spot_imgspot_img
23.1 C
Vaslui
16-apr.-2024

(20)10 pentru Vaslui

- Advertisement -

REMARCATI… A fost un an greu dar nu un an imposibil si asta au dovedit-o mai multi vasluieni din diferite domenii de activitate: politicã, administratie, economie sau culturã.

La capitolul administratie s-a remarcat primarul Husului, Ioan Ciupilan. Este unul dintre putinii primari din România care aproape si-a îndeplinit toate promisiunile electorale si asta la mai putin de doi ani de mandat. Tot la Husi existã si un performer în economie: omul de afaceri Serghei Bunescu a reusit sã punã la punct o retea de distributie a renumitului vin husean adus tocmai în China, tara cu cele mai mari exporturi din lume. În ceea ce priveste cultura, regizorul Corneliu Porumboiu a dovedit în acest an cã succesul obtinut acum 3 ani cu filmul “A fost sau n-a fost…” nu a fost întâmplãtor. Noua sa peliculã “Politist, Adjectiv’ are deja câteva premii importante. La acelasi capitol, avem în judet “o tânãrã sperantã” la 63 de ani. Ion Bârlãdeanu a ajuns din ghena unui bloc din Bucuresti în câteva din cele mai importante galerii de artã din Europa. Doar la capitolul politicã stãm mai prost pentru cã nimeni nu prea s-a evidentiat la modul pozitiv în judet. Poate doar Dumitru Buzatu s-ar putea simti împlinit în acest an pentru cã a bãtut noi recorduri în materie în voturi rosii.

investitorul_local_Serghei_Bunescu_va_merge_la_Bruxelle_pentru_a_disucta_despre_noi_oportunitati_de_afaceri.jpgVin husean, exportat în China

Patronul Casei de Vinuri Husi, Serghei Bunescu, se poate mândri cu un succes important în acest an. Dupã exporturi de ani de zile în aproape toate tãrile europene si Rusia, urmãtorul punct pe harta vinului husean a fost China. Investitia firmei Speed S.R.L. pentru acest proiect este de aproximativ 3 milioane de euro. Semnele aprecierii vinului de la Husi în Orientul îndepãrtat încep sã se ivescã. În plus, recunoasterea calitãtii vinului este atestatã de premiile obtinute la concursurile internationale la care a participat. Renumitele podgorii apartinând Casei de Vinuri Husi au câstigat douã medalii de aur la Concursul International de Vinuri care a avut loc în luna mai la Bucuresti. Alãturi de concurenti din Franta, Chile, Ungaria, Argentina, Bulgaria, Spania, Germania, Casa de Vinuri Husi a participat la douã probe obtinând tot atâtea medalii de aur. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si a Vinului, aceasta fiind cea de-a VI-a editie..

corneliu_porumboiu_cetatean_de_onoare573.jpgCorneliu Porumboiu, în drum spre Oscar

“Politist, adjectiv” este unul dintre cele 65 de lungmetraje înscrise în cursa pentru nominalizãrile la Oscar, la categoria “cel mai bun film strãin”. Cele cinci pelicule vor fi anuntate de Academia Americanã de Film la 2 februarie 2010. Cu primul sãu lungmetraj, “A fost sau n-a fost?”, Corneliu Porumboiu a cîstigat în 2006 douã distinctii la Festivalul International de la Cannes: Camera d’Or si premiul distribuitorilor de film Label Europe. “A fost sau n-a fost?” a adunat peste 20 de premii, fiind distribuit în peste 30 de tãri. Cu “Politist, adjectiv”, Corneliu Porumboiu s-a bucurat de acelasi succes.La Cannes 2009, filmul a fost recompensat cu premiul juriului la sectiunea “Un Certain Regard” si premiul FIPRESCI (Federatia Internationalã a Presei Cinematografice). Tot anul acesta, pelicula a primit si Trofeul Transilvania la Festivalul International Transilvania de la Cluj-Napoca, urmat de premiul Age D’Or la Festivalul International din Belgia.

“Politist, adjectiv” si-a adãugat recent alte douã premii în palmares: Trofeul Taurul de Aur si premiul Asociatiei Criticilor de Film Turci, la cea de-a XV-a editie a Festivalului pe roti din Artvin (Turcia).

