spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

81 de ani de la Pogromul de la Iași. Prof. Constantin Focșa: “Au fost comise crime pe stradă și în domiciliile oamenilor”

- Advertisement -
MORȚI… În timpul Pogromului de la Iași au fost uciși peste 13.000 de evrei.

ISTORIE… Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la Pogromul de la Iași. În vara anului 1941, 13.266 evrei au fost uciși în trei zile, la sfârșitul lunii iunie. “Au fost crime comise la ordinul mareșalului Antonescu, conducătorul statului, de către structurile de forță ale României. Au fost comise crime pe stradă și în domiciliile oamenilor, au fost împușcați evrei chiar și în arestul poliției. Supraviețuitorii au fost urcați cu miile în trenuri de marfă, care apoi au rulat cu viteză redusă între gările Moldovei. În ciuda gravitației evenimentului, pogromul de la Iași a rămas în umbra istoriei românești din ultimele decenii”, a povestit profesorul vasluian de istorie Constantin Focșa.

Profesorul vasluian a vorbit, de asemenea, despre cele mai importante surse de informare cu privire la Pogromul de la Iași: “Istoricul Adrian Cioflâncă a fost unul dintre cercetătorii care s-a dedicat în ultimii ani studierii acestui eveniment. A cercetat arhivele, a stat de vorbă cu supraviețuitori sau cu moștenitorii victimelor și a reunit toate documentele pe platforma “pogromuldelaiasi.ro”. A colaborat și cu regizorul Radu Jude pentru realizarea documentarului “Ieșirea trenurilor din gară” (2020) și a filmului “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018). Întrebat cum a apărut “problema evreiască” de la Iași, istoricul Cioflâncă a explicat că «într-o izbucnire violentă de asemenea magnitudine intră în joc atât factori de durată lungă, cât și factori situaționali. Iașiul era marea durere a mișcării naționaliste, pentru că în fosta capitală a Moldovei numărul evreilor a crescut până la a ajunge comparabil cu cel al creștinilor, fiind denumită, persiflant, „Palestina României”. Într-un șir necontenit de lamentații, soarta Iașiului era deplânsă de cei care vedeau în aceasta un semn de decădere. În Iași, antisemitismul și-a construit o lungă și coerentă tradiție, care s-a bucurat de prestigiu intelectual, de susținere politică, de reprezentare în presă, cu impact social. La această tradiție au contribuit grupări politice și culturale care aveau în comun ideea că evreii trebuie excluși din societate și că națiunea se construiește prin purism etnic sau măcar prin dominația românilor asupra celorlalte etnii. Asupra modului în care să se producă excluderea evreilor nu exista consens, marile dispute din tabăra naționalistă consumându-se, între 1866 și 1940, pe tema metodelor și strategiilor de utilizat în atingerea acestui scop suprem»“, a citat profesorul vasluian.

“Antonescu nu dezaproba violențele împotriva evreilor, ci modul în care au fost aplicate ordinele sale și modul haotic în care au acționat autoritățile și civilii”

“Explicațiile istoricului Adrian Cioflâncă sunt foarte importante în acest context”, este de părere profesorul vasluian. “Le recomand tuturor celor care vor să afle mai multe despre Pogromul de la Iași să îi citească cărțile sau pur și simplu să citească interviurile pe care le-a dat. Anul trecut, spre exemplu, în ziarul Libertatea, a vorbit despre vina producerii pogromului. «Ordinele lui Antonescu au fost vagi, nerealiste și radicale. Ordinul care stabilea regulile perchezițiilor, arestărilor și execuțiilor sumare era neclar și, ca urmare, a dat frâu liber unei veritabile vânători de oameni în cartierele Iașului, pe străzile centrale, în curtea Chesturii de Poliție, la gară», spunea istoricul Cioflâncă. De asemenea, a explicat și de ce ordinul privind deportarea întregii populații evreiești din Iași, numărând peste 30.000 de suflete, era nerealist logistic: nu fuseseră pregătite mijloacele de transport, întreținere și escortă pentru un asemenea efort. «Mii de evrei au murit sufocați în cele două „trenuri ale morții” în care au fost înghesuiți pentru a fi evacuați din oraș. După pogrom, Antonescu a transmis mai multe ordine în care dezaproba haosul din Iași: “Nu este admisibil însă ca fiecare cetățean sau fiecare soldat să-și asume rolul de a soluționa problema evreiască prin jafuri și masacre”. Antonescu era adeptul unei soluții sistematice, organizate. Nu dezaproba violențele împotriva evreilor și nici măcar uciderea acestora în masă, dimpotrivă, avea propriile idei în această privință. Dar dezaproba modul în care au fost aplicate ordinele sale și modul haotic în care au acționat autoritățile și civilii, care contraziceau două valori promovate de regim – ordinea și civilizația», explica istoricul Cioflâncă. Pogromul de la Iași a fost un eveniment extrem de grav, trebuie să iasă din umbra istoriei românești în care se află de câteva decenii”, a spus profesorul Constantin Focșa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Dormiti cu totii in papuci, istoria pe care o propagati mai departe ,ori n-o stiti ,ori nu vreti s-o stiti ,la ceea ce numim astazi democratie,libera exprimare,etc. Pe dracu libera exprimare, LIBERA EXPRIMARE pe care o vor “ei”. sa-i faceti statuie lui Maresal Antonescu, evreii au fost dar mai ales sunt in prezent cea mai neagra rasa a omenirii. Au schimbat rolurile,nu mai sunt eI sclavii egiptenilor sau “victimele” holocaustului, suntem noi. Aplauze,asa sa va mearga si sa scrieti istoria copiilor si nepotilor vostri. Sa imi spuneti ,de cate ori ati auzit voi de un evreu pus in rolul de personaj negativ? Orice,fie filme,fie stiri,ori istorie. NU EXISTA ,decat doar niste victime. Impuscati-va !!!!!

  2. Măi…vasluianule…
    De unde ai apărut ca mare autoritate, bre…
    Să știi că aș putea fi aspru, aspru, dar bine că nu te știu. Dacă nu știi, de ce scrii ?
    Problema holocaustului e următoarea: au nevoie de un vinovat „mare” și, iată, l-au găsit pe Ion Antonescu, adică pe cel care i-a apărat cel mai mult și care a salvat mii și mii de evrei de la moarte.
    Cumplită nedreptate istorică:
    1. Pentru Ion Antonescu mare patriot român, cel care a salvat România, lider împotriva naziștilor.
    2.Pentru nația română…Îl va reabilita pe Ceaușescu (din nevoia de istorie) și-l neagă (încă) pe cel care a murit pentru România Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.