50.000 de lei a fost prețul unei „înțelegeri verbale” între Temistocle Diaconu și fostul director de la Curtea de Conturi

Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni

LEGĂTURI BOLNĂVICIOASE… La Pădureni, când vine vorba de felul cum arată zona centrală a comunei, legea este ocolită, însă când trebuie să-ți pedepsești adversarii politici, legea este folosită în litera și spiritul ei. Primarul Temistocle Diaconu tocmai le-a destăinuit reporterilor Vremea Nouă cum a încălcat legea administrației publice locale și a fost nevoit să plătească din propriul buzunar peste 10.000 de euro. Pentru o “plăcere nevinovată”, spune acesta, adică din dorința ca centrul comunei să arate bine, a renovat din banii bugetului local o clădire care nu aparține Primăriei. Este vorba de sediul Poliției din Pădureni. L-a renovat, chiar dacă nu este în inventarul comunei și Curtea de Conturi i-a imputat lucrările. Primarul se apără și spune că înainte de a băga în CL Pădureni aprobarea investiției, s-a consultat cu șeful de atunci al Curții de Conturi, Vasile Popa, care verbal i-a dat acceptul, numai că a fost bun de plată după ce acesta a ieșit la pensie, iar noua conducere a luat la verificat investițiile făcute în comună de edil. Se poate spune că Dumnezeu nu bate cu parul, dacă e să ne raportăm la ultima trăsnaie a primarului care vrea să dărâme terasa cu flori din centrul comunei că nu are autorizație, deși proprietarul se jură că are o “înțelegere verbală cu primarul”. Temistocle Diaconu, totuși, este mândru de reparațiile făcute la sediul poliției, chiar dacă l-a usturat la buzunar. Investiția făcută a meritat toți banii. Când procurorii DNA au început ancheta la Pădureni, în urma reclamațiilor făcute de proprietarul terasei cu flori, au zăbovit chiar în sediul renovat al Poliției și se pare că s-au înmuiat. Altfel nu se explică de ce un investigator de la DGA Vaslui umblă pe la martorii din dosar să-i convingă să-și retragă plângerile.

În urmă cu aproximativ 4 ani, primarul comunei Pădureni, Temistoce Diaconu, avea să afle, pe propria piele, valoarea unei înțelegeri verbale. Supărat că frumusețea centrului Pădureniului este stricată de felul jalnic în care arăta sediul poliției din comună, primarul decide să renoveze clădirea, chiar dacă aceasta nu era trecută în patrimoniul primăriei. A făcut lucrul acesta ca urmare a unei înțelegeri verbale dintre el și fostul director al Curții de Conturi, Vasile Popa, care i-a garantat că nu va fi tras la răspundere. “Am reparat sediul Poliției, deși nu era în inventarul nostru, al comunei. Am pus-o în Strategia de dezvoltare și am emis o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Și domnul Vasile Popa (n.r. fostul director al Curții de Conturi Vaslui) a ajuns la o concluzie, după ce a văzut că arăta urât de tot. Mi-a spus: Ia și-l repară, fără probleme, că nu se întâmplă nimic”, poveste primarul Temistocle. Înțelegerea verbală dintre cei doi a avut efect până când directorul Vasile Popa a ieșit la pensie. Noua conducere a Curții de Conturi l-a taxat dur pe primar la primul control. Astfel, edilul a fost obligat să scoată din buzunar peste 50.000 de lei, cât au costat acele reparații și să-i depună înapoi în visteria primăriei. Prejudiciul ar fi putut fi plătit în solidar cu toți membrii din CL Pădureni care au votat acel proiect, dar primarul, ca un adevărat “tătuc”, și-a asumat și a preluat datoria toată. “Doamna care a venit după ce a ieșit el la pensie a spus că nu aveam voie, că nu aveam clădirea în inventar. Dar bisericile le avem în inventar? Mi-a spus că avem capitolul cultură și religie pentru asta. Așa de mult mi-a părut rău. Bine, că am plătit 500 și ceva de milioane, în lei vechi. Puteam contesta dacă făceam contestație. Dar aveam consilierii locali care au aprobat. Ar fi trebuit să se împartă între toți, dar nu m-am complicat. Am scos banul și gata”, spune Temistocle Diaconu.

