spot_img
spot_img
27.3 C
Vaslui
20-iul.-2025

Sărbătoare la Huși. Este hramului bisericii Sfântul Ilie!

- Advertisement -

CREDINȚĂ… Sfântul Ilie, făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă, este ocrotitorul unuia dintre lăcașele îndrăgite din „Orașul dintre vii”, ceea ce face ca mâine, 20 iulie, Hușul să fie din nou în sărbătoare. Sâmbătă seara, în biserică din lemn, păstorită de părintele Vladimir Beregoi, însuși Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ignatie, a venit pentru a oficia slujba Vecerniei Mari și a Litiei, alături de un sobor de preoți. Mâine, de ziua hramului, sunt așteptați hușeni din tot orașul să ia parte la Sfânta Liturghie.

Sărbătoarea Sfântului Ilie este una așteptată la Huși. În anii în care ploaia este puțină, agricultorii își pun nădejdea în Sfântul Prooroc și, deloc întâmplător, în jurul datei de 20 iulie se întâmplă adesea să plouă, chiar dacă cu tunete și fulgere. De altfel, credința în Sfântul Ilie este una mare și cultivată din generație în generație. „Ilie este cel mai cunoscut dintre proorocii Bibliei. Este singurul prooroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul, creștinismul. Profetul Ilie ocupa un loc important in mistica iudaică, islamică, dar și în cadrul isihasmului ortodox: el este maestrul spiritual invizibil care se adresează celor care sunt chemați la o relație directă cu lumea divină. Ilie este eroul biblic ce influențează și în zilele noastre intreaga cultură, fiind meteorologul de serviciu al întregii lumi. Activitatea misionară a Profetului Ilie s-a desfășurat în regatul Israel din Samaria, fiind însărcinat cu misiunea clară de a-l preveni pe regele Ahab de faptul că urmează o mare secetă. La auzirea acestor lucruri, regele Ahab pornește o prigoană asupra lui Ilie cu scopul de a-l ucide. Intervine protecția divină, ascunzându-l pe Ilie într-o peșteră, lângă un pârâu, iar hrana îi era adusă de păsări”. (sursa: crestinortodox.ro).

Credințe populare de ziua Sfântului Prooroc Ilie. Potrivit tradției, de Sf. Ilie apicultorii trec la „retezatul stupilor”

În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat stăpânul norilor și al trăsnetelor, iar sărbătoarea lui, la 20 iulie, marchează miezul verii pastorale, când pe munți se organizează vestitele Nedei și Sântilii. Românii cred că Sfântul Ilie hotărăște furtunile, când și unde să dea grindina, incendiile, etc. Se vede, în aceste credințe populare, proiecția folclorică a severității proorocului și în viața cerească. Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se mănâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor” (sursa doxologia.ro)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Popilor nu va mai satura dracu de bani, hoților.cersetori in sutana, niste escroci care vind lumânări pentru prosti.nu l mai scoate nici dracu pe mort din groapa cu căcatul vostru de lumânare.

    • Mai văd și io un OM întreg la minte…..dacă nu ar fi proști ei n-ar exista …..și la prostie este mare concurență ! ȘARLATANI cu fuste !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.