spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

3 vieti distruse, nici un vinovat

- Advertisement -

In ultimii ani, mai multi ieseni s-au trezit arestati pe nepusa masa, judecati si condamnati la puscarie, dovedindu-se insa ulterior ca nu aveau nici o vina. Au fost achitati sau scosi din inchisoare, insa vietile lor au ramas adesea distruse sau marcate definitiv. Unii au pierdut tot: familie, afacere etc. „Ziarul de Iasi” prezinta trei astfel de cazuri de victime ale sistemului judiciar, dar si o analiza a cauzelor si consecintelor erorilor din acest domeniu. Judecatorii isi sustin cauza: „Sintem si noi oameni, putem gresi”. Uneori, ei spun ca se poate da vina chiar pe victima erorii, pentru ca e nepasatoare. Avocatii sint insa revoltati ca, in Romania, magistratul este singurul care, desi poate distruge vieti prin deciziile eronate, nu raspunde in nici un fel si in nici o situatie.

Unul dintre cele mai negre cosmaruri ale tuturor oamenilor este acela de a fi inchisi pe nedrept. In Iasi, exista citiva oameni care au trait acest cosmar. O tinara virgina a stat doua saptamini in puscarie, fiind acuzata de practicarea prostitutiei. Un barbat din Razboieni a fost trimis in fata instantei, judecat si condamnat in lipsa la trei ani de inchisoare, pentru inselaciune. A fost ridicat de Interpol din Spania, legat si bagat in puscarie. Dupa citeva luni, judecatorii l-au achitat, insa, intre timp, acesta si-a pierdut afacerea deschisa in Spania. Un tinar a fost acuzat de comiterea unei crime deosebit de grave si a unei tilharii. A fost arestat, condamnat de doua instante de judecata, dar si achitat de doua ori. In cele din urma, procurorii au renuntat sa-l mai acuze de ceva. In cazul acestor oameni, Justitia ieseana si-a demonstrat punctele slabe. Totusi, parerile specialistilor sint impartite, mergind pina acolo incit sa-i incrimineze chiar si pe cei care au avut de suferit de pe urma deciziilor magistratilor.

„Judecatorii sint oameni”

Judecatorii ieseni sint de parere ca nu doar magistratii pot fi invinuiti pentru comiterea unor erori judiciare. „Erorile judiciare nu apartin neaparat judecatorilor, nu le pot fi imputate exclusiv lor. Aceste erori pot aparea din diverse motive, precum lipsa de probe, administrarea deficienta a acestora, unor marturii mincinoase sau din cauza relei-credinte a participantilor la actul de justitie, inclusiv a partilor”, a declarat judecatorul Aurel Dublea, din cadrul Curtii de Apel Iasi. Acesta a adaugat ca, in functie de toate aceste detalii, judecatorul este nevoit sa ia o decizie, care, uneori, poate sa nu fie cea corecta. „Judecatorul nu percepe nemijlocit situatia de fapt care este dedusa judecatii. El isi formeaza o imagine asupra situatiei de fapt in functie de probe. Iar, uneori, erorile judiciare sint determinate de neparticiparea partilor, precum si de interpretarea gresita a unor situatii, de legislatia stufoasa ori de volumul mare de activitate al instantelor de judecata”, a precizat Aurel Dublea. Parerile acestuia sint impartasite si de colega sa de la instanta inferioara, judecatoarea Daniela Amancei, din cadrul Tribunalului Iasi. „Erorile judiciare exista, ar fi absurd sa negam acest lucru. Judecatorii sint oameni, nu sint roboti si sint supusi greselii. Totusi, de cind activez in magistratura, am observat ca, la nivelul Iasului, nu sint atit de multe erori judiciare. Se intimpla si la noi, e adevarat, dar mai rar. Consider ca astfel de erori sint provocate de deficientele din cadrul intregului sistem judiciar. Totodata, trebuie sa retinem ca erori judiciare apar in cadrul oricarui sistem din lume”, a precizat judecatoarea Amancei.

Cazul „prostituatei virgine”

In urma cu 10 ani, o tinara din Tomesti a fost bagata in inchisoare din cauza ca nu ar fi platit o serie de amenzi aplicate pentru practicarea prostitutiei. Gabriela Straton I-a implorat pe anchetatori sa o creada ca nu era persoana amendata si ca, in fapt, vinovata s-a folosit de datele ei de identitate. Fata a stat doua saptamini dupa gratii, pina cind, in urma unui control ginecologic, autoritatile si-au dat seama de greseala comisa si au pus-o in libertate. „Acela a fost un caz celebru in Iasi. Tinara a declarat ca nu ea era persoana vizata de autoritati si s-a demonstrat ca avea dreptate. Totusi, in conditiile in care cetateanul primeste niste citatii la domiciliu, in conditiile in care acesta primeste instiintare de plata a amenzilor respective, in mod normal ar trebui sa mearga la institutiile in cauza, sa intrebe de ce a primit acele hirtii, nu?!”, a declarat Aurel Dublea.