“Politist, adjectiv”, la televizor

Lungmetrajul “Politist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, va fi difuzat, în premierã pe un post de televiziune, în zilele de 10, 13 si 30 ianuarie 2010, la HBO România.

Bogdan Buhus, cãpitanul nostruhaisan_buhus.jpg

În armata de mercenari de la FC Vaslui, ne putem mândri cu bârlãdeanul Bogdan Buhus. Indiferent de antrenor, indiferent de locul echipei în clasament la un moment dat sau de miza joclui, Bogdan Buhus si-a ocupat ani de-a rândul postul de titular. Mai mult, acesta a purtat în multe meciuri banderola de cãpitan. Si în meciurile din 2009, Buhus a demonstrat cã îsi meritã locul în echipã si iubirea suporterilor. Fãrã a avea talentul lui Wesley sau viteza lui Gerlem, Bogdan a dovedit cã prin muncã si dãruire se poate face performantã.

IonB2.jpgIon Bârlãdeanu, artistul nãscut din gunoaie

Dupã zeci de ani trãiti la marginea societãtii, Ion Zãpodeanu s-a trezit în lumina reflectoarelor. Este povestea de viatã a unui vasluian care a trãit o viatã de om fãrã sã realizeze cã joaca sa reprezintã o artã. Foarte putin cazuri se cunosc în istoria artei, cazuri în care un artist creeazã fãrã nicio intentie de a-si face publice lucrãrile. Si, totusi, “aceasta este adevãrata artã”, spune regizorul vasluian Corneliu Porumboiu unul din “fanii” lui nea’ Ion. Ambele nume pot fi, cu usurintã, date drept repere ale culturii din judetul Vaslui. Doar cã în 2006, anul în care regizorul vasluian culegea laurii de la Festivalul de la Cannes, Ion Bârlãdeanu era …un gunoier. Locuia între gunoaie, sorta gunoaie si compunea opere din gunoaie. Lucrãrile sale, care acum se vând cu peste 2000 de Euro bucata, sunt realizate de ziare gãsite în tomberoane. “Din bube, mucigaiuri si noroi/ Iscat-am frumuseti si preturi noi”, spunea Tudor Arghezi. Ei, bine nea’ Ion a pus în practicã ideea lui Arghezi, iar rezultatul a uimit lumea artisticã a Europei. “Gunoaiele” sale au ocupat un loc de cinste în marile galerii de artã ale Europei (Londra, Basel, Paris), alãturi de cele ale artistilor consacrati. Si asta e, abia, începutul!

dr_gafton_narcis_director_directia_sanitara_dsp_vaslui__XXX_0031.jpgNarcis Gafton, îngerul pãzitor al micutilor

Care pãrinte din Vaslui, nu-l cunoaste pe doctorul Gafton? Dar dãruirea sa a cãpãtat în acest an si un alt sens. Doctorul Narcis Gafton a fãcut dovada profesionalismului desãvârsit fãcând un pas pe care multi alti pensionari l-au refuzat. În conditiile în care Legea i-a obligat pe pensionarii care se angajaserã în sectorul bugetar sã renunte la una din cele douã calitãti (pensionar sau angajat), doctorul Gafton a renuntat la pensie pentru a se putea dedica în continuare copiilor.

photo_b_doniga_sebastian.jpgMedicul Doniga, dedicat bârlãdenilor

Sebastian Doniga, medic chirurg în cadrul Spitalului de Urgentã «Elena Beldiman» din Bârlad, a refuzat un salariu de 7500 de euro pe lunã si posibilitatea de a lucra într-o clinicã din Bruxelles, pentru a rãmâne în Bârlad. Aici primeste mai putin de 300 de euro lunar. Sebastian Doniga s-a specializat în chirurgia laparoscopicã timp de un an, în Belgia, preluând la Bârlad acest mod de a face chirurgie, fiind practic singurul medic care opereazã laparoscopic în Bârlad. « Poate cã aici oamenii chiar au nevoie sã mai vinã cineva sã mai facã si chirurgie poate, sper, la standardele din Uniunea Europeanã. Ultima datã, înainte de a pleca, avusesem ca salariu, în mânã, cu tot cu gãrzi, 11 milioane. (…) si nici acum nu sunt mai multi decât au fost… Nu numai banii sunt totul în viatã. Îmi pare rãu pentru cei ce nu gândesc ca mine, dar mie îmi place chirurgia » a spus medicul Sebastian Doniga. Pentru performantele sale medicale, Sebastian Doniga este propus la Ministerul Sãnãtãtii pentru a prelua functia de manager al Spitalului de Urgentã « Elena Beldiman » din Bârlad.

