spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

„Casa de filme” Husi renaste!

- Advertisement -

DISPARITIE Unul dintre proiectele geniale ale culturii husene, numit simplu “Moldocamera” este pe cale sã renascã, dupã ce a fost abandonat vreme de douã decenii! Conducerea Casei de Culturã “Alexandru Giugaru” si-a propus ca, în urmãtorii cinci ani, sã reînfiinteze clubul pasionatilor de teatru si film. Din pãcate, noua generatie de cinefili va trebui sã o ia de la 0, pentru cã, în mod ciudat, întreaga zestre a Moldocamera – în jur de 90 de pelicule realizate din anii ‘60 pânã în ’89 -, a dispãrut din Casa de Culturã. Doar amintirile au rãmas în palmares, pentru cã nicio imagine din filmele premiate la festivalurile europene de gen, nu mai existã în patrimoniul Casei de Culturã.

INTENTIE Pentru urmãtoarea perioadã, în proiectul de management, conducerea Casei de Culturã “Alexandru Giugaru” Husi si-a planificat să readucă la viatã “Moldocamera”, un proiect cultural de mare succes pânã în 1989. Înfiintat în 1960, în interiorul Casei de Culturã, la initiativa fostului director Emil Pascal, clubul actorilor amatori din Husi a fãcut performantã europeanã, în conditii care astãzi ar stârni hazul: developau într-un lighean de tablã si uscau pelicula cu un ventilator rudimentar… Chiar si asa, filmele produse de Moldocamera Husi au cucerit premii importante la festivaluri din Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia sau Franta. “Foita de staniol” sau “Pasii” sunt douã dintre peliculele de succes, care au stârnit admiratia criticilor de film din Europa. “Ne-am propus reînfiintarea acestui club al cinefililor din Husi, iar pentru asta am prezentat Consiliului Local, în proiectul de management, ceea ce ne-am dori, între altele, achizitionarea aparaturii necesare”, a spus inginerul Sergiu Gãinã, directorul Casei de Culturã “Alexandru Giugaru” Husi.

Au dispãrut toate filmele!

Pare greu de crezut, dar în patrimoniul Casei de Culturã nu mai existã niciunul din cele aproape 90 de scurt-metraje filmate în cadrul Moldocamera! Husenilor le-ar fi plãcut sã revadã “Pasii”, “Explozia”, “Rãsplata” sau mult premiata “Foitã de staniol”, însã absolute toate peliculele au dispãrut. “Noi nu mai avem, din pãcate, niciunul dintre aceste filme. Sigur cã ele reprezintã o valoare patrimonialã cu totul deosebitã, însã… nu le mai avem. Probabil, n-as putea spune cu certitudine, ele s-ar putera afla la domnul director Emil Pascal. De la plecarea dânsului, filmele n-au mai fost de gãsit în Casa de Culturã”, a confirmat directorul Sergiu Gãinã.

“Filmele trebuie redate husenilor, cã sunt parte din averea lor culturalã”!

Fostul director Emil Pascal a declarat totusi într-un interviu acordat ziarului Vremea Nouã, din 10 septembrie 2010, faptul cã acele pelicule se gãsesc la sediul casei de Culturã: “Nici n-am crezut cã cineva astãzi, 10 septembrie, va bate în poarta mea sã mã întrebe de… Moldocamera. Peliculele au rãmas în zestrea Casei de Culturã, ar putea fi vãzute, dar nu m-am gândit cã ar mai fi de folos cuiva…”, spune Emil Pascal. Unul dintre disciplolii sãi însã, Ilie Balan, si el actor în 11 filme ale Moldocamerei, are si el o pãrere despre filmele dispãrute: „Oriunde ar fi acele filme, e dureros ca cineva sã le tinã într-un fel egoist si sã nu le dea oamenilor sã le vadã. Foarte multi huseni de vârsta mea si poate mai tineri sau mai bãtrâni din Husi, se vor regãsi în imaginile acelea. Eram actori amatori, membrii ai Gãrzilor Patriotice, recunosc. Dar puneam suflet! Regizor era un mare om de culturã, Ion Agapi (el este si un fotograf de valoare), iar Emil Pascal era si el omul bun la toate. Lucram cu Cicerone Zbantu, cu al cãrui aparat de 8 mm am filmat prima datã. Cred, totusi, si sã mã ierte dacã gresesc, cã filmele se aflã la domnul Pascal. Erau o parte din munca lui, e adevãrat, si la pensionare si le-a luat. Dar ele trebuie redate husenilor, cã sunt parte din averea lor culturalã”, a spus Ilie Balan, fost actor amator în cadrul Moldocamera.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.