24.1 C
Vaslui
26-sept.-2022

1.300 de abonati Termica rãmân ai nimãnui!

- Advertisement -

SCÃDERE… De la 19.000 de abonati, în 1990, societatea de termoficare a Vasluiului a ajuns, în 2011, la doar 1.300, iar numãrul continuã sã scadã pe zi ce trece. O situatie alarmantã pentru autoritãtile locale, care trebuie sã rãspundã la eterna întrebare: Termica, încotro? Ieri, în Consiliul Local, s-au luat în discutie mai multe variante, inclusiv închiderea centralelor termice care mai functioneazã acum si conservarea echipamentelor de zeci de miliarde de lei vechi. Unii consilieri au cerut calcule stricte, pentru a se vedea dacã banii care se dau an de an pentru subventii nu ar putea fi folositi la cumpãrarea unor centrale de bloc sau de apartament, iar cheltuielile sã fie trecute în sarcina locatarilor, în rate. Ce va fi, vom afla în septembrie, când consilierii locali si Executivul se vor întâlni din nou, pentru a lua decizia finalã. Pânã atunci, trebuie spus cã zeci de vasluieni se debranseazã, lunar, de la Termica, speriati de faptul cã vor fi pusi sã plãteascã facturi uriase, în lipsa unor ajutoare sociale sau a subventiilor.

Directorul Termica Vaslui, Dãnut Chirvase, a prezentat un raport, ieri, în care a prezentat situatia în care se aflã compania pe care o conduce. Chirvase a încercat sã facã unele calcule privind functionarea Termica pentru iarna 2011-2012. Datele si costurile care au fost prezentate au stârnit nemultumiri în rândul unor consilieri locali, care au cerut clarificãri. “Ce veti face dacã nu veti mai primi subventii de la bugetul de stat?”, au întrebat consilierii locali. Situatia Termica rãmâne foarte grea. De la începutul anului si pânã acum, Termica Vaslui a înregistrat un numãr de 226 de cereri de debransare, astfel cã au mai rãmas în statistici în jur de 1300 de abonati în tot orasul. Termica a stabilit ca în urmãtorul sezon rece va asigura furnizarea agentului termic doar pentru încãlzirea a 150 de scãri de bloc, fatã de 200, cât erau anul trecut. Vor fi functionale centralele termice din zonele 13 Decembrie, Confectii, Piata Vidin, la care se adaugã alte cinci centrale de bloc. În zonele în care au rãmas un numãr foarte mic de consumatori , scãri cu 1-2 apartamente bransate, s-a decis oprirea furnizãrii serviciilor de încãlzire în scopul eficientizãrii Termica. Au fost oprite din functie centrala termicã din Bolintineanu si punctul termic Scarlat, repornite anul trecut, din cauza numãrului foarte mic de abonati.

La Vaslui, gigacaloria se produce cu peste 400 de lei

“Estimãm cã, pentru sezonul rece 2010-2011, vom produce 5400 de gigacalorii, din care vor fi vândute aproximativ 3300 gigacalorii, în valoare de 1.419.033 lei, la pretul actual de 430.01/Gcal. La nivelul subventiilor din sezonul trecut, din valoarea productiei vândute de 1.419.033 lei, 390.819 lei ar trebui sã fie subventii de la nivelul bugetului de stat, 434.214 lei de la bugetul local, iar diferenta de 594.000 lei sã fie facturatã populatiei”, a declarat Danut Chirvase, directorul SC. Termica Vaslui SA. Situatia în care se aflã compania, dar mai ales cifrele prezentate, au stârnit comentariile unor consilieri locali, care cer stoparea pierderilor si vor solutii pragmatice pentru rezolvarea problemelor de la Termica. S-a cerut în mod expres reducerea implicatiei bugetului local în costurile generate de Termica. “De zeci de ani, plãtim pierderile de la Termica. Nu se mai poate asa. Faceti o analizã completã si discutãm în septembrie”, a spus Marius Arcãleanu, consilier PDL. Alti consilieri au cerut înfiintarea unei comisii, care sã analizeze, caz cu caz, situatia abonatilor rãmasi la Termica. “Consider cã ar trebui sã facem o analizã, sã vedem în ce zone putem da cãldurã si la ce costuri. Nu putem lãsa oamenii fãrã cãldurã, pentru cã sunt si situatii grele, însã trebuie sã luãm în calcul faptul cã avem scãri de bloc cu 1-2 abonati, la care nu mai putem furniza agent termic. Acolo unde se va putea, sã trecem la centrale de bloc sau apartament, asa cum s-a fãcut si în alte orase”, a spus Adrian Tighici, consilier local PSD, seful comisiei Urbanism.

Primarul Vasile Pavãl: “Abonatii care au rãmas la Termica sunt cazuri grele”

În cadrul sedintei s-au propus solutii si pentru rezolvarea problemelor acelor 2-3 apartamente care nu vor beneficia de cãldurã în urma excluderii din schema de functionare a unor centrale si a unor puncte de furnizare a agentului termic. Pentru acestea s-a propus instalarea unor centrale de bloc sau chiar a montãrii unor centrale murale. Facturarea ar cuprinde costurile la gaz si cele pentru amortizarea investitiei. “Termica trebuie sã functioneze, pentru ca acei abonati care au mai rãmas reprezintã adevãrate cazuri sociale, sunt oameni care nu au efectiv nimic de pus pe masã. Vom lucra cu Termica, vor face o situatie clarã a abonatilor, vom lucra pe bazã de anchetã socialã acolo unde este cazul. Pânã în luna octombrie vom avea situatia clarã si vom ajunge la solutia cea mai bunã, în favoarea cetãtenilor nostri”, a declarat Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Cuvântul de ordine pentru Termica? “De mâine (joi, 18 august, n.r.) sã trecem la treabã. Sã se actualizeze toate anchetele sociale, pentru cã termenul este foarte scurt. În septembrie, trebuie sã avem imaginea completã”, a spus Alexandru Irimia, seful Comisiei Buget-Finante.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.