Reprezentantii Ministerului Public au opinat cu mina pe inima ca, in Justitia romaneasca, nu au existat erori judiciare. „In Romania nu stiu sa fi existat vreo eroare judiciara, care sa si fie calificata astfel de catre vreo institutie superioara. In celebrul caz al tinerei condamnate pentru prostitutie, in ciuda faptului ca ea era virgina, a fost vorba despre o greseala, dar aceasta a fost provocata. In conditiile in care ti se intocmesc aproape 200 de procese-verbale de contraventie si tu nu faci nimic, nu mergi la Politie, sa intrebi despre ce este vorba, sa explici ca s-a facut o confuzie, poate fi vorba si despre ignoranta, nu?”, a specificat procurorul Carmina Pascal, din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. Aceasta a adaugat ca, in „Dosarul firului de par”, nu se poate vorbi, din nou, despre o eroare judiciara. In acest caz, Romica Valentin Chiperi a fost acuzat, pe baza analizei ADN a unui fir de par, ca l-ar fi ucis si tilharit, in urma cu aproximativ zece ani, pe Gheorghe Pascu. Tinarul de 34 de ani a negat aceste acuzatii, insa a fost arestat preventiv si condamnat la 22 de ani de inchisoare, apoi la 18 ani de detentie. In cele din urma, dosarul a fost intors spre rejudecare si, dupa deshumarea victimei, specialistii au concluzionat ca acesta este nevinovat, fiind achitat de aceleasi doua instante care il condamnasera. In cele din urma, procurorii au renuntat la acuzele aduse lui Chiperi.

„Fiecare om raspunde pentru greseli, numai magistratii nu”

Reprezentantii Baroului Iasi au o alta parere decit procurorii. Avocatii au sustinut ca greseli se intimpla mai mereu prin Justitie, insa nu toate pot fi catalogate drept „erori judiciare”. „Termenul de «eroare judiciara» este cunoscut, insa nu este definit concret, din cite stiu eu. Cred ca este vorba despre greseli de fond care duc la consecinte nedrepte pentru justitiabili. De exemplu, nu constituie eroare judiciara daca se apreciaza ca o infractiune s-a prescris, ci cind consideri a fi vinovat un om nevinovat. De-a lungul timpului, au aparut erori judiciare in Justitia din Romania”, a sustinut avocata Gianina Porosnicu. In acelasi timp, unii dintre avocati au precizat ca s-au saturat de gafele care le afecteaza viata clientilor lor. „Unii dintre magistrati nu vor recunoaste niciodata ca au comis o greseala. Probabil ca, in momentul in care va fi atrasa raspunderea magistratilor, atunci vom avea si definitia concreta a erorii judiciare. O mare cauza a unor asemenea situatii o constituie si inconsecventa legislativa. Nu este prevazuta o raspundere clara a magistratului care ia o decizie eronata. Fiecare cetatean raspunde pentru faptele sale, pentru greselile sale, numai magistratii nu. Alte cauze ale acestor erori le constituie lipsa de pregatire, de calificare, de specializare a celor implicati in actul de justitie, dar chiar si indiferenta fata de fiinta umana. Unii magistrati nu vad efectul viitor al deciziilor pe care le iau, au «ochelari de cal». Astfel de greseli se comit nu doar in domeniul penal, ci si in civil sau comercial”, a opinat avocatul iesean Ionel Nechita. Acesta a adaugat ca, in opinia sa, magistratii incearca sa deturneze atentia de la greselile pe care le comit. „Magistratul e un fel de «macaz». El incearca sa transmita responsabilitatea oriunde in alta parte. Totusi, magistratii au si sabia, dar si balanta in miini. Ei ar trebui sa vada dincolo de un prag de conjunctura. Este de datoria lor sa faca toate verificarile, in asa fel incit sa nu apara astfel de probleme”, a precizat avocatul iesean.

A cerut despagubiri dupa ce a pierdut tot din cauza Justitiei

Un alt caz care demonstreaza ca apar erori judiciare este cel al unui iesean care a stat cinci luni in inchisoare, fara a fi audiat vreodata. Emilian Floroiu a dat in judecata statul roman, cerind despagubiri de 250.000 de euro pentru ca a stat in inchisoare fara a fi vinovat de acuzatiuile care i s-au adus. Acesta a povestit ca a fost trimis in fata instantei, a fost judecat si condamnat in lipsa la trei ani de inchisoare, pentru inselaciune, insa nu a fost vreodata audiat. Acesta a fost ridicat din Spania de catre Interpol si trimis in Romania, unde a fost bagat in puscarie. In momentul retinerii, barbatul avea in Spania o afacere infloritoare in domeniul constructiilor, cu 40 de angajati. Acum, nu mai are nimic. Cind a fost bagat dupa gratii, ieseanul a cerut rejudecarea dosarului, iar magistratii l-au achitat, constatind ca Floroiu nu era vinovat. Avocatii sint de parere ca, in general, toti cei implicati in sistem sint vinovati de aparitia unor asemenea situatii. „Cred ca, pina la urma, cu totii sintem de vina, pentru ca nu ne vedem de treaba noastra. Cu totii avem tendinta de a ne uita mereu la celalalt. Noi cautam «sa amestecam borcanele». Confuzia, ura sau indirjirea nu ar trebui sa isi gaseasca vreun loc in actul de justitie, si totusi acest lucru se intimpla”, a conchis avocatul Ionel Nechita.

