spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

„Nu mai sunt nici mamă, nici femeie”. Povestea unei românce badantă în Italia, subiectul unei cărți și al unei piese de teatru

- Advertisement -

Actrița și scenarista Tiziana Vaccaro a pus în scenă și în copertele unui roman grafic povestea Vasilicăi, o femeie care a plecat dintr-un sat din Iași ca să lucreze în Italia ca badantă, persoană care are grijă de oameni în vârstă. Italianca este interesată de câțiva ani de Sindromul Italia, o tulburare psihică prin care trec multe femei din Europa de Est care au plecat să facă tot felul de munci casnice peste hotare.

Cine sunt aceste femei care vin din România, Polonia, Ucraina, Moldova, cine erau înainte să fie badante? Cine au fost? Ce au lăsat în urmă? Sunt întrebări pe care Tiziana a început să și le pună în 2018, de fiecare dată când se întâlnea cu vecinele ei pe scara blocului.

Erau femei ucrainene și locuiau toate în apartamentul de deasupra ei. „Mi se făcea rău fizic de fiecare dată când una dintre aceste femeie îmi vorbea cu ochii plecați, stoarse de atâta oboseală”, a scris Tiziana în romanul grafic „Sindromul Italia. Povestea badantelor noastre”. Povestea Vasilicăi, o poveste universală Atunci s-a născut ideea unei piese de teatru despre ele. A cunoscut-o pe Silvia Dumitrache, președinta Asociației Femeilor Române din Italia, care a pus-o în legătură cu femei care lucrau acolo. Așa a cunoscut-o pe Vasilica Baciu. În acel moment, românca nu mai locuia în Italia, lucra în Marea Britanie împreună cu prietenul ei, Bogdan. Așa că în fiecare săptămână, își dădeau întâlnire pe Skype și vorbeau cu orele. Vasilica a fost singura care a vrut să-și spună povestea fără reținere. „Vasilica a simțit nevoia să împărtășească ce a trăit și ca alte femei să vadă prin ce a trecut. S-a creat o legătură puternică între noi”, povestește Tiziana tot pe Skype, în pauza de somn a copilului ei de câteva luni.
Citeşte întreaga ştire: „Nu mai sunt nici mamă, nici femeie”. Povestea unei românce badantă în Italia, subiectul unei cărți și al unei piese de teatru

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.