spot_img
14.5 C
Vaslui
29-mai-2023

15 preoti au slujit la Muntenii de Sus (foto-video)

spot_imgspot_img
- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Ca în fiecare an, la „Biserica din deal”, de Hramul Sfintilor Petru si Pavãl, ctitorul Lazãr Neacsu le face câte o surprizã credinciosilor. Dacã anul trecut, aici a slujit staretul de la Putna, de aceastã datã 15 preoti veniti din judet au oficiat o slujbã de vecernie unitã cu Litia.

În Muntenii de Sus, sãrbãtoarea Sfintilor Petru si Pavãl are o conotatie aparte. Este Hramul bisericii din Satul Nou, una din cele mai frumoase din judet, ctitoria familiei Lazãr Neacsu. Sâmbãtã seara a fost una specialã pentru credinciosii din Muntenii de Sus. Slujba de vecernie închinatã Sfintilor Apostoli Petru si Pavãl unitã cu Litia (slujbã specialã în care se binecuvânteazã pâinea, vinul si untdelemnul aduse de credinciosi ca jertfã lui Dumnezeu) a fost oficiatã de 15 preoti. Slujba a fost condusã de pãrintele arhimandrit Gheorghe Stefan Gusã, staretul mãnãstirii „Movila lui Burcel”. „Au venit preoti din parohiile vecine, de la Laza, Hârsova, Portari, Moara Greci, Munteni de Jos, Rebricea, Protopopesti, Buda si altii care, în frunte cu pãrintele Gusã, au sãvârsit aceastã frumoasã si unicã slujbã. De fapt, sãrbãtoarea Sfintilor Petru si Pavãl începe de acum (n.r. sâmbãtã searã, începând cu orele 18.00). Le multumesc colegilor mei care s-au ostenit sã ajungã aici, urmând ca mâine (n.r. duminicã), fiecare sã slujeascã în parohiile lor. Noi aici vom avea o mare sãrbãtoare fiindcã este si hramul bisericii. Domnul Lazãr Neacsu ne-a ajutat si anul acesta ca cei care ne trec pragul sã fie serviti cu bucate binecuvântate. Este si o pomanã a Domniei sale, fiindcã tatãl sãu, care din pãcate nu mai este printre noi, purta numele de Pavel”, a spus pãrintele Vasile Buruianã, cel care slujeste la acestã bisericã.

Lazãr Neacsu, un fiu al satului de toatã isprava

Sãtenii care au participat la acest eveniment, în frunte cu primarul si viceprimarul comunei, au fost foarte încântati de acest eveniment. „Maicã, o slujbã tinutã de 15 preoti este foarte puternicã. Rar ne este dat un asemenea dar. Domnul Neacsu, ctitorul acestei biserici, întotdeauna ne-a fãcut astfel de surprize de hramul bisericii. Dumnezeu sã-i dea sãnãtate si lui si familiei sale! Cã dânsul a fost om crescut cu dragoste de bisericã. Tatãl lui, pe care-l chema Pavel, a fost târcovnic la noi în biserica veche si, dupã cum se vede, si bãiatul lui îi calcã pe urme. Au fost zece în total la pãrinti si uite cã unul dintre ei s-a învrednicit si a ctitorit aceastã bisericã. E ca o catedralã, cu vitralii, cu marmurã pe jos, pictatã toatã. Nu cred cã e una mai frumoasã în judet. Si apoi, cicã a mai fãcut una în satul sotiei sale, pe la Lipovãt, exact copia acesteia si mai are de gând sã facã una la Bucuresti, la el în cartier unde locuieste. Apoi, mamã, ãsta-i om cu har! Câti se învrednicesc sã facã trei biserici? Si uitati-vã la asta cât de mare si frumoasã e! N-a fãcut nicio economie”, ne-a spus una dintre femeile venite la slujba de vecernie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.