spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
12-mai-2024

2010 – anul investitiilor pentru Primãria Vaslui

- Advertisement -

Record de investitii pentru Primãria Vaslui, atât cu bani din fonduri europene, cât si din surse financiare proprii. 8 parcãri, o modernã Piatã Agroalimentarã unde se practicã un comert la standarde europene, reabilitarea si extinderea unor scoli din suburbiile municipiului, dar si megaproiectul care va schimba fata Vasluiului – Planul Integrat de Dezvoltare Urbanã, sunt numai unele dintre obiectivele din acest an ale municipalitãtii

Pentru Primãria Vaslui, anul 2010, a fost cel mai bun din ultimii ani în ce priveste multimea obiectivelor de investitii. Dupã cum spune primarul Vasile Pavãl, banii bugetului municipalitãtii n-au dat pe dinafarã, dar cu un management bun o scoti la capãt si într-un an de crizã majorã. “Am avut si obiective pe care le-am promis în 2010 si nu le-am realizat, trebuie sã fiu sincer. Dar, în majoritate, ceea ce am promis vasluienilor la începutului anului, am realizat. Este un an plin pentru noi, cu obiective importante pentru oras, substantiale ca si aport financiar. De subliniat cã anul acesta au plecat din Primãria Vaslui 42 de functionari, prin demisie sau pensionare. Evident, cauza o reprezintã scãderea drasticã a salariilor. Deci avem o schemã deficitarã de personal. Cu toate acestea, a trebuit sã ne mobilizãm pentru a îndeplini ceea ce ne-am propus. Nu trebuie uitat partenerul nostru în administratia Vasluiului si realizarea obiectivelor, Consiliul Local Vaslui, cãruia îi multumesc pentru colaborarea fructuoasã”, precizeazã Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Desi lantul investitiilor este lung, cea mai mare o reprezintã semnarea contractului de finantare privind Planul Integrat de Dezvoltare Ruralã(PIDU), care este compus din 5 proiecte majore prin care municipiul Vaslui va fi modernizat complet la nivelul infrastructurii, transportului în comun si a unor servicii sociale. Un alt record pentru Primãrie este realizarea a 45.000 de metri pãtrati de covoare asfaltice în municipiul – dublu fatã de anul trecut!

8 importante proiecte din fonduri europene

Un total de 25 de milioane euro atrasi din fonduri europene pentru cele 8 proiecte initiate de Primãria Vaslui pentru anul 2010. O sumã care va merge în modernizarea completã a acestui oras. Unele din aceste proiecte vor continua si în anul urmãtor. Modernizarea si consolidarea a trei scoli – Scoala din Brodoc, cea din Viisoara si Scoala nr. 3 din Vaslui – au avut o investitie totalã de 10 milioane lei. “Aceste scoli le aveam în plan mai demult. Iatã cã am reusit sã initiem în acest an consolidarea, extinderea si modernizarea lor. Nu numai acestea au fost unitãtile scolare unde am initiat lucrãri. În 2010 am cheltuit 3 milioane lei în reparatiile sãlilor de clasã, în înlocuirea pardoselilor, igienizare, mobilier, etc”, spune primarul Pavãl. Cele 3 proiecte privind scolile din Bodoc, Viisoara si Vaslui se alãturã megaobiectivului PIDU. Proiectul a fost semnat, la Vaslui, de cãtre primarul Vasile Pavãl si ministrul Elena Udrea. PIDU este un document strategic, ce constituie instrumentul de accesare a Fondurilor Structurale pe Programul Operational Regional 2007-2013, Axa 1, si care abordeazã în mod integrat dezvoltarea urbanã a municipiului Vaslui. Calitatea dezvoltãrii urbane poate constitui un factor de atractivitate si vine în întâmpinarea viziunii de dezvoltare a municipiului, prin cresterea calitãtii vietii si dezvoltarea economiei locale. Pentru realizarea PIDU, Primãria Vaslui a semnat un contract de consultantã cu asociatia SC Avensa Consulting SRL Iasi si TRN Ingineria Y Planificacion de Infraestructuras SA, desemnatã cîstigãtoare în urma licitatiei deschise. Proiectele din cadrul PIDU se referã la “Reabilitarea infrastructurii de strãzi din municipiul Vaslui” – reabilitarea a 13 strãzi si a douã poduri, precum si reabilitarea a 32.232 mp spatii verzi; “Reabilitarea zonei pietonale centrale si iluminat arhitectural în municipiul Vaslui”; “Reabilitare, modernizare si extindere infrastructurã de transport public cu crearea unui terminal intermodal, precum si reabilitarea si extinderea iluminatului public în municipiul Vaslui” – fluidizarea traficului, cresterea sigurantei în transport, reducerea poluãrii aerului, a consumului de carburanti si a timpului de cãlãtorie, pe termen lung – dezvoltarea retelelor de transport în Vaslui va facilita cooperarea interregionalã si dezvoltarea economicã a municipiului; “Reabilitare Centru de zi pentru bãtrâni” si “Cresterea sigurantei si prevenirea criminalitãtii în zona de actiune urbanã a municipiului Vaslui prin achizitionarea de echipamente specifice si amenajarea unui centru de supraveghere”. “Am semnta astãzi (ieri n.r.) încã un contract din fonduri europene, totul în valoare de 3 milioane de euro pentru reabilitarea obiectivului istoric Curtile Domnesti. Suntem parteneri aici cu Parohia “Sf. Ioan Botezãtorul”. Lucrãrile le vom începe în primãvara lui 2011”, a spus Pavãl.

