140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga. Bustul poetului va fi dezvelit mâine, la Iaşi

Mâine, 1 Aprilie 2021, se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga. Cu această ocazie, vor avea loc mai multe evenimente dedicate poetului, la inițiativa Ateneului Național din Iași.

La ora 12.00  va avea loc dezvelirea bustului din Copou, intersecția dintre blvd. Carol I cu str. Asachi.

De asemenea, la ora 12:30 va avea loc dezvelirea plăcii comemorative la casa unde a locuit Octavian Goga în Iaşi, str. Asachi, nr. 9.

Octavian Goga (n. 1 aprilie 1881, Rășinari, Rășinari, Sibiu, Austro-Ungaria – d. 7 mai 1938, Ciucea, Ciucea, Cluj, România) a fost un poet român, militant fascist și antisemit, politician de extremă dreaptă, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920.

Primii ani ai poetului Octavian Goga

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 în satul Rășinari, de pe versantul nordic al Carpaților Meridionali, în casa de pe Ulița Popilor nr. 778, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al Aureliei, învățătoare (și colaboratoare în tinerețe la ziarul Telegraful Român și la revista Familia). Între anii 1886-1890 Goga a urmat școala primară din satul natal, avându-l învățător pe Moise Frățilă, intelectual patriot, personajul posibil din poezia Dascălul, așa cum sora sa, Victoria, stinsă din viață de timpuriu, a fost personajul din Dăscălița.

Cea mai mare parte a vacanțelor, așa cum povestește Octavian Goga în diverse texte autobiografice, le-a petrecut în satul natal al tatălui său, Crăciunelu de Sus, județul Alba. Satul se află pe Târnava Mică, astăzi fiind parte a comunei Cetatea de Baltă; circa 20 % din familiile din sat poartă numele de Goga. Poetul spunea: „Viața țăranilor de pe delnițele Crăciunelului mi-a fost sursă de inspirație pentru «Plugarii și Clăcașii»”…https://www.bzi.ro/140-de-ani-de-la-nasterea-lui-octavian-goga-bustul-poetului-va-fi-dezvelit-maine-la-iasi-4158326?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