vlad_margarint___barlad.jpgVlad Mãrgãrint, olimpicul din Bârlad

Vlad – Dumitru Mãrgãrint, elev la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad a reusit sã obtinã medalia de argint la Teheran, în Iran, la Olimpiada Internationalã de Astrofizicã. Elevul bârlãdean a reusit performanta sã se califice cu lotul României pe locul I între tãrile din Europa, participante la aceastã Olimpiadã, românii primind douã medali de aur si douã de argint, plus o mentiune. Vlad-Dumitru Mãrgãrint, elev în clasa a XII-a la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si membru al Asociatiei Astronomice “Sirius”, pregãtit de prof. Ioan Adam în cadrul Centrului de Excelentã pentru Astronomie de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad a obtinut medalia de argint. Acest rezultat excelent era unul asteptat, dat fiind experienta si nivelul foarte bun de pregãtire dovedit în acest an. Elevul Vlad-Dumitru Mãrgãrint de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu“ Bârlad a primit o diplomã pentru contributia adusã la promovarea Anului International al Astronomiei – 2009.

jan_ciupilan7.jpgIoan Ciupilan a dovedit cã îi pasã de orasul sãu

Pentru primarul Husului, Ioan Ciupilan, anul 2009 a însemnat împlinirea unora dintre proiectele lansate în campania electoralã, desi cu mari greutãti. Husenii au putut vedea cum vechea piatã se dãrâmã, pentru a face loc unei clãdiri moderne, multifunctionale, cum existã în acest moment în vreun oras din judet. Mai mult, cãtre finele anului 2008, a prins viatã si cel mai mare proiect de investitii din oras, soseaua de centurã, proiect în valoare de 20 de milioane de euro. Primarul Ciupilan s-a întâlnit cu proiectantii si a pus la punct toate detaliile. Viitoarea sosea de centurã a Husului va avea o lungime de 13,7 km si se va realiza cu fonduri europene, prin intermediul Ministerului Transporturilor. Edilul orasului crede cã, la finele anului care bate la usã, 2010, va fi organizatã si licitatia pentru executie. Sloganul “Îmi pasã de orasul meu” a devenit realitate pentru Ciupilan si cei 33.000 de locuitori ai orasului. Dupã un an si jumãtate de mandat, Husul aratã altfel: strãzi si trotuare noi-noute, parcuri moderne, locuri de joacã, apã si canalizare în tot municipiul. Pentru toate aceste realizãri, Ioan Ciupilan demonstreazã cã este cel mai bun edil din judet. (D.T.)

POLITICA

dumitru_buzatu2110.jpgDumitru Buzatu, stindardul rosu

Am pãstrat politica la sfârsit pentru cã nu se poate spune cã acest domeniu a adus prea multe beneficii vasluienilor. În schimb, în rândul politicienilor se poate vorbi de performante. În alegerile din acest an, europarlamentarele si prezidentialele, presedintele PSD Vaslui a obtinut scoruri fruntase pe tarã. Partea interesantã este cã, la prrimele alegeri, acesta a primit o loviturã de la conducerea centralã. Sotia sa, Gabriela Cretu, a fost scoasã de pe locurile eligibile. Buzatu a arãtat însã cã poate trece peste asemenea frustrãri si a obtinut în judetul Vaslui cel mai mare procent pe tarã.

corneliu_bichinet4401.jpgCorneliu Bichinet, umãrul pe care plânge Vadim

Peremistul Bichinet a dat o lectie de verticalitate de care ar trebui sã tinã cont multi alti politicieni. În conditiile în care PRM-ul s-a dus la vale, Bichinet a preferat sã rãmânã în acelasi partid. A ajuns, cum ar zice zicala, sãrac dar curat. E drept cã nici asa sãrac nu este pentru cã Buzatu a fost si el fair-play si l-a pãstrat în echipa de la Consiliul Judetean. Si, totusi, meritã aprecieri Bichinet pentru cã a rezistat ofertelor tentante venite de la celelalte partide.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.