spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

50 de comune, pe cale de disparitie!

- Advertisement -

MAREA REORGANIZARE

COMUNE-FANTOMÃ… Un proiect al parlamentarilor PDL face mare vâlvã în administratia publicã localã din judetul Vaslui. Senatorii si deputatii Puterii lucreazã la un proiect de lege prin care se propune desfiintarea si comasarea comunelor mici, acolo unde sunt mai putin de 5.000 de locuitori. În aceste conditii, mai mult de 50% din comunele actuale ar dispãrea, multe din ele fiind reînfiintate în urmã cu 10-12 ani, cu doar 1.500-2.000 de locuitori. Statisticile sunt cutremurãtoare. În judetul Vaslui, doar 11 comune au peste 5.000 de locuitori, în timp ce alte 11 au între 4.000 si 5.000 de suflete. Majoritatea au între 2.500 si 3.500 de locuitori, multe fiind reînfiintate dupã 2000, odatã cu valul reformelor administrative. Deputatul Dan Marian, liderul judetean PDL, spune cã “putem lucra cu 25-30 de comune mari, nu e nevoie de mai multe”, în timp ce colegul sãu, deputatul Dragos Iftime este convins cã “fondurile structurale se vor termina si atunci toate primãriile îsi vor pune întrebãri de unde vor mai scoate bani pentru investitii”.

Conform unui proiect de lege aflat în discutii la Parlament, toate comunele sub 5.000 de locuitori ar urma sã disparã, pânã în 2012, cele mici urmând sã fie comasate sub “umbrela” localitãtilor cu populatie mai numeroasã. În conditiile în care un astfel de proiect ar trece de Parlament, doar 30-35 de comune ar mai rãmâne în judetul Vaslui, din totalul de 81, câte sunt în acest moment. Proiectul de lege ar urma sã intre în Senat, fiind propus de parlamentarii democrat-liberali. Printre vocile cele mai autorizate în privinta sustinerii acestui proiect se numãrã Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor. Aceasta crede cã este nevoie de initierea unei dezbateri nationale privind reîmpãrtirea administrativ-teritorialã a României, ceea ce înseamnã si o nouã strategie privind actualele judete. “Vrem sã stopãm fãrâmitarea administrativã. Începând cu anul 2000, au fost înfiintate 229 de localitãti noi, fapt care a condus practic la slãbirea eficientei administratiei locale, ca si la diminuarea puterii financiare a unitãtilor teritoriale mici”, a spus Sulfina Barbu. În aceste conditii, din cele 81 de comune ale judetului ar urma sã disparã 70, care au sub norma de 5.000 de locuitori, ceea ce ar duce la o comasare de genul oraselor pentru multe localitãti. Iatã si comunele care au peste 5.000 de locuitori: Banca, Berezeni, Codãesti, Dragomiresti, Duda-Epureni, Fãlciu, Ivãnesti, Puiesti, Stãnilesti, Vãleni si Zorleni. În judetul Vaslui, conform statisticilor oficiale, sunt încã 11 comune care au între 4.000 si 5.000 de locuitori, printre cele mai mari la acest capitol numãrându-se Pãdureni – 4.632 locuitori, Drânceni – 4.831 locuitori sau Vinderei – 4.879 locuitori.

Mii de posturi din administratia publicã, sterse din documente

Ce va însemna o astfel de mãsurã, pentru judetul Vaslui? Disparitia a câtorva zeci de posturi de primari, viceprimari, alte câteva sute de functionari publici, consilieri si tot ceea ce presupune munca într-o primãrie. Practic, între 1.000 si 3.000 de oameni vor ajunge pe drumuri, cu o astfel de mãsurã, în timp ce comunele rãmase vor avea 5, 6 sau 7.000 de locuitori, de mãrimea orasului Negresti. Sunt multe semne de întrebare, dacã o astfel de mãsurã va fi aprobatã de Parlament, privind distantele care vor apãrea între centrele de comunã si satele noii entitãti administrativ-teritoriale. Dacã, acum, sunt cazuri în care localnicii fac si 7-10 km pânã la primãrie, pentru a-si lua niste acte, vom ajunge la situatii în care pentru un act de stare civilã, de exemplu, un locuitor din Voinesti va trebui sã parcurgã vreo 15 km, pentru a ajunge la Dragomiresti. Vor dispãrea comune precum Ciocani sau Ibãnesti, cu 1.500 de locuitori, dar si localitãti de traditie, cum este Vetrisoaia, unde locuiesc 2.200 de suflete, dacã acest proiect de lege va trece de Parlament. “În disperare de cauzã, PDL-ul vrea sã strice ce au fãcut bun PSD si PRM în legislatura 2000-2004, când au fost aprobate spre înfiintare vechile comune din întreaga tarã. Atunci am votat din postura de senator înfiintarea comunelor vasluiene Ciocani, Pochidia, Cozmesti si multe altele din toatã tarã. De ce am fãcut acest lucru? Pentru a-i ajuta pe oameni sã ajungã mai repede la centrul de comunã. În alti ani, oamenii trebuiau sã meargã si 25 de kilometri ca sã-si rezolve treburile la primãrie. A le desfiinta acum n-ar fi nicio noutate: PDL a desfiintat tot ce mai fiinta în tara aceasta. Mai are judetele si, în final, România. Va mai rãmâne Bãsescu si cu Udrea si cu câtiva “tambalagii” care sã joace tontoroiul pe mormântul României”, a declarat Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.

