spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

2010 – anul protestelor!

- Advertisement -

NEMULTUMIRI Anul 2010 a fost marcat de puternice miscãri sociale la Vaslui. Dacã functionarii din sectorul bugetar au protestat în 2010 împotriva reducerilor salariale, din cauza întârzierilor la plata salariilor, neplata sporurilor si a stimulentelor financiare, a disponibilizãrilor masive din sectorul bugetar, pensionarii au iesit în stradã datoritã scãderii puterii de cumpãrare, dar si a anuntatelor reduceri de pensie, care nu au mai fost puse în aplicare!

Cadrele didactice, politistii, functionarii publici, medicii si asistentele, au sistat lucrul pentru câteva ore, sau chiar pentru zile întregi pentru a-si cere drepturile. Nici pensionarii nu au avut liniste în anul care se încheie. Vremea Noua propune o trecere în revistã a celor mai importante miscãri sindicale care au avut loc la Vaslui în anul 2010.

03 Aprilie 2010

Psihiatrii vasluieni din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã au amenintat cu intrarea în grevã, fiind nemultumiti cã nu au medicamente sã-si trateze pacientii.

12 mai 2010

Mãsurile drastice de reducere a salariilor cu 25% în sectorul bugetar au pus, si la Vaslui, sindicatele în alertã. Si pensionarii se pregãtesc de proteste. Între orele 10.00 si 12.00, circa 200 de vârstnici au pichetat Prefectura Vaslui. Organizatorii protestului au înmânat o scrisoare prefectului, care sã fie adresatã Guvernului României.

31 mai 2010 – Grevã generalã!

Sanitarii au asigurat doar urgentele, în timp ce dascãlii au boicotat Bac-ul! La rândul lor, bugetarii au dat în clocot, dupã ce au vãzut cã mãsurile de austeritate au intrat “pe bune” în vigoare. Pe 31 mai, peste 1.500 de functionari din tot judetul au venit la serviciu, dar nu au miscat un deget. Toate primãriile din judet s-au aflat în grevã generalã. Principala nemultumire a tuturor a fost reducerea salarialã cu 25%!

1 iunie

Profesorii vasluieni au ratat boicotarea examenului de bacalaureat, întrucât mai putin de 40% au participat la grevã demonstrând o vagã eficientã a protestului lor. Si ”agricultura” a fost în grevã! Din solidaritate pentru personalul bugetar, lucrãtorii Directiei pentru Agriculturã si Dezvoltare Ruralã (DADR) Vaslui au început si ei greva generalã. S-au asigurat serviciile de permanentã si s-au eliberat acte doar pentru persoanele care aveau o urgentã. Si personalul altor structuri din cadrul Ministerului Agriculturii au protestat prin grevã la micsorãrile de salarii si pensii dorite de guvern. Liderul confederatiei Cartel Alfa acuzã conducerea APIA Vaslui de presiuni aplicate asupra membrilor de sindicat care ar fi dorit sã participe la greva de solidaritate. Peste 100 de angajati ai Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui si-au manifestat nemultumirea fatã de mãsurile de austeritate anuntate de Guvern printr-un miting în incinta unitãtii. Timp de trei minute dupã ora 10, toate sirenele ambulantelor au fost pornite, precum si semnalele luminoase ale autosanitarelor.

4 Iunie 2010

Miting cu îmbrânceli: protestatarii de la Vaslui au fortat cordonul de jandarmi. O nouã zi cu bugetari în stradã. Profesorii, personalul medical, functionarii publici si pensionarii ale cãror venituri vor fi tãiate de Guvern au protestat din nou în fata prefecturilor. La Vaslui, protestatarii au încercat sã intre cu forta în sediul Prefecturii, dar au fost opriti de jandarmi. Aproximativ 600 de persoane – pensionari, cadre didactice, politisti, angajati în sistemul sanitar si administratie – au protestat în Piata Civicã din municipiul Vaslui, fluierând si scandând lozinci împotriva Guvernului.

11 iunie 2010

Aproximativ 50 de sindicalisti din judetul Vaslui, membri ai Cartel Alfa BNS, CNSLR Frãtia si CSDR, au pichetat sediile partidelor politice, precum si cabinetele parlamentare. Ei le-au cerut parlamentarilor vasluieni sã voteze motiunea de cenzurã. La sediul PDL, cei 50 de grevisti nu au reusit sã discute cu niciun oficial, parlamentarii democrat liberali precum si presedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, neaflându-se la sediu.

