spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
11.3 C
Vaslui
16-mai-2025

Coincidențe stranii în dosarul “jafului” de la muzeu, ce ridică mari semne de întrebare!

- Advertisement -
COINCIDENȚE INTERESANTE… Cum se aliniază astrele în familia PSD: muzeul județean este reprezentat în instanță de avocatul consilier local PSD Ioan Mancaș, partid din care face parte și directoarea muzeului, Ramona Mocanu, dar și președintele Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu, în subordinea căruia se află muzeul. Coincidența face că unul dintre cei doi asistenți judiciari din acest dosar este chiar Olivia Crețu, sora senatoarei PSD Gabriela Crețu.

JUDECATĂ… Vești noi în dosarul “jafului” de la Muzeul Județean “Ștefan cel Mare”. Tribunalul Vaslui a decis suspendarea procesului intentat fostei contabile-șefă până la soluționarea dosarului de urmărire penală și, în același timp, a disjuns un capăt din cererea de chemare în judecată într-un alt dosar. Muzeul județean este reprezentat în instanță de avocatul consilier local PSD Ioan Mancaș, partid din care face parte și directoarea muzeului, Ramona Mocanu, dar și președintele Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu, în subordinea căruia se află muzeul. Coincidența face că unul dintre cei doi asistenți judiciari din acest dosar este chiar Olivia Crețu, sora senatoarei PSD Gabriela Crețu, soția sau fosta soție (dacă judecăm după datele din ultimele declarații de avere) a președintelui CJ. Fosta contabilă-șefă, Văleanu (n.r. fostă Botez) Maria Magdalena, este reprezentată de un avocat din Dolj, județ în care s-a mutat după ce s-a căsătorit. Pentru că acuzațiile ce i se aduc fostei angajate a muzeului sunt foarte grave, Vremea Nouă a încercat să obțină un punct de vedere de la aceasta. Avocatul ei a transmis că atât el, cât și clienta sa au încredere că instanța de judecată va lua decizia corectă. “Lăsăm justiția să vorbească”, a precizat avocatul fostei contabile.

Reamintim că un raport al Curții de Conturi, realizat anul trecut, a scos la iveală cum, timp de trei ani, s-au furat peste 300.000 lei din conturile de la Trezorerie. Aceștia erau scoși din conturile Finanțelor Publice Vaslui, în baza CEC-urilor de numerar, iar apoi justificați cu facturi false. Pentru ca totul să pară „real”, au fost folosite două firme radiate în 2008, adică inexistente din punct de vedere fiscal. Ba mai mult, au fost operate plăți în fals (nereale) către anumiți furnizori. Spre exemplu, în 2020, Muzeul Județean a plătit 42.929 lei pentru cartușe, tonere, acuarele, pensoane, măști de protecție, prestări de servicii la evenimente culturale, rechizite, furnizare gaz și materiale pentru reparații, dar achizițiile în realitate nu au fost făcute. Facturile și ordinele de plată au fost falsificate, iar furnizorii trecuți în documente au spus că nu au livrat bunurile către instituție, prin urmare nici nu au încasat banii. O parte din prejudiciu a fost recuperat. „Ulterior întâlnirii echipei de audit cu conducerea muzeului, managerul entității, Mocanu Ramona Maria, a formulat plângere penală, însă doar pentru prejudiciul de 138.360 lei (n.r. recuperat ulterior de la fosta secretară cu atribuții de caserie)”, se arată în Raportul Curții de Conturi. Directoarea a explicat, apoi, că a cerut recuperarea prejudiciului doar pentru un an întrucât “noi am avut dreptul să cerem (n.r. ANAF-ului) doar extrasele de pe 2020, nefiind organe de control”. Curtea de Conturi a identificat două persoane (n.r. foste angajate) vinovate de producerea prejudiciului: „în perioada 2018-2020, prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu de către M. M. B. – contabil șef și M. B. – secretar, s-a produs o pagubă bugetului local în sumă totală de 308.594 lei, sumă care provine din banii care au fost ridicați din Trezorerie și pentru care s-au întocmit documente false pentru a acoperi lipsa din gestiune sau nu există documente justificative, pentru care au fost calculate majorări de întârziere la plată în cuantum de 52.635 lei”.

Avocatul fostei contabile-șefă, despre dosarul pierdut de clienta sa: “nu este o hotărâre definitivă, poate fi atacată”

Tribunalul Vaslui a dat, luna trecută, prima decizie în unul dintre dosarele intentate de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” fostei contabile-șefă. Aceasta a fost obligată să plătească 862, 93 lei drept despăgubiri materiale. Suma este infimă, chiar mai mică decât cheltuielile de judecată pe care trebuie să le achite: “obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1053 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge restul pretențiilor, ca neîntemeiate”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui. Procesul trebuia să se încheie în luna iunie, însă dosarul a fost repus pe rol, iar ambele părți au fost chemate să spună dacă fosta contabilă “a solicitat alocarea de fonduri pentru efectuarea plăților facturilor pentru care ulterior s-au perceput penalități”. “Nu este o hotărâre definitivă, poate fi atacată. Este vorba despre o răspundere patrimonială, proces care s-a judecat la faza de fond și încă mai are cale de atac. Nu pot spune mai multe informații din acest dosar, pentru că atât eu, cât și clienta mea suntem de părere că trebuie să lăsăm justiția să vorbească”, ne-a declarat avocatul Marius Tiugan, care o reprezintă în instanță pe fosta contabilă-șefă. Zilele trecute, Tribunalul Vaslui a mai luat o decizie într-un alt dosar deschis fostei angajate a muzeului.

Instanța a decis suspendarea procesului și a stabilit un termen pentru verificare: șase luni de la data pronunțării prezentei încheieri. Iată ce scrie în decizia Tribunalului Vaslui: “În temeiul prevederilor art. 413 alin.(1) pct.2 Cod procedură civilă, suspendă judecata cauzei privind pe reclamantul Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui, cu domiciliul procesual ales la Cabinet avocat Mancaș Ioan, în contradictoriu cu pârâta Văleanu (fostă Botez) Maria Magdalena, cu domiciliul procesual ales la Avocat Tiugan Marius, până la soluționarea dosarului de urmărire penală 2005/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. Cu recurs pe toată durata suspendării. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Vaslui. Stabilește termen pentru verificare șase luni de la data pronunțării prezentei încheieri”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Contrar aparențelor ,una din cele mai ipocrite personaje publice de pe la noi,e tocmai Directoarea muzeului.o individa plina de răutate ,fățarnică și grasa.usor de mituit și de măsluit examenele date de cei care au vrut să intre la muzeu cinstit .sper c a Intr o zi să răspundă pentru incompetenta ei .

  2. Daca nu manca si familia Buzatu din acesti bani se faceau imediat sechestre de catre curtea de conturi. dar asa….se va prescrie sigur. oricum s-au recuperat 800 de lei din 300.000 lei. tot e ceva….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.