spot_imgspot_img
8.6 C
Vaslui
22-feb.-2024

70 de militari români, la un pas de moarte. Gravul incident din Marea Neagră putea fi evitat

- Advertisement -

Un incident precum cel în care dragorul maritim era să ajungă pe fundul Mării Negre după ce a atins o mină putea fi evitat dacă Forțele Navale ar avea drone specializate în distrugerea de astfel de dispozitive explozive.

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) care a fost avariat, joi seară, de o mină, la aproximativ 50 de km de Constanţa, în timp ce marinarii încercau să o distrugă, a fost la un pas de tragedie, dar numai profesionalismul echipajului a făcut ca nava să nu aibă soarta crucișătorului rusesc „Moskva”, care zace acum pe fundul Mării Negre. Însă pentru astfel de intervenții de distrugere a minelor, Forțele Navale Române trebuie să se decidă să cumpere echipamente moderne automate care nu pun în pericol personalul.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, a comentat pentru „Adevărul” incidentul în care a fost implicată nava „Locotenent Dimitrie Nicolescu” și a explicat care au fost circumstanțele în care dragorul a fost avariat de explozia minei. „După ce a fost semnalată prezența minei, nava a fost trimisă în misiune pe o mare cu valuri de peste 2 metri. În zona dispozitivului exploziv s-a constatat că nu poate fi lansată barca cu detașamentul de scafandri specializați EOD (în eliminarea dispozitivelor explozive – n.red.). Personal, cred că pe așa valuri misiunea scafandrilor era oricum foarte periculoasă pentru că barca acestora risca să fie luată de val și aruncată în mină și atunci aveam patru militari profesioniști morți. Drept urmare, comandantul a luat decizia de a supraveghea mina până când situația pe mare se ameliorează. Asta pentru că, în niciun caz, dragorul maritim nu putea pleca din zonă deoarece exista un pericol pentru navigație”, spune contraamiralul…https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/70-de-militari-romani-la-un-pas-de-moarte-gravul-2204258.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.