9.5 C
Vaslui
02-apr.-2023

120 de milioane de euro pentru investitiile din judetul Vaslui (foto)

- Advertisement -

BANI Judetul Vaslui beneficiazã de investitii în infrastructurã de peste 120 milioane de euro. Este vestea anuntatã, sâmbãtã, de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, care a vizitat santierul de pe Drumul European 581, alãturi de oficiali din partea Spedition UMB-Tehnostrade Bacãu, constructorul care a câstigat licitatia. Alte zeci de milioane de euro vor veni, începând cu 2012-2013, în alte lucrãri de anvergurã. Sunt vesti bune pentru administratiile din Bârlad si Husi, care vor beneficia de fonduri pentru soselele de centurã, dar si pentru primãria Vaslui, care a primit vestea cã drumul national 24, care leagã resedinta de judet de capitala Moldovei, Iasi, va fi modernizat, cel mai probabil începând cu primãvara anului viitor.

Reabilitarea DN 24, de la limita judetului Galati si pânã la vama Albita, prin Bârlad-Crasna, decurge bine, iar constructorul anuntã cã va devansa termenul de executie a lucrãrii, urmând sã finalizeze reabilitarea în vara anului viitor. Cel putin, asta a aflat ministrul Anca Boagiu, sâmbãtã, când a fãcut o analizã a stadiului lucrãrilor, într-o vizitã prin judetul Vaslui. Ministrul Transporturilor a venit de la Iasi, prilej cu care a putut sã constate starea jalnicã în care se aflã DN 24 Vaslui-Iasi. Oficialii de la UMB Spedition-Tehnostrade Bacãu, constructorul care a câstigat si licitatia pentru modernizarea drumului national pe tronsonul Crasna-Vaslui-Iasi, au anuntat cã în mai-iunie 2012 se vor termina lucrãrile pe segmentul Bârlad-Crasna-vama Albita, astfel cã traficul spre si dinspre Republica Moldova se va desfãsura în conditii foarte bune. UMB ar termina lucrarea cu aproape un an mai devreme, în conditiile în care, acum, stadiul lucrãrilor este de 60-65% din total. “Mã abtin sã vã spun “Bravo”, desi meritati”, a comentat ministrul Boagiu, într-o discutie cu constructorul, purtatã în zona comunei Costesti. Lucrãrile de modernizare a drumului european vor înghiti în jur de 50 de milioane de euro, pentru o distantã de peste 100 km. Odatã cu încheierea lucrãrilor, a spus ministrul Boagiu, vor dispãrea si “gropile” istorice de pe acest drum important în relatia comercialã a României cu Republica Moldova. “Vasluienii au fost destul de vitregiti în ceea ce priveste finantarea proiectelor de modernizare a infrastructurii, fatã de alte zone, însã lucrurile se vor schimba în bine si pentru aceastã zonã”, a spus ministrul.

În vara lui 2012 încep lucrãrile de modernizare pe str. Republicii, din Bârlad

La conferinta de presã, ministrul Transporturilor a explicat prezenta sa în judet, prin faptul cã doreste ca promisiunile fãcute vasluienilor, cã vor avea un drum european modernizat si investitii în infrastructurã, sã fie respectate. “Lucrãrile pe drumul european sunt în termen, chiar mai mult decât atât, constructorii au devansat termenele si m-au anuntat cã vor termina în mai-iunie anul viitor. Legat de acest drum, trebuie sã spun cã a fost o nemultumire a soferilor la limita dintre Galati si Vaslui, prin aceea cã trebuiau sã treacã de douã ori peste calea feratã, pe o distantã scurtã, lucru care s-a rezolvat prin deschiderea unei variante de rezervã în zona Tutova”, a adãugat Boagiu. Nici Bârladul, al cãrui primar Constantin Constantinescu a asteptat-o pe Anca Boagiu cu un buchet urias de flori, nu a fost uitat de ministru. “Am convenit ca, la finalizarea lucrãrilor de modernizare a drumului national 24, anul viitor, sã trecem si la reabilitarea portiunii de drum care traverseazã Bârladul, destul de afectatã de circulatia utilajelor de mare tonaj”, a mai spus ministrul. O altã veste bunã pentru toti locuitorii judetului este si începerea, din primãvarã, cel mai probabil, a lucrãrilor la modernizarea si reabilitarea DN 24 pe tronsonul Crasna-Vaslui-Iasi, pe o distantã de 77,45 km. Lucrarea va fi finantatã cu fonduri de la Banca Europeanã de Dezvoltare, peste 87 milioane euro. Constructorul, asocierea UMB Spedition-Tehnostrade Bacãu, este în faza pregãtirilor pentru deschiderea lucrãrilor, dupã ce s-a trecut de faza contestatiilor. Cum iarna bate la usã, firma din Bacãu va începe lucrãrile în primãvarã, odatã cu finalizarea lucrãrilor pe tronsonul Bârlad-Crasna-vama Albita. “Judetul Vaslui beneficiazã de toatã atentia din partea Guvernului, pentru modernizarea drumurilor nationale, în limita fondurilor de care dispunem”, a mai completat Anca Boagiu.

Variantele de ocolire ale municipiilor Vaslui, Bârlad si Husi, în lucru

Este în lucru, a mai completat ministrul, varianta de ocolire a municipiului Vaslui, ajunsã la faza de proiect tehnic, proiect care ar urma sã coste 34,8 milioane de euro, pentru 15 km de drum ocolitor. Sunt deja elaborate studiile de fezabilitate pentru variantele de ocolire ale Bârladului – 11,3 km, în valoare de 55 milioane euro – si cea a municipiului Husi – 14,5 km, în sumã totalã de 110 milioane euro. “A fost o vizitã beneficã, pentru mine, ca primar al municipiului Husi. S-a pus în discutie scoaterea la licitatie a soselei de centurã, iar municipiul Husi va avea, peste câtiva ani, o rutã ocolitoare”, a spus Ioan Ciupilan, primarul mun. Husi. Scoaterea traficului greu din municipii, sustine ministrul Anca Boagiu, va avea efecte vizibile asupra circulatiei din orase, cât si în privinta sigurantei cetãtenilor. În plus, si firmele de transport vor scurta cu mult timpii în care pot duce marfa la destinatie.

“O garantie a interesului manifestat de Guvernul României”

“Vizita doamnei ministru Anca Boagiu este o garantie a faptului cã Guvernul României priveste judetul Vaslui drept o zonã cu un potential economic în crestere, mai ales cã aici este si granita Uniunii Europene. Sunt convins cã toate proiectele anuntate de doamna Boagiu vor prinde contur, în anii viitori, iar cetãtenii din Bârlad, Husi sau Vaslui vor beneficia de drumuri mai bune, în timp ce turistii care vor tranzita judetul vor circula pe drumuri modernizate, comparabile cu cele din Uniunea Europeanã” – deputat Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.