Fluidizarea circulatiei, parcãri si locuinte sociale

Pe lângã alte obiective importante, investitiile din bugetul propriu au vizat si reabilitare unor strãzi, crearea a noi locuri de parcare, fluidizarea traficului, modernizarea unor mici cartiere din muncipiu. Este vorba despre fluidizarea circulatiei în Zona Traian, sensurile giratorii din zona strãzilor Donici si Ana Ipãtescu, realizarea parcãrilor din zona blocurilor 374 si 350 în Zona Gãrii, 444 în zona 13 decembrie, cea de lângã Liceul “Emil Racovitã” si parcarea din zona Smîrdan. Cartiere mai mici, cum ar fi, “Ion Creangã”- zona Politiei Municipiului Vaslui si “Dragos Vodã”- zona Scolii nr 1, au intrat într-un amplu proces de modernizare. La capitolul locuinte si servicii sociale, anul 2010 a însemnat darea în folosintã a 12 locuinte sociale în Zona Industrialã, înfiintarea Clubului “Prietenia” si reabilitarea sediului administrativ din Obor. Dar cea mai importantã investitie a Primãriei Vaslui din fonduri proprii o reprezintã modernizarea Pietei Agroalimentare Traian, un obiectiv finalizat în luna octombrie, care a costat 3,5 milioane lei. În acest moment, aceasta este cea mai modernã piatã din judet, unde au fost impuse standarde europene pentru desfãsurarea comertului.

Sportiva Mirela Lavric a primit ca premiu o garsonierã

Culturã, sport, recreere

Un capitol asupra cãruia municipalitatea s-a aplecat cu interes a fost cel al organizãrii de evenimente culturale, modernizarea unor obiective sportive, premierea unor sportivi de performantã si finantarea unor echipe sportive. “Am continuat modernizarea Stadionului Municipal, am sponsorizat handbalistii vasluieni, participarea la finantarea Festivalului “Constantin Tãnase” si “Expo-Zoo”, organizarea “Zilelor Recoltei”. De asemenea am premiat cu o garsonierã pe sportiva vasluianã Mirela Lavric”, a precizat primarul Vasluiului. Pe lângã acestea, în vara lui 2010 au fost initiate lucrãri de modernizare a strandului municipal, iar din toamnã a fost modernizatã pârtia de schi de la Viisoara. Au existat totusi si obiective pe care municipalitatea nu le-a putut realiza în 2010: decolmatarea albiei pârâului Delea si douã cãi de acces- una în Zona Gãrii, cealaltã în zona Bazarului. Acestea obiective vor fi realizate în primul trimestru al anului urmãtor, an pentru care Primãria Vaslui are noi obiective care vor conlucra cu cele vechi la modernizarea municipiului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.