Înțelegerile verbale, cuiul lui Pepelea din primăria Pădureni

Înțelegerile verbale, se pare, au un dublu sens pentru primarul Diaconu. Spune că îi pare rău că a scos bani din buzunar pentru că a renovat pe vorbe sediul Poliției, însă în cazul terasei cu flori a unui antreprenor venit acasă din Spania pentru a-și construi în satul natal o afacere, devine intransigent și cere respectarea legii. În numărul de ieri, ziarul nostru a dezvoltat subiectul intitulat “Război total în raiul de la Pădureni. Primarul Diaconu prins cu ocaua mică?”, care are la bază tot o înțelegere verbală. De data aceasta, primarul i-a spus antreprenorului că poate construi o terasă, iar după ani îi trimite somație că trebuie să i-o dărâme. Dacă primarul a pierdut 50.000 de lei, antreprenorul e pe cale să piardă peste 80.000 de lei. Așadar, proverbul biblic “uită-te la bârna din ochiul tău și apoi la paiul din ochiul altuia” se verifică. Grav însă este faptul că la Pădureni, Consiliul Local este doar pe post de marionetă. Și când a votat pentru reabilitarea sediului Poliției, dar și când a votat pentru cumpărarea unui magazin cu peste 25.000 de euro, tot la îndemnul primarului, ca apoi acesta să fie închiriat familiei unui consilier local PSD pe o sumă modică de 50 de euro. Și dacă mai punem la socoteală faptul că acel magazin era ridicat pe terenul Primăriei, pare deja că totul are un damf de corupție. Și mai sunt hotărâri de CL cu ciuboțele roșii. Tot în articolul de mai sus, se face vorbire și despre o hotărâre de concesionare a unui teren din parcul public, care după rearanjarea unor opțiuni politice între primar și opozanți se anulează.
8 COMENTARII

 1. Banii publici nu se cheltuiesc pe vorbe ! Nu Popa vasile stabileste cum se cheltuiesc banii publici ci legea . Popa Vasile a facut o greseala daca a spus asa , de fapt la el te poti astepta la asa ceva ca doar nu el facea verificarile . Si apoi era un primar a lui Buzatu si Popa nu putea sa se puna rau cu seful lui pesedist . Cine a venit dupa Popa a repectat legea , pe timpul lui Popa nu trebuia sa respecti legea ca el de fapt nici nu o stia . Asa s-au intamplat multe la institutiile statului verificate de Curtea de Conturi in timpul lui Popa Vasile cand s-au cheltuit banii publici aiurea si au fost musamalizate (protectia copilului , consiliul judetean , unele primarii etc ) Cate sesizari penale a facut Popa Vasile ? Nici una ! Totul era in regula si apoi sotii , sotiile , copiii inspectorilor de la Curte erau incadrati la unitatile verificate!

 2. Oamenii din Padureni au ajuns ca cei din Coreea de nord (sclavi in propia tara) cred ca acest primar este zeul lor, cand vor realiza cat de in urma au ramas fata de societatea romaneasca in ansamblu v a fi prea tarziu.

 3. Pai… dragi ziariști, “înțelegerile verbale” sunt normale. Si știți de ce? Fiindcă ființele umane mai și comunica intre ele, prin viu grai. Eu înțeleg ca voi, poate, stați unul lângă celalalt și va scrieți prin WhatsApp. Dar nu toți suntem atât de “evoluați”. Noi, oamenii normali, preferam sa vorbim unul cu celalalt, sa ne pupam, sa ne strângem mâinile, sa ne îmbrățișăm; chiar dacă asta a devenit o crima, în zilele noastre.
  Una peste alta, primarul a făcut ceva bun: a renovat sediul Politiei, cu banii comunității, fiindcă polițistul satului deservește comunitatea. Si a mai și plătit pentru asta; ca, pana la urma, poate spune ca renovarea a făcut-o chiar din propriul buzunar. Unde e “crima”?
  Si mai face un lucru bun: desființează o terasa construita fără autorizație, pe un teren central ocupat abuziv de un nesimțit de la PNL. Care e problema? De cârciumi ducem lipsa?! Ori partidul e nemulțumit ca va scădea cotizația cârciumarului la partid, după desființarea terasei? In loc sa dea bani partidului, respectivul cârciumar putea sa dea bani comunei, prin plata unei chirii pe terenul ala. Ca datorita banilor oamenilor din comuna afacerea lui inflorește!

 4. O sa vina timpul cand acest om se va retrage si o sa vina poate… noii pretendenți având experiența managerială ioc si atunci traiiiiii nene .Sa fim serioși macar respect sa aveți si vorba buna .

 5. A fi primar in zilele acestea triste este greu sa faci totul perfect pentru ca legislatia in domeniul administratiei locale este greoaie si are loc de interpretari..Daca stai de vorba cu trei avocati fiecare are parerea lui diferita la fel 3 super economisti la fel…daca faci cea mai mica greseala platesti…daca faci un lucru frumos in tara asta nu este corect…daca stai degeaba in functia de primar …te critica lumea..! In tara asta legile sunt strambe din cauza asta ne dezvoltam greu fratilor..

 6. Temistocle parca este faraon care sta pe viata. Și polițistul de acum este fiul șefului de post care a fost anterior, asa ca primarul își face mersurile cu fiu și tata, de asta a renovat clădirea politiei, ca să ramana între ei ceea ce a făcut cu tatsu când era șef de post.
  Sa mai lase și pe tineri la primărie. HOOOAAAA

  • Ca sa face ce anume, tinerii? Să-și epileze sprâncenele și să-și tragă, toată ziua, pantalonii intrați în fund?
   Ziceți “sărut mana” ca aveți un primar care v-a scos comuna din rahat, și puneți osul la treaba, în loc sa complotați prostește cum sa-i luați locul, ca sa puteți jefui și comuna asta! Tefelişti penibili!

LĂSAȚI UN MESAJ