spot_img
23.4 C
Vaslui
25-iun.-2024
spot_img

3, 2, 1… Start pentru Zilele Municipiului Vaslui 2023!

- Advertisement -
Programul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui a fost postat cu întârziere pe pagina de Facebook a Primăriei. În câteva minute, s-au strâns zeci de comentarii, unele critice, iar ulterior postarea a fost ștearsă.

LA SECRET… Zilele Culturale ale municipiului Vaslui: “Celebrând Vasluiul, promovăm valorile, cultura, istoria! Ne respectăm orașul”! Sub acest slogan mai vechi, de prin anii când mesajul chiar era în deplin acord cu manifestările organizate la jumătatea lunii august, cu doar o zi lucrătoare înaintea debutului evenimentelor culturale (n.r. cele culturale fiind propuse nu de către municipalitate, ci de instituțiile de cultură din subordinea CJ), pe pagina de facebook a Primăriei este promovată, neînțeles de târziu, ediția 2023 a Zilelor orașului.

Ignorând complet dreptul liberului acces la informații de interes public și cu încălcarea oricăror principii ale transparenței decizionale în administrația publică, ediția din acest an se vede a fi una atipică încă înainte de a începe. Obișnuita conferință de presă dedicată evenimentului, când primarul și echipa lui încercau niște explicații puerile pentru zecile de mii de euro de cheltuit, nu s-a mai anunțat că s-ar ține. Paradoxal, nimeni nu știe care este bugetul public alocat acestor manifestări, nici măcar consilierii locali. Singura constantă a celor trei zile de “sărbătoare culturală” rămâne scena profesionistă din Republica Moldova, care probabil s-a proțăpit în Centrul Civic tot pentru aproximativ 15.000 euro, ca și la ediția anterioară. Ca să “ne respectăm orașul!” trebuie în primul rând ca autoritățile publice locale să se vadă și să se audă perfect când țin speach-uri, iar asta doar specialiștii de sunet și lumini din Republica Moldova au competența să o facă. Revenind la problema bugetului Zilelor Culturale, misterul este de nedeslușit. La începutul anului, prin HCL nr. 12/2023, s-a aprobat bugetul general al municipiului Vaslui, iar la Anexa 9 sunt menționate cheltuielile cu “evenimentele culturale ale anului 2023”.

Pentru luna august este aprobată suma totală de 1.035.000 lei, cu trimitere la următoarele “activități culturale”: Festivalul Hora din Străbuni, Zilele municipiului Vaslui, Festivalul coral “Gheorghe Cucu”, Ziua Limbii Române și două etape ale competiției de fotbal SummerCup (n.r. o activitate sportivă și nicidecum culturală). Bugetul cert alocat Zilelor orașului nu este cunoscut. Și va rămâne un mister, căci nu a fost an până acum ca opinia publică să primească detaliat cheltuielile realizate, deși o parte a presei locale a tot făcut solicitări în acest sens. Iar ceea ce aprobă consilierii locali pare puțin important pentru domnul primar: astfel s-a “omis” organizarea Zilei Imnului Național la Vaslui, deși era aprobată de CL și nici despre Ziua Limbii Române nu se dau semne că s-ar organiza, în condițiile în care mai presus decât unele sindrofii ale municipalității ar trebui să stea principalele simboluri ale națiunii române. Domnul primar așa transmite, că de Zilele orașului “ne promovăm valorile, cultura, istoria”; însă singura tentă de cultură care emană din programul prezentat este dată doar de câteva activități propuse nu de către Primărie, ca organizator principal, ci de instituțiile culturale din subordinea Consiliului Județean. Biblioteca Județeană “N. M. Spătarul” vine cu o lansare de carte, cu proiectul “Biblioteca de vacanța” și o expoziție de carte, iar Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”, cu o expoziție de costume populare, o expoziție a “Atelierului de vacanță”, o expoziție de pictură, microrecital la clarinet și o expoziție în parteneriat cu muzeele din Constanța și Buzău.

A atras atenția ediția 2023 a Târgului de ONG-uri, aprobată din motive bine întemeiate de către CL pentru luna Iulie (7-9 Iulie 2023), care însă se pare că se va ține acum, de Zilele orașului, doar pentru a mai rotunji programul superficial încropit. Decât niciodată, mai bine în august, par să spună organizatorii, deși sunt convinși că, decalat cu o lună, acest eveniment nu se va mai bucura de o prezență numeroasă a ONG-iștilor și nu va mai avea efectul scontat.

Despre concertele din Centrul Civic, o antepronunțare nu ar avea sens și nici nu sunt aspecte demne de evidențiat, scena mare găzduind pentru trei seri artiști care au mai evoluat de mai multe ori la Vaslui ori alții care au fost invitați doar pentru a umple timpii alocați recitalurilor din buricul târgului. Că majoritatea activităților dedicate Zilelor Culturale sunt de fapt competiții sportive sau că Primăria iarăși a ignorat serviciile religioase susținute în două zile de mare Sărbătoare creștină, suprapunând peste slujbele de la biserica din Cimitirul Eternitatea spectacole în Parcul Copou (de la ora 10.00 !!!), sunt realități care reconfirmă o stare de fapt devenită tradiție pentru Primăria Vaslui: nepăsarea față de spiritualitate, adevăratele valori, cultură, religie. Sunt realități în totală disonanță cu sloganul sub care se chinuie să aibă loc ediția 2023 a Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui.