Pina si nemtii fac greseli

Un taximetrist din Iasi s-a trezit arestat la cererea Justitiei germane, in ciuda faptului ca, spune el, a fost nevinovat. In urma cu aproximativ un an, Costel Bujor a dat in judecata atit statul roman, cit si pe cel german, pentru ca a stat jumatate de an degeaba dupa gratii. Acesta a cerut 500.000 de euro de la statul german si 20.000 de lei de la cel roman, drept daune morale pentru suferinta indurata. Barbatul de 46 de ani a fost retinut, arestat si trimis „pachet” in Germania la cererea procurorilor nemti. A stat o luna in arest preventiv in Iasi, iar cinci luni si le-a petrecut dupa gratii in Germania. Barbatul a povestit ca sotia sa a divortat de el, din cauza ca a fost acuzat de comiterea unor infractiuni. Acesta a adaugat ca, la finele lui noiembrie 2008, a fost arestat preventiv si trimis in Germania. Taximetristul a povestit ca, dupa ce a ajuns in Germania, i s-a explicat de ce a fost arestat preventiv, respectiv pentru ca era acuzat de complicitate la inselaciune si furt in banda organizata. Acesta a adaugat ca a fost achitat la primul termen de judecata al procesului, judecatorii germani intelegind ca nu avea cum sa comita acele fapte. Avocatul acestuia, Bogdan Tufeanu, a precizat ca erori judiciare se intimpla la tot pasul. „In cazuri in care oamenii sint acuzati de o infractiune sau alta si, pina la urma, sint achitati, despre ce vorbim? Nu despre erori judiciare?! Inseamna ca, daca nu exista erori judiciare, cei care dau achitari nu cunosc legea sau cum? La orice pas si in orice sistem judiciar apar erori, nu doar la noi. Si, in unele cazuri, vina nu este neaparat a cuiva, ci se ia o hotarire intr-un moment sau altul al actului de justitie, in functie de probele detinute atunci”, a precizat avocatul Bogdan Tufeanu.

Celebrul caz „Tundrea”

La nivel national, cea mai mare eroare judiciara este considerata cea din cazul lui Marcel Tundrea. Barbatul a stat 12 ani in puscarie pe nedrept. Acesta a fost acuzat ca ar fi violat si ucis o fata de 13 ani din comuna Pojogeni, judetul Gorj. In urma unei cereri de revizuire formulata de Tundrea, judecatorii au ajuns la concluzia ca nu acesta fusese asasinul minorei. Pina la urma, Tundrea a fost achitat definitiv in baza expertizelor ADN efectuate dupa deshumarea cadavrului victimei, care i-au stabilit nevinovatia. Barbatul acuzat si condamnat pe nedrept nu a mai apucat sa se bucure de dreptatea care s-a facut dupa 12 ani de puscarie, de despagubirile banesti acordate de statul roman sau de tragerea la raspundere penala a adevaratului criminal deoarece a decedat pe 18 ianuarie 2007, cu citeva zile inainte de a implini 57 de ani. Ulterior, procurorii au dispus trimiterea in judecata a lui Gheorghe Avram pentru crima din Pojogeni, considerind ca acesta este autorul faptelor. Initial, Avram avusese calitatea de martor in procesul lui Tundrea.

CSM: „Au existat multe erori judiciare”

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sustin ca, in Romania, au existat multe erori judiciare. „Sigur ca au existat multe erori judiciare. Pe de alta parte, nu toate intimplarile relatate de mass-media pot fi incadrate, in opinia mea, la categoria aceasta. La fel de bine, este foarte probabil sa se fi comis erori judiciare, iar noi sa nu stim nimic despre ele, pentru ca nu s-a sesizat nimeni, nici chiar victimele acelor erori”, a declarat Monica Prejmereanu, purtatorul de cuvint al CSM. Ea a adaugat ca institutia pe care o reprezinta nu se ocupa de contabilizarea acestui gen de intimplari. „CSM nu are o statistica pe astfel de cazuri, neavind competente in aceasta arie. Consider insa ca un demers facut de mass-media sau de societatea civila in abordarea acestui subiect este una extrem de benefica”, a incheiat purtatorul de cuvint al CSM.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.