Local

Mielul, numai pentru vasluienii cu bani

PREA SÃRACI PENTRU TRADITIE Carnea de miel nu mai face parte din traditia culinarã a vasluienilor în perioada sãrbãtorilor pascale. Din cauzã cã a devenit un produs de lux, îl înlocuiesc cu carnea de pasãre, singura care a rãmas accesibilã.

Desi ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, spune cã preturile foarte mari la carnea de miel nu sunt justificate, fiindcã statul acordã subventii serioase pentru cresterea ovinelor, ciobanii nu vor sã lase deloc din pret! Asa se face cã, si în acest an, carnea de miel va avea un pret de vis: circa 25 lei/kg! Cã mielul este un aliment de lux, o aratã si statisticile: conform unui studiu realizat de ministerul Agriculturii, anul trecut, s-au consumat 2,1/kg carne de miel pe cap de locuitor! „Cred cã un pret corect din partea producãtorilor ar fi de 10,5 lei/kg în viu, mai ales cã sectorul este subventionat si nu 13 – 15 lei în viu si 25 lei/kg în carcasã, la cât se mentine de anul trecut si pânã în prezent”, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Pentru cei care-si permit – sfaturi pentru alegerea mielului

Nu cumpãrati miel de unde apucati! Cel mai bine este sã-l alegeti din piatã, spun variantele oficiale si legale sau, nelegal, direct de la o stânã, unde ciobanul îl sacrificã, îl jupoaie si-l portioneazã pe loc – aceasta este o practicã folositã din ce în ce mai des, si care-i scuteste pe ciobani de tot felul de taxe si pe cumpãrãtori de preturile mai mari care sunt în piatã (trebuie sã pape si gura comerciantului ceva, nu?). Carnea proaspãtã nu trebuie sã fie lipicioasã si nici sã aibã un miros suspect, în afarã de cel specific. Lucru important – nu cumpãrati miel mai mic de 10 – 12 kg, fiindcã este toxic, spun specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button