spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

22 de lei pentru hrana zilnică a unui pacient, 200 de lei pentru rația unui luptător din Armată

- Advertisement -
DIFERENȚE… Dacă pentru bolnavii din spitale, care au nevoie de forță și de alimente nutritive pentru a lupta cu boala, s-a stabilit o normă de hrană în valoare de 22 de lei pe zi, pentru luptătorii din Armată, statul a găsit fonduri mult mai consistente și a alocat 200 de lei, pentru rația de hrană.

DIFERENȚĂ… Legea potrivit căreia cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se va actualiza anual în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare a fost promulgată, joi, de președintele Klaus Iohannis. Tot ieri, Ministerul Apărării Naționale a lansat procedura de achiziție a rațiilor pentru soldați, statul urmând să aloce 200 de lei pentru hrana zilnică a unui luptător din cadrul Armatei Române.

Spitalele vor aloca de două ori mai mulți bani pentru meniul pacienților, după ce norma de hrană a fost majorată de la 11 la 22 lei/zi/persoană. Legea, promulgată joi de președintele României,  are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul instituirii unor norme noi cu privire la alocația de hrană în unitățile spitalicești, precum și la procedura de stabilire a acesteia.

„Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocație de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale”, prevede legea.

De asemenea, „cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului Sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”. Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Alocația de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administrație al unității sanitare în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat. Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică și alocației de hrană, mai prevede proiectul. Legea intră în vigoare la data de 1 iulie.

Rația soldaților, de zece ori mai scumpă

Dacă pentru bolnavii din spitale, care au nevoie de forță și de alimente nutritive pentru a lupta cu boala, s-a stabilit o normă de hrană în valoare de 22 de lei pe zi, pentru luptătorii din Armată, statul a găsit fonduri mult mai consistente. În aceeași zi în care președintele Iohannis a promulgat legea care stabilește norma de hrană din spitale, Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01020 din Dej, a lansat procedura de achiziție a rațiilor individuale de luptă, contractul având o valoare de peste 66 de milioane de lei. Criteriul de atribuire al licitației va fi cel mai bun raport calitate – preț. Și Forțele Aeriene Române vor să cumpere 90.000 de rații individuale de luptă la standarde NATO, lansând altă procedură de licitație deschisă, prin Unitatea Militara 01836. Hrana zilnică a unui militar conține peste 5.000 de calorii și costă în jur de 200 de lei fără TVA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.