spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

A ars biserica satului

- Advertisement -

SCRUM Pompierii vasluieni si cei voluntari din comuna Viisoara nu au putut salva din flãcãri frumoasa bisericutã din Viltotesti, care a ars dumnicã seara în totalitate.

Zãpada si viscolul puternic au fãcut imposibilã interventia salvatorilor, astfel cã cele 118 familii din Viltotesti se vor ruga de acum acasã, pentru ca nu mai au bisericã. Zguduitã de tragedie, comunitatea din Viltotesti a venit ieri, cu mic, cu mare, sã dea o mânã de ajutor la curãtenie, din întreaga bisericutã rãmânând întregi doar douã icoane, patru scaune, douã sfesnice si cristelnita. Preotul Gheorghe Simionescu îsi plânge biserica asa cum si-ar plânge un pãrinte copilul si sperã ca aceasta sã fie reconstruitã de cãtre edilii locali si oamenii din comunitate.

Biserica din vãlãtuci “Sf. Nicolae” din satul Viltotesti, comuna Viisoara, a trecut prin foc si parã, arzând în totalitate. “Nici nu pot sã cred cã s-a întâmplat! Nu pot sã cred cã totul a ars! Catapeteasma, care era o frumusete, era atât de deosebitã, datând din 1751 si fiind obiect de patrimoniu, a ars toatã, icoanele, pictura… Nimic nu mai este”, a precizat primarul Pârciu. S-a întâmplat în seara de 20 decembrie, dupã ce dimineatã a fost o slujbã foarte frumoasã, la care au participat aproape toti cei din sat. Aveau o sobã de tablã în mijlocul bisericii si cel care a fãcut focul a pus lemne mai multe pe foc, deoarece era frig puternic si viscol. De la focul cel puternic, un burlan de evacuare s-a încins, iar lemnul pe unde era scos a început sã ardã mocnit. Abia seara, pe la 20.30, un sãtean a dat alarma, vãzând cã din bisericta lor ies flãcãri puternice.

“Pompierii nu au mai avut ce sã facã”

“Pompierii nu au mai avut ce sã facã. Drumurile sunt proaste pânã în Viltotesti si asta i-a întârziat foarte mult. Pânã sã vinã ei, a ars tot. S-a primit apelul în jurul orelor 20.45, s-a trimis imediat o echipã de pompieri din Bârlad si în acelasi timp a plecat si o masinã cu apã din Vaslui. S-a luat legãtura cu seful pompierilor voluntari din comuna Viisoara, dar când am ajuns noi, la DJ 224 H, nu am mai putut intra pe DC 52, spre Viltoresti deoarece era înfundat cu zãpadã. Am mers cu pompierii pe jos 1,5 km, si acolo am stins incendiul, cu ajutorul a 30 de voluntari, în jurul orelor 22.30, cu lopeti, gãleti cu apã… Nu s-a putut ajunge cu autospecialele de stins incendiu si din pãcate bisericuta a ars în totalitate. Au fost salvate douã icoane, douã sfesnice, patru scaune si cristelnita, în rest totul e scrum”, a precizat Marian Ababei, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.

Rugãciuni pentru o bisericã nouã

Proiectul constructiei unei noi biserici, în mijlocul satului, va fi pus în discutie, atât la primãria din localitate, cât si la Episcopia Husilor. “Costurile pentru o nouã bisericã sunt însã foarte mari, iar constructia ar putea dura. Sper cã sã punem luna viitoare pe ordinea de zi al Consiliului Local un proiect de hotãrâre prin care vom încerca sã ajutãm la refacerea acestei mici bisericut e», a spus Liviu Pârciu, primarul comunei Viisoara. Dar comunitatea nu este gata sã abandoneze vechea bisericutã. Oamenii vor sã o refacã si toatã munca trebuie sã înceapã de cum se terminã cu iarna. La Viltotesti oamenii nu si-au pierdut speranta. Se roagã sã le dea Dumnezeu putere sã treacã si peste pierderea strãvechii biserici. Se roagã pentru preot si se roagã pentru cei care îi vor ajuta sã refacã Casa Domnului care a pierit în foc. Si se roagã acasã, pentru cã biserica lor nu mai este…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.