20 septembrie

Eveniment de proportii la Vaslui unde, pentru prima datã în istoria României a fost pichetatã o filialã a unei bãnci românesti: Banca Comercialã Românã. Sindicatul “Megas” al gardienilor din Penitenciarul Vaslui, afiliat Confederatiei Nationale “Cartel Alfa” a protestat în fata sucursalei BCR cu privire la comisioanele de risc abuzive percepute de bancã. În acelasi timp, peste 400 de sindicalisti afiliati Cartel Alfa au manifestat în fata Prefecturii Vaslui împotriva reducerilor salariale cu 25%. Mai mult, liderii locali ai sindicatelor, în pofida eventualelor sanctiuni, s-au unit la Vaslui, semnând un document de apel la solidaritate împotriva “spectacolului ieftin promovat de liderii de la Bucuresti”, se aratã în manifest. Liderul local al “Cartel Alfa” spune cã s-au încercat diferite diversiuni pentru ca mitingul sã nu aibã loc!

14 octombrie 2010

Mii de functionari publici din judet au protestat fatã de tãierile salariale fãrã precedent, care i-au lãsat pe bugetari la limita venitului minim. Semnalul a fost dat de finantisti, care au blocat orice activitate încã de la ora 8.30. Pe usa DGFP Vaslui au apãrut afise cu inscriptia “Grevã spontanã”, iar sute de contribuabili au fost nevoiti sã se întoarcã acasã, din cauza protestelor. La fel a fost si la Inspectoratul Teritorial de Muncã, la Casa Judeteanã de Pensii sau, surprinzãtor, Primãria Vaslui, acolo unde aproape 100 de functionari au strigat “Jos Guvernul!”, “Jos Bãsescu!”.

18 octombrie 2010

Sindicalistii din învãtãmântul vasluian afiliati la US Didactica Vaslui au declansat grevã japonezã în semn de protest fatã de subfinantarea învãtãmântului. Protestul nu a fost unul singular, în alte 14 unitãti de învãtãmânt din zona orasului Vaslui, cadrele didactice si personalul auxiliar au aderat la aceastã formã de protest, care vine ca urmare a adoptãrii Legii Educatiei în forma actualã, precum si a salarizãrii mizere din sistemul educational. Dascãlii au intrat în clase, dar au si prestat activitãti didactice.

28 octombrie 2010

Profesorii vasluieni s-au aflat în grevã, în semn de protest fatã de decizia Guvernului de a-si asuma rãspunderea pentru noua lege a educatiei. Mãsura luatã are rolul de a trage un semnal de alarmã fatã de faptul cã multe dintre amendamentele pe care profesorii le-au adus legii nu au fost luate în considerare, iar diminuarea salariului cu 25% are efecte negative în ceea ce priveste remuneratia angajatilor din învãtãmânt, care au salarii foarte mici. Dascãlii nu mai vor sã se afle la coada listei la plata salariilor si cer conditii de muncã decente. Dupã o mãrire fictivã a salariilor cu 50%, profesorii spun cã trãiesc acum drama unor venituri în continuã scãdere. De altfel, ca toti bugetarii, cadrele didactice au rãmas fãrã al 13-lea salariu, fãrã sporuri si fãrã 25% din salariul de bazã. Liderii sindicali din Educatie spun cã, în realitate, profesorii au pierdut chiar si pânã la 50% din venituri, în ultimul an. În plus, unele scoli constatã cã în ziua de leafã conturile de salarii sunt goale, iar autoritãtile ridicã din umeri când profesorii îsi cer disperati drepturile restante.

30 noiembrie 2010

Aproximativ 50 de asistenti maternali vasluieni au protestat, în fata sediului Prefecturii, fiind nemultumiti cã nu si-au primit alocatiile de hranã si de îmbrãcãminte de sapte luni. Asistentii maternali spun cã nu mai au cu ce sã-i creascã pe micutii pe care îi au în grijã. În judetul Vaslui sunt aproximativ 1.200 de asistenti maternali, care au în grijã aproape 1.500 de copii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.