta Miscare Legionarã, chiar printre mormintele evreiesti.

Din miile de evrei care au trãit în municipiul Husi, de-a lungul celor câtorva sute de ani (un document apartinând Episcopiei Husilor, datând din 8 ianuarie 1604, mentioneazã existenta evreilor în Husi, n.r.), în prezent au mai rãmas doar 56. Asta sustine presedintele Comunitãtii Evreiesti din municipiul Husi, Costache Clim, cel care, într-un interviu acordat în exclusivitate, si-a spus pãrerea sa vis-a-vis de cele întâmplate în Cimitirul Evreisc din marginea orasului. “Ce sã cred, decât faptul cã aici a fost o mânã criminalã si ce sã pot spune mai mult… Am rãmas si eu stupefiat de tot ce s-a întâmplat. Chiar uluit, uimit de situatia asta. Nu a fost niciodatã în acest cimitir acest dezastru”, a spus Costache Clim. Despre ipoteza intemperiilor care ar fi putut afecta pietrele funerare, subrezite de vreme, presedintele Clim a spus: “Copilãrii. Este imposibil, cãci oricât ar bate vântul acela, trebuia sã depãseascã cel putin 100 de km la orã, nu? Si am fi stiut. Nu, asta este, asa, o variantã care nu stã în picioare”.

“Erau sub influenta drogurilor”

Despre posibilitatea ca autorii faptelor petrecute în cimitir sã fi fost, de fapt, persoane antisemite, presedintele Clim a precizat: “Mã abtin aici sã fac un comentariu”. A înclinat însã spre posibilitatea ca oameni fãrã educatie, fãrã bunã crestere, sã fie posibilii autori. “Numai din cauza faptului cã dupã Revolutie s-a creat în tara noastrã haos. Lipsa de educatie îsi spune cel mai mult cuvântul. Copii sau oameni care sunt certati cu orice conduitã normalã. Aici, în cimitir, as putea sã îmi dau cu pãrerea cã au fost persoane, care au fost sub influenta drogurilor, de exemplu. Asta e pãrerea mea personalã. Astfel, dacã era un om sãnãtos, nu putea sã facã ceea ce a fãcut”, a spus presedintele Costache Clim. Despre comunitatea evreilor din municipiul Husi si importanta acestor oameni deosebit de priceputi la comert, la mestesuguri, dar si excelenti ingineri, doctori sau avocati, presedintele Clim a precizat: “Evreii din Husi reprezentau, din punct de vedere economic, enorm pentru oras, fiindcã ei erau cei care s-au ocupat cu comertul, erau meseriasi foarte buni… Unii, o parte, au învãtat si si-au luat zborul din orasul nostru. Doctori foarte buni, ingineri. Evreii, alãturi de toti cetãtenii orasului, au contribuit la dezvoltarea urbei”.

Silviu Vexler, parlamentarul imprundent, pus fatã în fatã cu propriile vorbe!

Dacã presedintele evreilor din Husi, Costache Clim, a fost moderat si prudent în declaratii, în ceea ce priveste suspiciunile de antisemitism, parlamentarul Silviu Vexler, tirmis sã vadã ce s-a petrecut la Husi, s-a fãcut foc si parã prin cimitir, acuzând acte antisemite, “bazându-se” doar pe faptul cã, în urmã cu multi ani, aici s-ar fi nãscut Corneliu Zelea Codreanu. În replicã, Episcopul Husilor a transmis pe o retea de socializare, punctul sãu de vedere: “Domnul Silviu Vexler, vicepresedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României si reprezentantul în Parlament al Federatiei Comunitãtilor Evreiesti din România, în urma vizitei fãcute în orasul nostru, doreste sã le transmitã un mesaj subliminal locuitorilor din Husi, care, majoritar, sunt ortodocsi: atâta timp cât Corneliu Zelea Codreanu s-a nãscut la Husi, înseamnã cã husenii, în mod aprioric, sunt “potentiali antisemiti” (citez: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Husi?”). Îl asigur pe domnul deputat Silviu Vexler cã pentru orice ortodox veritabil si, prin extensie, pentru orice crestin este imposibil, tot aprioric vorbind, sã fie antisemit, pentru cã iubeste un evreu Care s-a jertfit si a înviat pentru mântuirea celor care cred în El. Regina Elena, mama regelui Mihai, a fost ortodoxã si a salvat sute de vieti în perioada Holocaustului, fiind un adevãrat model de compasiune. Viata cetãtii Husilor este una pasnicã si de frumoasã convietuire între etnii, confesiuni si religii. I-as fi recunoscãtor domnului deputat Silviu Vexler, dacã ar fi consecvent cu una dintre cele mai realiste si de bun simt declaratii ale domniei sale, pe care a postat-o pe contul de Facebook (29 noiembrie 2018): “Cuvântul antisemitism este un cuvânt greu, dureros, un cuvânt pe care nu-l folosesti usor si dacã îl folosesti, este necesar sã ai fundamente clare”. Iar pentru a fi extrem de clari, asa cum a fost precizat si în comunicatul oficial al Episcopiei Husilor, dezaprob, din oficiu, profanarea mormintelor din cimitirul evreiesc al orasului Husi”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.