0,16%, procent infim de reacții adverse în urma imunizării, în județul Vaslui

SOLICITAT… Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, la Centrul de zi “Bucuria” din Vaslui s-au vaccinat un număr de 2862 de persoane.

FĂRĂ PROBLEME… Dacă în alte județe din țară au fost înregistrate reacții adverse grave în urma vaccinării, și chiar decese, după afirmațiile unor persoane, în județul Vaslui imunizarea populației nu pune probleme autorităților sanitare. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, din cele 27.869 de persoane care s-au vaccinat până în prezent, doar 45 au manifestat reacții adverse, ceea ce înseamnă un procent de 0,16%.

Printre cele mai frecvente reacții postvaccinale la persoanele imunizate din județul Vaslui sunt cefaleele, durerile locale, mialgiile, artralgiile, limfopatiile și lipotemiile. Conform surselor menționate, în ultimele 24 de ore, în județul Vaslui, au fost imunizate 710 persoane împotriva COVID-19, din care 48 la rapel. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în județul nostru au fost imunizate 27.869 de persoane, dintre care 19.757 cu doza 1 și 8112 cu ambele doze. Centrele de vaccinare cele mai solicitate în aceste două luni au fost cele de la Clubul Pensionarilor din Vaslui (6287 doze administrate), Sala de Sport “Episcop Iacov Antonovici” Bârlad (6332 doze), Sala de Sport Huși (4141 doze), Spitalul Județean de Urgență Vaslui (3678 doze), Centrul de zi Bucuria Vaslui (2862 doze), Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir Bârlad (2012 doze). Pentru perioada 15 martie – 21 martie sunt programate pentru vaccinare 5797 de persoane eligibile. 

De luni, 15 martie, a început etapa a III-a a campaniei de vaccinare 

Campania de vacccinare din România a intrat, de luni, 15 martie 2021, în etapa finală, cea de-a treia, care va fi deschisă tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani și care doresc să se vaccineze. Autoritățile au anunțat că listele de așteptare se vor deschide succesiv, pe județe (luate în ordine alfabetică), începând cu dimineața zilei de 15 martie 2021, ora 09:00. Vor fi trei intervale orare pentru deschiderea listelor. Județul Vaslui figurează în ultimul interval, de la 13:00-15:00.

Cum se face programarea pe listele de așteptare

Din momentul în care programarea la vaccinare pentru populația generală a devenit disponibilă, în platforma de programare au devenit vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât și cele care vor fi operaționalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de așteptare. Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va face în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează: persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice; persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale); persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală). Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de așteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populației cu risc și 25% lucrători din domenii esențiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a. Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile și angajații din domenii esențiale, cât și pentru populația generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcție de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv. Programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât și prin apelarea numărului de call center, iar modalitățile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de așteptare sunt următoarele:

– Pentru cei care aleg programarea individuală în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de așteptare, însă va pierde poziția ocupată inițial.

– Pentru persoanele care optează pentru programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare în ziua și în intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate și nu este necesar să confirme programarea. Persoana înscrisă în lista de așteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de așteptare a unui alt centru de vaccinare.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