10 diplomaţi americani trebuie să părăsească Rusia într-o lună. SUA ar putea trimite în Ucraina armament greu, inclusiv sisteme de rachete Patriot

Cei zece diplomaţi americani declaraţi indezirabili de Moscova ca răspuns la expulzarea, săptămâna trecută, a unor diplomaţi ruşi aflaţi la post la Washington, vor trebui să părăsească Rusia înainte de 21 mai, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, potrivit AFP.  SUA ar putea trimite în Ucraina armament greu inclusiv sisteme de rachete Patriot. Un înalt responsabil al ambasadei SUA a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde i s-a înmânat o notă prin care ”sunt declaraţi persona non grata zece angajaţi ai ambasadei”, care vor trebui să ”părăsească teritoriul nostru înainte de 21 mai”, indică un comunicat al MAE rus.   ”Această măsură reprezintă un răspuns reciproc la acţiuni ostile din partea americană contra unui anumit număr de angajaţi ai ambasadei Rusiei la Washington şi ai consulatului general al Rusiei la New York”, precizează Moscova, care avertizează că ”vor urma alte etape”.   Departamentul de Stat american a expulzat săptămâna trecută 10 membri ai ambasadei ruse de la Washington, unii dintre ei fiind acuzaţi că sunt membri ai serviciilor de informaţii ruse.   SUA acuză Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2020 şi de implicare într-un amplu atac cibernetic asupra programului de securitate SolarWinds, în cursul anului trecut.

Ajutor american pentru Ucraina

Comitetul pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american a aprobat un ajutor pentru refacerea capacităţii de luptă a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. Totodată Casa Albă analizează posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot în Ucraina pentru descurajarea acţiunilor ostile de la graniţa cu Rusia.   Proiectul privind ajutorul în valoare de 300 de milioane de dolari a fost votat în unanimitate şi se referă la ajutoare militare pentru Ucraina, inclusiv asistenţă, transmite The National News.   Comitetul a adoptat Legea privind parteneriatul de securitate din Ucraina, iniţiată de un grup de senatori, inclusiv democratul Bob Menendez şi republicanul Jim Risch.

Citeste mai mult: adev.ro/qrylqt
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