spot_imgspot_img
22.1 C
Vaslui
01-mai-2024

20 de ani de afaceri, in judetul Vaslui

- Advertisement -

ANIVERSARE… Au trecut 20 de ani de când, la Vaslui, s-a reînfiintat Camera de Comert si Industrie judeteanã, un organism neguvernamental menit sã protejeze interesele investitorilor locali, într-o perioadã de tranzitie fãrã sfârsit. Camera de Comert din 1990 a primit, ulterior, si binemeritata titulaturã “Camera de Comert, Industrie si Agriculturã”, arãtând astfel care este rolul agriculturii în peisajul economic local. Astãzi, institutia numãrã câteva sute de membri si, desi situatia economicã este destul de grea, firmele din judet au strâns rândurile, fãcând din CCIA Vaslui o institutie redutabilã printre celelalte institutii din tarã.

Momentul de început pentru Camera de Comert a judetului este anul 1990, dupã 40 de ani de dictaturã comunistã, institutia fiind înfiintatã în baza Decretului-Lege nr. 139/1990. Trebuie amintite si persoanele care au luptat pentru reînfiintarea Camerei în judetul Vaslui, cei care au format un Comitet de initiativã: Tudor Dorel Nedelcu, Marius Gerea, Gheorghe Cucu, Laurentiu Gheorghiu, Marius Berlea. La initiativa acestor persoane, a fost convocatã, la 12 octombrie 1990, adunarea generalã de constituire a CCI Vaslui. Era o perioadã în care majoritare erau întreprinderile de stat, dar cu toate acestea au participat 64 de reprezentanti ai operatorilor economici din judet, dar si prefectul de atunci, Stefan Mocanu. Din primul Colegiu de Conducere al CCI Vaslui fãceau parte: Liviu Cernat – director Mecanica Vaslui, Ion Ticãu – ing. FEPA Bârlad, Dumitru Berlea – director comercial IRB Bârlad (astãzi, Rulmenti SA), Liviu Tãtaru – asociat Amicii SRL, Tatiana Mitescu – vicepresedinte UJCM, Stefan Moisã – director Husana Husi, Alex Serban – ing. sef Fabrica de Tricotaje Vaslui, Gelu Gheorghiu – director comercial Confectii Vaslui, Costicã Stefãnescu – director ICSAAP Vaslui, Cezar Mocãnasu – asociat Royal SRL, Dumitru Tomescu – director ICSMI Bârlad. Scopul declarat al organizatiei erau “dezvoltarea intereselor membrilor ei pentru dezvoltarea comertului si industriei, corespunzãtor cerintelor economiei de piatã”. De atunci si pânã acum, cei care au fãcut parte din conducerea Camerei de la Vaslui, dar si simplii membri, pot spune cã s-a încercat ajutorarea mediului de afaceri, desi au fost multe greutãti.

Investitii strãine, destul de putine în ultimii 20 de ani

Pânã în 2002, CCI Vaslui a administrat si Oficiul local al Registrului Comertului, astfel cã investitorii puteau folosi într-un mod integrat toate informatiile necesare despre dezvoltarea afacerilor lor. În acest timp, s-au înregistrat si pasi importanti în dezvoltarea Camerei. Un prim succes a fost realizarea la Chisinãu, în 1991, a unei expozitii internationale cu tematicã generalã, la care proiectarea, organizarea manifestãrii, recrutarea expozantilor din România si Republica Moldova au fost realizate integral de executivul de atunci al CCI Vaslui. Tot din acea perioadã dateazã si primele editii ale unor festivaluri devenite traditie, cum este EXPO ZOO AGROIND MOLDOVA, dar si cunoscutul de acum Top al Firmelor. În 1997, a fost realizat primul studiu privind posibilitãtile si potentialul de dezvoltare al judetului Vaslui, fiind inauguratã în aceastã perioadã si clãdirea în care-si desfãsoarã activitatea Camera de Comert. Faptul cã a fost oferit sprijin pentru realizarea de investitii strãine în judet a condus la aparitia unor societãti importante în economia localã, exemplul elocvent fiind cel al firmei Wink, cu o investitie de peste trei milioane de mãrci germane, unde astãzi functioneazã Agrana Juice Vaslui. Conducerea de atunci a Camerei a fãcut lobby pentru includerea zonei Negresti în rândul zonelor defavorizate economic (în vederea profitãrii de avantajele fiscale prevãzute de lege pentru aceste zone), reusind sã organizeze, în 1998, prima Comisie de Arbitraj a CCI Vaslui (astãzi, Curtea de Arbitraj Comercial) care realizeazã activitatea de arbitrare a litigiilor comerciale si oferã consultantã proceduralã în domeniu, în baza clauzei compromisorii.