Dan Marian: “Trebuie sã întelegem sã lãsãm deoparte nationalismul”

În opinia liderului judetean PDL, deputatul Dan Marian, o astfel de mãsurã se impune, datã fiind criza economicã, dar si situatiile întâlnite în multe comune mici, reînfiintate dupã 2000. “Criza economicã actualã ne aratã cã realitãtile cotidiene sunt foarte dure. Avem administratii locale care conduc destinele unui numãr mic de locuitori, în jur de 1.500, unele, care nu reusesc sã asigure nici banii de salarii, din impozitele strânse. Acele administratii sunt dependente de banii care vin de la Consiliul Judetean sau de la Guvern, însã de multe ori nici de acolo nu mai vin bani. Trebuie sã luãm exemplul Poloniei, care a demonstrat cã procesul de comasare în comune de 5.000-10.000 de locuitori asigurã plata salariilor pentru acele localitãti, plus sume pentru investitii, cu o schemã mult redusã de functionari. Lãsând la o parte patriotismul local, se va ajunge la aceastã mãsurã, pânã în final, dupã care se va trece la mãsuri similare si la nivelul judetelor”, spune deputatul Marian. În opinia sa, din cele 81 de comune, la nivelul judetului Vaslui, ar putea rãmâne în jur de 25-30, cu care s-ar putea acoperi foarte bine nevoile populatiei.

“Sã transformãm comunele în orase”

“Este un proiect foarte bun, pe care eu îl voi sustine si cãreia îi voi aduce îmbunãtãtiri, în sensul cã, în loc sã transformãm comunele mai mici în comune mai mari sã transformãm toate satele în orase si atunci nu va mai fi nicio problemã. Toate localitãtile vor avea acelasi rang si vom putea trece sã aplicãm si ultima etapã, adicã sã le transformãm din orase în municipii. De exemplu, vor fi municipiile Lipovãt, Vinderei, Fâstâci, Rafaila sau Chersãcosu. Sunã foarte interesant, nu-i asa?” – Dumitru Buzatu, vicepresedinte CJ Vaslui

“Fondurile structurale se vor termina”

“Sunt unul dintre initiatorii proiectului de lege si pot sã vã spun cã situatia este foarte grea pentru multe localitãti mici, care abia pot sã strângã bani pentru salarii. Unele comune au înteles situatia în care se aflã si au aderat la aceste asociatii de dezvoltare intercomunitare, GAL-urile, altele nu au fãcut niciun pas. Pãrerea mea este cã aceastã comasare va ajuta primarii în a accesa mai usor proiectele cu finantare europeanã, întrucât UE dã bani pentru proiecte de importantã regionalã, zonalã, dacã vreti, si este mai putin interesatã de proiecte pentru comune de 1.500-2.000 de locuitori. Dacã vor dori modernizarea localitãtilor lor, primarii trebuie sã adopte o solutie: fie aderã la aceste GAL-uri, fie vor accepta comasarea” – deputat Dragos Iftime, vicepresedinte PDL Vaslui

Calculele indicã un adevãr dramatic: prea multi primari, viceprimari, consilieri!

Un calcul simplu aratã cã operatiunea de comasare a unui numãr de cinci comune, cu o populatie de 1.500-2.000 de locuitori fiecare, ar conduce la economii de zeci de miliarde de lei, anual, numai la capitolul cheltuieli salariale. Astfel, în loc de cinci primari, cinci viceprimari, 60-65 de consilieri si 100 de functionari publici, ar rãmâne în jur de 35 de persoane, inclusiv alesii locali, ceea ce ar usura mult bugetul de stat. Mai toate cele 11 comune reînfiintate dupã 2000 ar putea dispãrea de pe harta administrativã a judetului. Guvernantii ar trebui sã analizeze foarte bine care comune vor deveni centrele de putere în diverse zone de judet, dat fiind faptul cã, în nord, la granita cu judetul Neamt, mai toate localitãtile au 3.000-4.000 de suflete.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.