spot_imgspot_img
27.3 C
Vaslui
26-sept.-2023

50.000 lei / luna cel mai mare salariu net

- Advertisement -

Clasamentul este condus de o persoana care activeaza intr-o firma de call center urmata de una din constructii hidrotehnice. Pe trei este un angajat dintr-o universitate. De remarcat ca topul lefurilor nete de anul trecut, potrivit Finantelor iesene, este dominat de persoane ce activeaza in invatamintul superior. Jumatate din cele zece pozitii sint ocupate de angajati din domeniul amintit mai sus. In ultimul timp, multi profesori isi completeaza veniturile prin intermediul proiectelor derulate cu fonduri europene.

Cel mai bine platit salariat iesean cistiga de aproape 40 de ori mai mult decit un angajat mediu si de 83 de ori mai mult fata de unul care inregistreaza leafa minima pe economie. Pe baza datelor oferite de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, “Ziarul de Iasi” a realizat un Top 10 al celor mai mari salarii nete din judet inregistrate anul trecut. Pe primul loc se situeaza o persoana care activeaza in domeniul call center-elor, fiind cel mai probabil unul din directorii firmei. De remarcat este ca topul este dominat de salariati ce activeaza in domeniul invatamintului superior, cinci din cele zece locuri fiind ocupate de catre acestia. La astfel de salarii se pot incadra rectorii, profesorii sau persoanele cu functii importante din conducerea universitatilor: “Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicina si Farmacie, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara sau Universitatea “Petre Andrei”. O tendinta in ultima vreme este ca profesorii sa-si rotunjeasca veniturile veniturile salariale prin intermediul proiectelor europene la care participa.

Crème de la crème

3,76 milioane de lei. Aceasta este suma pe care au incasat-o din salarii zece angajati, adica numai 0,007% din persoanele care au carte de munca din Iasi. Fruntas in Top 10 este un angajat al unei companii a carui domeniu de activitate este cel de intermediere telefonica. In judetul Iasi call-center-ele, cele mai importante sint.: XL World si Open Mind. Potrivit datelor furnizate de catre Fisc acesta a incasat anul trecut, doar din salarii, suma de 601.382 de lei, adica 50.115 lei in mina lunar. Ocupantul sau ocupanta locului doi se afla la o distanta semnificativa fata de primul loc si a incasat anul trecut 460.404 lei, adica 38.370 lei pe luna. Persoana activeaza in cadrul unei societati care are ca domeniu de activitate constructiile hidrotehnice.

Cine vine din urma

Pe locul trei figureaza un cadru universitar cu un venit salarial anual de 396.044 de lei, adica 33.000 lei in fiecare luna. „Cred ca aceste salarii sint oferite la facultatile private si pe linga aceasta profesorii mai au si alte norme sau proiecte europene. Daca banii sint cistigati de profesori ai universitatilor de stat atunci nu ma pronunt, dar sa cistige banii cinstit. Eu sint un produs al acestor profesori si nu judec aceste salarii. Pentru mine bugetari sint cei de la Finante, care iau comision ca sa ne ia noua banii, nu profesorii sau doctorii. Plus ca acestia mai cistiga de la doctorate sau din proiecte europene, care sint foarte benefice pentru judetul Iasi. Ei fac un mare serviciu acestui judet“, a afirmat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Rezultate pe masura

Locul patru este ocupat de un angajat ale carui venituri salariale s-au ridicat anul trecut la suma de 369.848 lei, adica 33.000 de lei lunar in mina. Acesta lucreaza la o societate al carui domeniu de activitate este “fabricarea altor produse alimentare”. In topul firmelor din acest domeniul, care au avut rezultate financiare deosebite, s-au incadrat firme precum Rompak, ce a fost premiata si de Camera de Comet in 2010 pentru profitul realizat, sau Zeelandia. Urmatoarele trei pozitii sint ocupate de catre profesori universitari cu venituri salariale nete aferente anului trecut de 363.051 de lei, 335.460 de lei si respectiv 318.181 lei. „Eu imi doresc ca acest top sa fie completat din toate domeniile. Asta arata ca numai invatamintul merge si doar el produce bani. Profesorii sint platiti pentru ca au realizari, sint foarte bine pregatiti profesional, activitate completata an de an si deceniu cu deceniu. Nu trebuie sa-i invinovatim pentru ca ei se ocupa si de proiecte europene pentru zona Iasului“, a spus omul de afaceri Gabriel Surdu. Pozitia a opta din topul mentionat, cu un venit salarial de 310.716 lei, este ocupata de un angajat al unei companii ce are ca activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, pentru ca pe locul noua sa se situeze un salariat din domeniul cercetarii-dezvoltarii, cu un salariu net lunar de 25.677 de lei. Clasamentul este incheiat tot de un cadru didactic universitar ale carui salarii s-au ridicat anul trecut la 298.373 lei, ceea ce lunar inseamna 27.000 de lei.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.