Din 2003, o nouã conducere, obiective mai îndrãznete

Anul de cotiturã în activitatea CCIA Vaslui este 2003, când Colegiul de Conducere alege si Adunarea Generala valideazã noua conducere a CCI si noul presedinte, în persoana ec. Ionel Constantin. Apar primele târguri de anvergurã. În 2004, se organizeazã primul târg local, de importantã regionalã, în centrul Vasluiului, împreuna cu ROMEXPO. În acelasi an, sunt initiate primele cursuri ECDL la sediul CCI Vaslui, iar în perioada 2003-2008 sunt organizate misiuni economice anuale în Germania (2003-2005) sau Belgia (2006-2008). Sunt înfiintate centre si servicii noi în cadrul CCI Vaslui – prin parteneriate privat-privat si public-privat, precum Centrul de Informare si Consultantã, filiala Vaslui a Scolii Române de Afaceri, Terminalul Vaslui al Bursei de Mãrfuri, implementarea unui program de creditare pentru microîntreprinderi, alãturi de o institutie financiarã americanã, CHF. Ca urmare, creste substantial numãrul de membri, prin campanii sistematice si se trece la reorganizarea Camerei si a personalului, precum si la orientarea clarã a serviciilor cãtre mediul de afaceri. Dar, ceea ce atrage atentia la aceastã perioadã de dezvoltare a Camerei este organizarea, în 2005, a primului Forum Regional de Investitii, cu participare interna-tionalã, organizat împreuna cu ADRNE si Camera de Comert si Industrie a României. “A fost un eveniment de referintã, ca sã poti sã aduci într-un oras mic peste 100 de participanti la sesiunile în plen, respectiv profesori universitari si cercetãtori, reprezentanti guvernamentali, ministri, directori de directii generale în cadrul ministerelor de linie, specialisti ai Agentiei de Dezvoltare Regionalã Nord-Est, presedinti si directori ai camerelor de comert din Regiunea Nord-Est, reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene în România. Nu ne-am oprit aici si am continuat, în 2006, cu primul târg regional (TIMM), la Vaslui, în Sala Sporturilor, cu o largã participare a IMM-urilor românesti din aproape toatã zona Moldovei. Ne mândrim cu faptul cã, în perioada 2006-2007, am creat si implementat Sistemul de Management Integrat (calitate-mediu) la nivelul Camerei, CCIA Vaslui fiind una din primele organizatii ale sistemului cameral din tarã, înregistratã cu SMI si capabilã sã ofere informatii si asistentã în domeniu”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. În 2008, a fost organizatã, în premierã, o vizitã de lucru de o sãptãmânã a specialistilor în dezvoltare economicã din Regiunea NE în Regiunea flamandã a Regatului Belgiei, pentru ca, în 2010, Camera de la Vaslui sã participe la Cahul, cu o delegatie importantã de oameni de afaceri, la primul Forum Economic dedicat cooperãrii transfrontaliere.

Prietenii din strainatate ai CCIA Vaslui

Dupã 20 de ani de existentã, conducerea CCIA a dorit sã aminteascã o parte dintre persoanele care au fost alãturi de membrii Camerei, cu sfaturi, proiecte sau consultantã. Este vorba de Soraya Bandelli, voluntar american PEACE CORP, care a organizat pentru prima datã în Vaslui, cu sprijinul CCI Vaslui, în 1996, cursuri aprofundate de englezã de afaceri, Mark McCord, primul director american din perioada 2000-2002 al CIPE (Center for International Private Enterprise) România, organizatie care se ocupã cu sprijinirea asociatiilor de afaceri din întreaga lume, dar si Arun Patankar, consultant de specialitate din India (în cadrul uneia din cele mai mari asociatii de oameni de afaceri din Mumbay), care în perioada 3-27 septembrie 2002 a oferit organizatiei CCIA Vaslui asistentã de specialitate pentru dezvoltare, prin cãutarea de surse alternative pentru finantare si diversificarea serviciilor, cu putin timp înainte de aparitia Ordonantei de Urgentã prin care Registrul Comertului se separa de Camerele de Comert. La acelasi capitol trebuie amintit si Lutgart Spaepen, director al Europe Enterprise Network Flandra, specialist flamand în dezvoltare economicã, care începând cu 2006 a contribuit consistent la dezvoltarea relatiilor CCIA Vaslui cu organizatii, asociatii si institutii guvernamentale din Regatul Belgiei si a fãcut lobby în favoarea Republicii Moldova, pentru includerea acestei tãri în Programul de granturi al guvernului flamand pentru cooperare cu Europa de Est. Mai sunt multi dintre cei care meritã amintiti: conducãtori de institutii si oameni de afaceri din Republica Moldova, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia si alte tãri ale UE, Malaezia, Singapore, Thailanda.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.