spot_img
spot_img
23.3 C
Vaslui
23-mai-2025

Mii de catololici din Huși vor trăi în această noapte miracolul Învierii Domnului, în cele două biserici din oraș

- Advertisement -

CREDINȚĂ… În această seară, credincioșii catolici din întreg județul Vaslui – câteva mii fiind locuitori ai municipiului Huși, sărbătoresc Învierea Domnului! Cele două lăcașuri catolice din „orașul dintre vii”, biserica „Sfântul Anton de Padova” și biserica „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, sunt pregătite să îi primească pe toți cei care vor să trăiască în bucurie și pace, acest moment înălțător al Învierii Domnului. „Dragi credincioși, biserica este pregătită de marea sărbătoare, Învierea Domnului nostru Isus Cristos. Vă așteptăm cu drag, să trăim împreună Învierea Domnului! Paște Binecuvântat!”, a fost mesajul preotului Gabriel Danca, din parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, situată în cartierul Corni, unde locuiesc numeroși credincioși catolici. Preotul Gabriel Danca a prezentat și o serie de fotografii din biserica pregătită de sărbătoare. Imaginile sunt spectaculoase, încărcate de spiritualitate, acest lăcaș fiind, de altfel, unul dintre cele mai frumoase din municipiul Huși, oraș supranumit și „Orașul bisericilor”.

În buna conviețuire de veacuri dintre catolici și ortodocși din municipiul Huși, de regulă, în bisericile catolice, de sărbătoarea Învierii vin să participe și mulți credincioși ortodocși

„Prezența catolicilor în Huși este semnalată pentru prima dată în anul 1571, când misionarul Gheorghe Vasari îl informa pe nunțiul papal din Varșovia despre „convertirea de la husitism a catolicilor din Huși…„. Această informație ne determină să presupunem că în târg existase o comunitate catolică, din care mai mulți membrii au aderat la husitism, cuvânt de la care se pare că provine numele localității. Câțiva ani mai târziu, în 1599, episcopul Bernardin Quirini menționează că în Huși erau aproape 450 de catolici, care aveau o biserică de lemn. Relatările misionarilor din secolele XVII-XIX fac multiple referințe la catolicii de acolo, la preoții care se dedicau păstoririi lor și la bisericile în care se adunau”, se menționează într-un document de prezentare a parohiei hușeane „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.