spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
14.7 C
Vaslui
13-mai-2025

Ortodocsii, alãturi de fratii catolici, la sãrbãtoarea Sfintelor Pasti!

- Advertisement -

SOLIDARITATE Cei peste un milion de credinciosi catolici din România, sãrbãtoresc în aceste zile minunea Învierii lui Iisus. Husul este si el în sãrbãtoare, deoarece aici trãieste cea mai mare comunitate de catolici din judetul Vaslui, peste 6000 de credinciosi.

 

EMOTIE Bucuria Învierii este cu atât mai intensã cu cât, de fiecare datã, ortodocsii vin alãturi de catolici, în cele douã Biserici ale lor, pentru a împãrti, frãteste, lumina sfântã. „Pentru crestini, Sfintele Pasti înseamnã Sãrbãtoarea Sãrbãtorilor. Darul minunat al mântuirii este adus de Cristos pentru întreaga omenire. Lumina învinge întunericul si Iisus si se jerfeste pentru noi toti. Ne-am bucurat cã Sfânta Înviere a adus si în acest an foarte multi credinciosi la bisericã, atât catolici, cât si ortodocsi. Acesta e semnul cã Dumnezeu se aflã în inimile oamenilor, al fratilor crestini, solidari si la bine, si la greu, iar sacrificiul fãcut pentru mântuirea lor, le cãlãuzeste viata”, a spus preotul Benone Butacu, paroh al parohiei catolice „Nasterea Maicii Domnului”(Corni) din Husi.

„E un motiv de mândrie localã faptul cã la noi, în Husi, catolicii si ortodocsii se comportã ca fratii”!

ÎMPREUNÃ „Trãim în acelasi oras, ne stim cu totii, am copilãrit împreunã si, foarte important, suntem toti crestini! Este o bucurie faptul cã ortodocsii ne sunt alãturi si vin cu drag în Biserica noastrã. Si noi mergem la ei, cu aceeasi bucurie. Personal, am foarte multi prieteni ortodocsi si dacã Pastele se sãrbãtoreste la date diferite în acest an, atunci noi vedem partea bunã a lucrurilor si anume aceea cã avem de douã ori posibilitatea de a fi împreunã, de-a ne bucura si de a sãrbãtori cum se cuvine. În plus, ca o pãrere personalã, cred cã e chiar e un motiv de mândrie localã faptul cã la noi, la Husi, catolicii si ortodocsii se comportã ca niste fratii. Chiar e o mândrie si un lucru pozitiv”, a spus Cosmin Filip, reprezentant al comunitãtii catolice din Husi.

DEMOGRAFIE
În secolul XVII trãiau în Husi 400 de catolici

La nivelul Husului, conform datelor oficiale, existã 2.244 familii, cu 6.714 de membri. Cele mai vechi date despre aceastã comunitate sunt din anul 1646, când, în orasul dintre vii, erau in jur de 400 de catolici. Cu 100 de ani mai târziu, numãrul acestora devine mai mic, doar 300. În timp însã, comunitatea a cunoscut o evolutie si, la recensãmântul de dupã 2000 de pildã, datele aratã cã în oras sunt peste 6000 de membri ai comunitãtii catolice. Ei au douã locasuri de cult, Biserica „Sfântul Anton de Padova” si Bisrica „Nasterea Maicii Domnului” (din cartierul Corni). Despre cea din urmã, primarul Ioan Ciupilan, declara de curând cã, dupã renovãrile recente, a devenit una dintre cele mai frumoase din oras. „Alãturi de bisericile ortodoxe, care, stim cu totii, sunt reprezentantive si ne mândrim cã le avem, cred cã biserica catolicã din Corni, dupã renovare, a intrat si ea în rândul locaselor pe care ne-ar plãcea sã le prezentãm oricãrui musafir care vine la noi, în oras. Este foarte frumoasã si chiar vã invit sã o vizitati”, a spus primarul.

Catolici si ortodocsi, diferente si asemãnãri!

Postul Pastelui este mai scurt si mai permisiv la catolici. Astfel, în timp ce la ortodocsi dureazã sapte sãptãmâni, la catolici, nu este mai lung de cinci si singurul lucru oprit este carnea, câtã vreme la ortodocsi sunt interzise si ouãle si lactatele, iar pestele se consumã numai la „dezlegãri”. Cele douã religii, au, în mare, obiceiuri religioase comune în celebrarea Pastelui: în ambele credinte se înconjoarã biserica de trei ori, dimineata se sfintesc cosurile cu bucate etc. Pasca, mielul, ouãle rosii sunt bucate care sunt preparate, cu ocazia acestei sãrbãtori, si de ortodocsi, si de catolici. Un obicei deosebit, practicat în special de catolicii din Ardeal si adoptat în ultima vreme si de ortodocsi, este stropitul. Bãrbatii merg la rude si prieteni si le stropesc pe fete si femei cu apã sau, în ultima vreme, cu parfum. Apa este simbolul purificãrii. Pastele va fi sãrbãtorit simultan de cele douã mari religii ale crestinãtãtii, în anii 2014 si 2017

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.