spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

CSM a respins cererea de apãrare a reputatiei, judecãtoarei Georgina Moldovan

- Advertisement -

RESPINGERE…În sedinta din 6 octombrie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de apãrare a reputatiei profesionale a judecãtoarei Georgina Moldovan, judecãtor în cadrul Judecãtoriei Vaslui. Magistratii au motivat acest lucru prin faptul cã eliberarea violatorilor din Vãleni, în urma sedintei din 2 aprilie, a fost contrarã practicii constante a instantei de control judiciar în dosarele care au ca obiect infractiunea de viol. În fata plenului CSM, judecãtoarea Moldovan ar fi afirmat cã i-a eliberat pe violatorii care si-au recunoscut fapta la cererea pãrtii vãtãmate. De asemenea, tot ea este cea care spune cã regretã acum decizia de a declara sedinta nepublicã. În opinia ei, dacã sedinta ar fi fost publicã, jurnalistii ar fi putut afla aspecte relevante din acest dosar care a tinut prima paginã a ziarelor luni de zile.

În sedinta din 6 octombrie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de apãrare a reputatiei profesionale formulatã de judecãtoarea Georgina Moldovan, magistratul care a elberat, în sedinta de pe 2 aprilie 2015, pe cei sapte violatori din Vãleni. “Plenul a retinut faptul cã solutia datã la data de 2 aprilie de judecãtoarea Georgina Moldovan în dosarul celor sapte violatori din Vãleni a fost contrarã practicii constante a instantei de control judiciar în dosarele având ca obiect infractiunea de viol. S-a mai retinut cã analizarea stãrii de pericol pe care ar putea sã o determine lãsarea în libertate a inculpatilor a fost realizatã sumar din perspectiva atitudinii ulterioare a acestora, fãrã ca judecãtorul sã se refere si la modalitatea de comitere a faptei, conditie esentialã expres prevãzutã în Codul de procedurã penalã. La stabilirea pericolului pentru ordinea publicã nu se pot avea în vedere numai date legate de persoana inculpatului, ci si date referitoare la faptã, nu de putine ori aceasta fiind de naturã de a crea în opinia publicã un sentiment de insecuritate, ceea ce de altfel s-a produs în vara anului 2015”, se aratã în comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, plenul CSM a apreciat cã prezentarea în media a activitãtii profesionale a magistratilor, în limitele impuse de libertatea de exprimare, reprezintã o preocupare legitimã a acesteia, cu atât mai mult în acele cazuri care suscitã un interes deosebit din partea publicului. Totusi, Plenul a apreciat cã limbajul utilizat de jurnalisti, în materialele publicate în perioada 20-24 iulie 2015, referitoare la activitatea profesionalã a judecãtoarei Georgina Moldovan, este unul inacceptabil, iar maniera de prezentare a faptelor, acuzatiile cu conotatii de naturã penalã si incitarea la violentã au depãsit limitele unor critici admisibile.

Judecãtoarea Georgina Moldovan afirmã cã victima i-a cerut eliberarea violatorilor

AFIRMATII…În fata magistratilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecãtoarea Georgina Moldovan a afirmat cã a dispus eliberarea a trei dintre violatori, cei care au recunoscut fapta, la cererea victimei. „Persoana vãtãmatã a venit si a cerut, în salã, pentru cei trei. Am iesit socatã din salã cã mi-a cerut persoana vãtãmatã arestul la domiciliu pentru trei care au recunoscut fapta. S-a opus cu privire la ceilalti patru care nu au recunoscut. Nu eram obligatã, dar nu mai puteam motiva o respingere”, ar fi afirmat judecãtoarea. Mai mult, aceasta ar fi mãrturisit cã a ajuns sã-si reproseze faptul cã a declarat sedinta nepublicã, dar a fãcut acest lucru pentru a o proteja pe victimã. Îsi reproseazã faptul cã, dacã alta ar fi fost decizia ei atunci, jurnalistii ar fi putut afla aspecte relevante din dosar mai ales cã, în opinia ei, acest dosar a fost ales gresit în lupta împotriva abuzurilor sexuale. „Am dat pedepse mari la viol. Am avut pedepse cu 12 ani si sase luni. Eu am vrut doar sã aflu adevãrul acolo”, ar mai fi afirmat judecãtoarea.

Cine este Georgina Moldovan

ISTORIE…Judecãtorul Georgina Moldovan este magistratul care, în sedinta din 2 aprilie, a dispus înlocuirea mãsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru trei dintre cei sapte violatori din Vãleni. Se pare cã magistratul ar fi luat aceastã decizie ca urmare a acordului de recunoastere de care ar fi vrut sã beneficieze cei care au recunoscut comiterea faptelor. La scurt timp, Tribunalul Vaslui a dispus extinderea mãsurii si pentru ceilalti patru. Pe 7 aprilie, judecãtoarea Moldovan a solicitat demisia din functia de presedinte al Judecãtoriei Vaslui ca urmare a faptului cã i-a fost admisã cererea de transfer la scoala Nationalã de Grefieri, ca si profesor. Judecãtoarea a ocupat functia de presedinte al Judecãtoriei Vaslui din iulie 2013. A absolvit Institutul National al Magistraturii în 2009 dupã ce, în perioada 2006-2007, a fost grefier în cadrul Tribunalului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.