spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

23 de blocuri cu bulină roșie din județ, consolidate cu bani de la bugetul de stat

- Advertisement -

SPRIJIN… Cele 23 de blocuri din județul Vaslui, dar și unitățile de învățământ, primăriile și spitalele încadrate, în urma expertizelor, în clasa I de risc seismic, vor putea fi consolidate cu bani de la bugetul de stat. Anunțul a fost făcut luni, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, care a declarat că de la anul va începe un program finanțat de stat pentru consolidarea tuturor clădirilor din țară aflate în risc seismic. Pentru realizarea acestor investiții nu se cere cofinanțare de la primărie, respectiv de la asociația de proprietari sau proprietarii apartamentelor, deci este o investiție 100% finanțată de către statul român. Un alt amănunt important ar fi că expertizarea acestor clădiri va trebui făcută de primării.

Construite între anii 1960 și 1980, cele 23 de blocuri cu bulină roșie din județul Vaslui reprezintă un real pericol public pentru populația care locuiește în acestea, în condițiile în care clădirile nu au fost consolidate de către proprietari. 15 blocuri încadrate în clasa I de risc seismic se află în Bârlad, iar în orașul Negrești, alte opt imobile.
În total, în cele 23 de blocuri sunt 839 de apartamente, majoritatea în municipiul Bârlad, în imobile cu patru etaje. În plus, alte 97 de blocuri, 40 în municipiul Vaslui, 52 în Bârlad și cinci în municipiul Huși, sunt încadrate în clasele II și III de risc seismic. Aceste clădiri au fost afectate puternic de cutremurul din 1977, Vasluiul fiind unul dintre cele mai expuse județe la riscul de cutremur.

Bani de la stat pentru consolidarea acestor clădiri

Potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, două treimi din teritoriul României este încadrat în risc seismic ridicat, motiv pentru care, începând de anul viitor, va fi demarat un program național de consolidare a tuturor clădirilor aflate în acest risc seismic. “Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul – cutremurul va veni în mod sigur, nu știm când va veni-, ci întrebarea este cum ne va găsi. Pe noi toți – și pe bucureșteni, și pe cei din zona Vrancea, și pe cei din alte zone de risc seismic. Două treimi din teritoriul României, astăzi, este încadrat în risc seismic ridicat, cu clădiri care pot cauza probleme în cazul unui cutremur mai puternic. Deci, schimbarea de atitudine este în sensul următor, este un program de investiții de utilitate publică de interes public, în care statul investește în totalitate, nu se cere cofinanțare de la primărie, respectiv de la asociația de proprietari sau proprietarii apartamentelor, deci este o investiție 100% finanțată de către statul român”, a declarat Cseke Attila. Printre investițiile care pot fi finanțate au fost introduse, în premieră, clădirile publice: spitale, școli, grădinițe, a mai precizat ministrul. “Acesta este programul de investiții al statului român care este, astăzi, lege în Monitorul Oficial. Săptămâna trecută s-au publicat normele metodologice și, de la 1 ianuarie, acest program de investiții pe bugetul de stat poate să pornească. Cu o procedură care va fi complet digitalizată, prin platformă digitală, UAT-urile depun aceste solicitări și așa mai departe”, a mai explicat Cseke Attila.

Expertiza va fi efectuată de către primării

Cseke Attila

DECLARAȚIE… Attila nu a putut preciza câte clădiri vor fi consolidate în baza programului finanțat de stat. “Pe bugetul de stat vom vedea în primele două luni, pentru că legea spune că, după aprobarea Legii bugetului de stat, în 60 de zile se pot depune proiecte. Aici avem trei faze pentru ca o investiție să ajungă la un efect. În primul rând, expertiza de risc seismic, care trebuie depusă de către primărie pentru a certifica că acea clădire este expertizată. Din acel moment, după expertiză, partea de proiect tehnic care trebuie întocmit, respectiv partea de licitație, acolo, deja statul vine și acordă, hai să spun, o garanție. Deci, dacă ai venit în acest proces și ai expertiză de risc seismic și îți faci proiectul tehnic, statul se angajează să finanțeze acel obiectiv de investiții. Undeva în februarie- martie, vom putea să tragem prima linie, să vedem câte clădiri avem expertizate cu risc seismic și care sunt introduse în acest program. Din păcate, aceste date certe nu există, există anumite date legate de București sau de alte orașe. (…) Această sarcină nu era la Ministerul Dezvoltării, această sarcină era mai mult la UAT-uri. Noi vom face un registru al construcțiilor, în care va fi un segment care se referă numai la clădiri cu risc seismic I și II, astfel încât să avem această evidență continuă”, a mai arătat Cseke Attila. În plus, există o sumă de 476 de milioane de euro, disponibilă prin PNRR, pentru intervenții de consolidare de risc seismic și eficientizare energetică la blocuri de locuințe și clădiri publice. “Avem proiecte depuse, în mod cert banii din PNRR se vor consuma, dar, în paralel va porni și programul statului, cu finanțare de la bugetul de stat”, a mai declarat ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.