5.4 C
Vaslui
07-dec.-2022

13 ANL-iști, în frunte cu vărul primarului de la Huși, datorii uriașe la plata chiriei. Medicul Mitiu Ciupilan nu a mai dat un leu, de 4 ani de zile! (FACSIMIL)

- Advertisement -

DERANJ… Descoperire scandaloasă, făcută de consilierii locali ai municipiului Huși, care recent au avut de aprobat prelungirea unor contracte de chirie la ANL-urile din oraș! În nu mai puțin de 13 apartamente și garsoniere ANL sunt ținute pe ochi frumoși, persoane care au acumulat datorii uriașe la plata chiriei. Unul dintre acești campioni ai debitelor este chiar Mitiu Ciupilan, vărul primarul Ioan Ciupilan. Acesta nu a dat un leu la chirie de, atenție!, 4 ani de zile, acumulând o datorie totală de 15.911 lei. În aceeși situație sunt și alți 12 aneliști. Împreună, doar ei au făcut o gaură în bugetul local de aproape 114.000 lei. Ciudat este că Primăria Huși nu doar că nu i-a evacuat, însă acum vrea să le prelungească aceste contracte, deși niciunul nu a trecut cu vreun leu pe la casieria instituției, de ani de zile. Consilierii locali din opoziție au propus amânarea proiectului, lucru care s-a și întâmplat.

Medicul veterinar, Mitiu Ciupilan, fost director al Direcție Sanitar – Veterinare Vaslui, este chiriaș la ANL, într-unul din blocurile din centrul orașului. Pe lângă mirarea că dânsul (care are o profesie bănoasă, o firmă și, până nu demult, o funcție bună în DSVSA) s-a bucurat la o locuință socială, Mitiu Ciupilan ar fi trebuit să fie un exemplu de anelist, dat fiind faptul că vărul său, primarul Ioan Ciupilan, conduce Primăria și, teoretic, nu se cădea să-l facă de rușine! Domnul Mitiu însă, din contră, a privit lucrurile exact invers: bucuros, probabil, că are un om de nădejde la conducerea orașului, nu a mai dat la chirie niciun leu. Și nu de ieri, de azi, ci 4 ani, la rând. Mai exact, din iulie 2016, până în decembrie 2020, când contractele acestor aneliști au expirat. De la Primărie, rău-platnicii au beneficiat de o indulgență deosebită. Au fost lăsați să ocupe locuințele în continuare, și, drept premiu pentru că, iată, au reușit performanța să acumuleze datorii record (ex: Mitiu Ciupilan – 15.911 lei, Buraga Lucian – 17.586 lei, Mădescu Cosmin – 11.392 lei, Armanu Daniel – 11.835 lei, etc), acum Primăria vrea să le prelungească contractele. Printre ei se află, într-adevăr, și câțiva cu datorii de numai 3 – 4.000 lei, rușinos de mici în comparație cu ale vecinii lor, însă, dacă li se vor prelungi contractele, probabil, și aceștia vor face tot posibilul să nu mai rămână codași pe această listă selectă, mai ales că, iată, Primăria îi încurajează în sensul acesta.

Rudele și prietenii, beneficiari de ANL-uri, campioni la datorii. După ce au primit locuințe “moca”, vor să stea și în ele degeaba!

Trebuie spus că la locuințele ANL, chiriile sunt foarte mici, în comparațiile cu celelalte chirii din oraș. Inițial au fost în jur de 300 de apartamente și garsoniere ANL construite pe Bulevardul 1 Mai și, respectiv, în marginea orașului, pe strada Huși – Stănilești. Apoi, s-au finalizat cele 64 de apartamente din zona Dobrina (strada Huși – Iași), pentru care vreo 3 ani de zile s-au frăsuit cei de la Primărie, cu întocmirea unor liste, pe care, nu se știe cum, dar nimereau mai mult cei care nu aveau dreptul, decât tinerii fără vreo relație mai deosebită. Într-un final, s-a făcut voia Primăriei și s-au repartizat și ANL-urile din Drobrina. O simplă privire peste listele cu norocoși au făcut ca de multe ori hușenii să critice dur acordarea acestor locuințe unor persoane care, dacă era pe drept, nu ar fi îndeplinit niciodată criteriile votate de Consiliul Local. La rândul său, legat de acești datornici, primarul Ioan Ciupilan a motivat că nu îi poate evacua acum, că e iarnă, iar anul trecut nu i-a putut evacua, că… a fost pandemie. A mai spus că, în genere, are probleme cu chiriașii de la ANL, întrucât mai sunt vreo 40 de dosare de evacuare în instanță. Acestora 13, între care se află și vărul său, pe care nu i-a dat pe mâna Justiției, le-a găsit circumstanțe atenuante, prin aceea că poate “unii chiriași au fost plecați în străinătate și nu au avut timp să plătească”. Despre vărul Mitiu Ciupilan (care e chiar în Huși, totuși) nu a comentat în mod deosebit, dând doar câteva replici ironice, atunci când consilierii Cătălin Țocu și Cătălina Popa au spus în ședință CL despre datoria acestuia. Primarul Ciupilan a mai spus că, în opinia sa, cei 13 merită să li se prelungească contractele, întrucât vor avea la dispoziție 30 de zile, să achite toate debitele integral. “Așa, încasăm acești bani la bugetul local”, a susținut primarul Ciupilan. Unul dintre consilieri a comentat ipoteza: “Păi, dacă se văd ei cu contractele prelungite, mai trec ei pe la Primărie?! N-au trecut 3 – 4 ani, fără frica de a fid ați afară, nu mai trec ei nici de acum înainte, că nu are cine îi evacua vreodată”. Directorul economic al Primăriei, Safta Trofin, a luat apărarea angajaților instituției, cărora li s-a reproșat că nu au întreprins acțiuni pentru recuperarea acestor debite. Safta Trofin a spus că funcționarii au trimis “somații peste somații”. Cum însă chiriașii în cauză sunt tot în locuințele pentru care nu au plătit chiria cu anii, cel mai probabil tonele de hârtii expediate de Primărie le-or fi folosit la… alte treburi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.