spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

3 milioane de lei pentru școlile din județul Vaslui care au WC-uri în fundul curții

- Advertisement -
BANI… Județul Vaslui primește 3 milioane de lei oentru toalete, acestea trebuie să fie racordate la apă curentă, iar canalizarea să fie centralizată sau cu puț forat și fosă septică

BANI… Județul Vaslui primește 3 milioane de lei de la Guvern pentru modernizarea toaletelor în școlile care au în continuare latrina în curte. Sunt vizate 45 unități de învățământ, toate din mediul rural. Astfel, 2.482.000 lei au fost alocați pentru 40 de școli care au fost finanțate în anul 2020, însă lucrările nu au fost realizate sau finalizate până la finalului anului 2020. Cea mai mare sumă de bani – 185.000 lei – va fi repartizată Școlii Gimnaziale nr. 1 din Stănilești, iar cea mai mică – 13.000 lei – Școlii Gimnaziale “Ion Angheluță”, sat Bălțați, comuna Tătărăni. Alte cinci unități de învățământ, care nu dispun de grupuri sanitare conforme, vor primi, în total, 586.000 lei pentru a le amenaja. Acestea sunt Școala Gimnazială “N. Gh. Lupu”, comuna Arsura, Școala Gimnazială, sat Doagele, comuna Dragomirești, Școala Gimnazială NR. 1, sat Ibănești, comuna Ibănești, Liceul Tehnologic, Corp G, sat Puiești, comuna Puiești și Școala Gimnazială „Veniamin Costachi”, Corp C2, sat Roșiești, comuna Roșiești.

Guvernul a adoptat ieri o Hotătâre prin care alocă bani pentru lucrări în peste 200 de școli din țară. Suma totală se ridică la 17,7 milioane de lei: 10,3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor începute în 2019-2020 la unitățile de învățământ, iar aproape 7,4 milioane de lei pentru lucrări noi. “Conform raportării inspectoratelor scolare, în România mai sunt 404 unități de invatamant care functioneaza cu grupuri sanitare neconforme. În anul 2021 sunt cuprinse în bugetul ministerului educatiei fonduri în sumă totală de 17.742 mii lei cu destinația conformare grupuri sanitare scoli. Astfel, Ministerul Educatiei a inițiat un proiect de hotărâre de guvern prin care se alocă fonduri pentru continuarea lucrărilor de conformare a grupurilor sanitare pentru 149 de unități de învățământ preuniversitar de stat, precum și începerea lucrărilor în 56 de unități de învățământ (lucrați noi). Menționăm că 199 de unități de învățământ preuniversitar de stat, care au grupuri sanitare neconforme și nu au fost cuprinse încă în finanțare, funcționează cu efective reduse de elevi, sub 100 de elevi, iar 75 dintre acestea chiar cu efective foarte reduse, respectiv sub 25 de elevi. Cea mai mare parte a acestor clădiri școlare au probleme complexe. Este în curs de analiză viabilitatea acestor clădiri școlare și, în funcție de rezultat, se vor adopta urgent deciziile care se impun. Suma de 10.364.000 lei este alocată pentru continuarea lucrărilor la unitățile de învățământ începute în perioada 2019-2020, iar 7.378.000 lei pentru lucrări noi”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Toaletele trebuie să fie racordate la apă curentă, iar canalizarea să fie centralizată sau cu puț forat și fosă septică

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea de lucrări intră în sarcina autorităților locale pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate. Acestea au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente primite de la Guvern, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în Hotărârea de Guvern se va putea transfera de către inspectoratele școlare județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală. La recepționarea lucrărilor, autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizarea trebuie să fie centralizată, să aibă puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.