spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
15-mai-2024

87 de scoli din judetul Vaslui, înscrise în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

- Advertisement -

SPRIJIN EDUCATIONAL… Aproape 3500 de unitãti de învãtãmânt din tarã s-au înscris în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Scolar. Dintre acestea, 87 sunt din judetul Vaslui, mai putine decât totalul de unitãti eligibile – 98. Printre scolile înscrise se numãrã Scoala Gimnazialã Nr. 1 Cepesti, Scoala Gimnazialã „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, Scoala Gimnazialã „George C. Dragu” Coroiesti, Scoala Gimnazialã „Cezar Botez” Fâstâci, Scoala Gimnazialã Nr. 1 Hoceni si Scoala Gimnazialã „Veniamin Costachi” Rosiesti. Potrivit Ministerului Educatiei, urmeazã ca inspectoratele scolare sã verifice corectitudinea datelor transmise de scoli, pentru a stabili lista finalã. „Într-o primã etapã, pânã la finalul lunii martie 2022, 750 de unitãti de învãtãmânt din lista finalã vor beneficia de finantare”, a precizat Ministerul Educatiei. Fiecare scoalã va primi un grant de maximum 200.000 euro, pentru a combate abandonul scolar.

Potrivit ministrului Educatiei, scolile din mediul rural vor avea prioritate la acordarea granturilor. „Programul asigurã câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste scoli, precizez cã este vorba de scoli cu numãr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon scolar pentru 2020 a fost de 26%. Drept urmare, trei sferturi din aceste scoli sunt din mediul rural, ele vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi. Este vorba de interventii nu numai din perspectiva actiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunitãti care ar fi în premierã pentru scolile din mediul rural. Este vorba de acces prin platforme online la predarea fãcutã de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda si forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural si care ar putea sã-i determine sã nu pãrãseascã scoala. Un alt obiectiv este acela al promovãrii examenului de Evaluare Nationalã si al tranzitiei de la gimnaziu cãtre liceu. Toate aceste scoli eligibile sunt de primar si gimnaziu. Pe partea de liceu se ocupã programul ROSE. Dacã programul MATE va fi aplicat, este probabil pentru prima datã când vom resimti efecte majore care se vor traduce în reducerea abandonului scolar în aceste unitãti care vor beneficia de finantare. Peste granturi este vorba si de formarea a 45.000 de cadre didactice din perspectiva abandonului scolar pentru a fi sensibilizati colegii nostri profesori la elementele care genereazã abandon scolar. Sunt actiuni integrate”, a explicat ministrul Educatiei.

Minimum 20.000 euro pentru fiecare clasã, bani din care se pot cumpãra laptopuri și abonamente la internet

Serviciile finantate prin aceste granturi trebuie sã fie legate de activitatea scolii. Astfel, pot fi contractati specialisti pentru consilierea vocationalã/psihologicã a elevilor, profesori de sprijin sau logopezi pentru copiii cu CES (cerinte educationale speciale). Totodatã, pot fi finantate activitãti de învãtare remedialã si alte programe de tip afterschool, unde pot fi contractati atât profesori din scoala unde învatã elevii, cât si din alte scoli. Scolile pot încheia parteneriate cu autoritãtile locale (primãrii, inspectorate scolare etc.) si cu organizatii non-guvernamentale pentru a finanta activitãti si servicii integrate în vederea reducerii abandonului scolar. De asemenea, va trebui respectat principiul eligibilitãtii și al evitãrii dublei finantãri, adicã, nu se pot folosi banii pentru finantarea aceluiasi tip de activitate sau serviciu educational, pentru același beneficiar sau persoanã din grupul tintã targetat. De exemplu, o scoalã care are deja 100 de elevi înscrisi într-un program de tip „scoalã dupã scoalã” (educatie remedialã si masã caldã pentru elevi) nu poate sã beneficieze de grant pentru acelasi tip de serviciu si aceiasi copii. În schimb, scoala poate solicita fonduri pentru ca alti elevi sã beneficieze de programul „scoalã dupã scoalã” sau poate solicita finantare pentru alte tipuri de servicii educationale, în afarã de afterschool, cum ar fi consilierea psihologicã. Prin „Programul National pentru Reducerea Abandonului scolar”, reprezentanții Ministerului Educației au stabilit împreunã cu Comisia Europeanã cã vor fi create minimum douã clase inteligente în fiecare școalã. Pentru fiecare clasã va fi alocat minimum 20.000 de euro, din care vor putea fi plãtite pentru scoli: laptopuri si alte dispozitive necesare pentru învãtarea online, abonamente la internet si pentru platforme online de învãtare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.