Cenzură totală pe pagina de Facebook a Primăriei Vaslui

Programul Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui a fost postat ieri dimineață, pe pagina de Facebook a primăriei. În doar câteva minute, postarea a strâns zeci de comentarii, nu tocmai apreciative. “Economia vasluiană duduie, clica de partid organizează pe persoană fizică altă distracție plătită de vasluienii care o duc de azi pe mâine” a scris Cristian. “Nu vă supărați, dar nu puteați pune mai târziu deschiderea, după ora 12:00, după slujbele de la Biserică? Iar vreți să deranjați cu tămbălăul slujbele?Puțină decență nu puteți avea?”, a întrebat Jenică. Pentru a scăpa de comentariile negative, angajații primăriei au șters postarea. Programul a fost postat din nou, la câteva ore distanță, fără a mai fi la fel de comentat ca prima dată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

 1. Zilele lu’ Vasîli….Bâlciul a dispărut, ștrandul e mort, echipa de fotbal nu, terase inchise la ora 11 seara, un singur club in oras si ala vai de mama lui, dar avem trolee, udăm iarba sa creasca pana la nori, avem gropi si șanturi pentru toata Moldova, viata sociala si pentru tineret 0 0 0 0 0….Toate aceste parade pe miliarde de lei sunt facute pentru pensionari, adica masa votantă. Tineretul nu exista la Vaslui.

 2. Macar scoateti indicatoarele cu oprirea interzisa. Cand a fost “Hora din strabuni”, cu spectacolul din centru, pe strada Stefan cel Mare, erau o garamada de masini oprite, exact in centru, pe pertea cu fantanile arteziene, iar pe partea opusa stateau cei de la Politia locala si nu faceau nimic legat de asta.
  Pentru ce avem indicatoare? Cine trebuie sa ia masuri pentru opriri neregulamentare? Sau vreti sa devina obisnuinta lasatul masinii pe avarii, cu nesimtirea de rigoare? Vedeti in centru, de la trecerea de pietoni de la Bravo, fantanile arteziene, farmacia Dona, pana la trecerea de pietoni de la Nippon. Asta e chiar in Centru, unde vede toata lumea….si nu se face nimic. Rusine Politia locala!
  Cine trebuie sa ia masuri pentru cei care ocupa in parcarile de la supermarketuri locurile pentru “mama si copilul” si pentru persoanele cu handicap? Oare cand se vor lua masuri pentru civilizarea traficului din Vaslui?
  Vrem sa vedem si masuri puse in practica, ca se respecta legile si ca suntem civilizati

 3. Mai terminati-o cu ziua Limbii Române , cu Ziua Drapelului National, cu scheletul din dulap, voi trăiți doar în trecut…Lasati-o mai moale .cu țărănime, gen fanfara de la Valea Mare, alde Botgros, etc. Lumea este in continua mișcare și transformare, inclusiv și vârsta a treia vrea ceva tare, in trend….Pe Gheboasă și pe alți „artiști de top”, care promovează „valorile tradiționale”, incultura, diversitatea, istoria , cultura consumului de droguri, a promiscuității, obscenității, sexualității explicite, nu-i invitați pe scenă??!! Ganditi-va, temeinic !!! Da bine la votanți!
  Cică se pregătesc cei de la DNA sa descalece și pe la Cancelariile lui Vasile Săracu și Mitică Uzatu sa ridice oarece documente contabile justificative despre” Hora din străbuni” și alte ” bătute și paranghelii ” , intens mediatizate….că socotelile sunt încalcite rău și se ceartă oamenii de la butoane pe biștarii prostimii….
  .

 4. Eu nu inteleg tupeul celor din primarie care administreaza siteul Primariei sa stearga mesajele care nu il ridica in slavi pe primarul Paval, Nu s-a inteles ca si critica este buna iar pe viitor se pot corecta greselile. Ce D-zeu vreti sa faceti de nu acceptati ca lumea sa scrie asa cum gindeste. Vreti sa ne puneti pumnul in gura si sa ne intoarceti la disctatura comunista. Ce asteptari poti sa ai de la un primar comunist. ca angajatii sa nu fie si ei tot comunisti? Pentru asta suneteti platiti sa stergeti mesajele care nu va conving ? Domnu Primar stie ca ati facut? Rusine sa va fie daca ati facut fara sa stie si primarul

 5. Eu nu inteleg tupeul celor din primarie care administreaza siteul Primariei sa stearga mesajele care nu il ridica in slavi pe primarul Paval, Nu s-a inteles ca si critica este buna iar pe viitor se pot corecta greselile. Ce D-zeu vreti sa faceti de nu acceptati ca lumea sa scrie asa cum gindeste. Vreti sa ne puneti pumnul in gura si sa ne intoarceti la disctatura comunista. Ce asteptari poti sa ai de la un primar comunist. ca angajatii sa nu fie si ei tot comunisti? Pentru asta suneteti platiti sa stergeti mesajele care nu va conving ? Domnu Primar stie ca ati facut? Rusine sa va fie

 6. Da, si așa vai de mama ei cultura popii mai lipseau, ce sa facă si aia ? Corul bărboșilor, dați ținți lei la sfântul Onofrei ? 😛

 7. Bai tiembielilor…vorba lui nea Timica Uzatu…….Sunt baniii vostri ai contribuabilor si ii sifonam noi….Noi partidul social de cacat legat……Sec si simplu…..Sa aiba si copiii mei ce manca si ce bea…..Tiembielilor si ragaliiilor de Vasluieni …..

  • Frați moldoveni, cum mai stă treaba? Iar v-o buzunărit Girgi di la primărie cum îi ziceți voi. Pe motiv că strânge bani de cotizatie la partid aşa-i. Voi să puneți punga la muiet că nu de alta da ista nu vă mai aduce şi la festivalul Ghe Cucu. Şi cucu euroi!
   Ştiți cum stă treaba că nici bani de fundație la casă nu a adunat.
   Ista îi furt intelectusl că şmechetia cu cotizația la partid a şmanglit-o de la şeful său. În Românua mare toate se fac româneşte, frați moldoveni.

 8. E comic primarul asta. Cum urca el pe scena la final cu mainile legate de burdihan si ne-o baga pe aia ca la anu va fi si mai si, ca el deja se pregateste pentru vasluienii lui pentru editia urmatoare.
  Daca va trebuie un an ca sa ne ziceti ca iar vom avea soimii patriei de Zilele orasului asta inseamna ca…Aveti noroc de copiii nostri pe care ii carati toata vara prin oras sa va cante. Si acum tot asa faceti. Duceti niste copii pe scena si apoi cica hopa, s-au mai cheltuit 3 miliarde cu Zilele orasului.

 9. Dacă nu ați fost înstare să vă adunați mințile şi să le organizați decent nu era mai corect să renuntați la ediția asta? Dădeați şi bine la imagine că v-ați pus pe economii la buget.
  Consilierii zic de film, de teatru, istorie, valori locale astea cer ei pentru banii pe care i-au aprobat nu numai unduiuri din buric prin centru.

 10. Alti bani papati aiurea. Ar fi de ras daca nu ar fi de plans. Cum vine asta cu amplasarea teraselor in bazarul nou? Ala nici nu e deschis bine si e deja afumat? De asta sunt 30 de bai la administratie si 9 tasnitori in zona aia? Ca sa se tina chermeze? In ce centru comercial modern a mai vazut primarul sa se tina chermeze? Vai de steaua lor. Nu mai zicem nimic nimic de invitatii de anul asta care o sa urce pe scena. Concureaza cu invitatii care vin de obicei de Revelion. Parca vedem ca si astora le dau tot o caruta de bani. Ce au fost zilele Vasluiului acum cativa ani si ce au ajuns.

  • Ce au fost zilele Vasluiului acum câțiva ani? Ce? O panaramă totala! Tarabe cu mici și carnati în centru, fum cat cuprinde circulație blocată, strada era WC ul bețivilor, …..etc,etc! Ce erau zilele Vasluiului? Se vede ca ti plăcea panarama! Era campanie electorală pe față….ca și acum de fapt !

   • Mulți ani la rând am fost lângă domnul primar la avtivitățile acestea din august. Şi dumnealui ştie că, pe lângă felicitările binemeritate pe care i le adresam, mă plângeam de un singur lucru: că sunt atât de multe şi valoroase toate încât nu reuşim în cele trei zile culturale să participăm la toate, deşi ne-am fi dorit.
    Eram nelipsită seara de la eleganta muzică clasică din Copou sau de la recitalurile unor folkişti renumiți. Asta era cultura de la Zilele oraşului. Ce se întâmpla noaptea în Centru era ca de agrement după o zi plină de frumos şi de vasluieni valoroşi.
    M-ați recunoscut sigur, dle primar. Aş vrea să ne întâlnim şi zilele acestea la o manifestare importantă, dar nu am găsit nici măcar una care să merite să vin lângă dumneavoastră.
    Dacă ne ține Dumnezeu sănătoşi, poate in august 2024 vom avea motive să ne revdem şi să vă felicităm, cum făceam mai demult!

    • Doamna profesoară Cîrlescu? Nu mai trăiți din amintiri luați pe dvs hainele acelea de om cu inițiativă, ieșiți din casă și vorbiți despre cum să fie mai bine decât este acum. Precis nu primarul face manifestările astea căci are alte mai grele în oraș. El este spectator ca și noi. Anul acesta sigur nici măcar el nu este mulțumit de ce a ieșit dar nu are de ales.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.