spot_img
8.6 C
Vaslui
08-dec.-2024
spot_img

A furat bani de la un bătrân și i-a ascuns în chiloți. Instanța îl pedepsește obligându-l să meargă la școală

- Advertisement -
S-A RĂZGÂNDIT… Puștiul a vrut să fure și două valize și un acordeon, dar nu le-a mai luat pentru că și-a dat seama că sunt prea grele.

TUPEU… Un puști de doar 15 ani, de la celebrul bloc 32 din municipiul Vaslui, a dat o spargere ziua, în amiaza mare. A intrat în curtea unui bătrân de pe strada Veteran Țurcanu și, după ce a cotrobăit prin casă, a găsit un plic cu 12.500 lei. L-a ascuns în chiloți și a început să caute din nou. A găsit două valize, le-a scos afară și a văzut că într-una erau tacâmuri. Puștiul a găsit și un acordeon pe care l-a scos, de asemenea, afară, cu gândul de a le fura. Nu le-a mai luat pentru că și-a dat seama că sunt prea grele, a plecat și s-a dus în Copou, unde a numărat banii. Și-a cumpărat un telefon de la un amanet și apoi și-a sunat fratele și l-a anunțat că îi trimite niște bani, ca să-i cumpere haine din străinătate. După două săptămâni, puștiul a revenit la fața locului cu gândul de a lua cele două valize și acordeonul. A sărit gardul, a intrat în curte, a luat un cuțit găsit pe pervaz și când se îndrepta spre ușă, a fost zărit de o persoană care trecea pe stradă. A abandonat cuțitul pe pervazul verandei și a părăsit curtea imobilului escaladând gardul prin același loc. Puștiul a fost reținut pentru 24 de ore pentru furt calificat, iar apoi a fost plasat sub control judiciar. De curând, a primit și decizia Judecătoriei Vaslui. Pentru că este minor, instanța a decis să aplice o măsură educativă: băiatul trebuie să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională, să se prezinte la Serviciul de Probațiune la datele fixate de această instituție și să participe, împreună cu un reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Furtul a avut loc pe 28 aprilie, în jurul orei 12:00. Proprietarul casei, o persoană în vârstă, nu era acasă. Puștiul și-a dat seama de acest lucru atunci când a văzut că ușa era încuiată. “Acesta a deschis poarta de acces în curte, trăgând zăvorul, a mers în dreptul ușii de acces din termopan, s-a împins în aceasta și a pătruns în imobil. Inculpatul a căutat sume de bani prin mai multe încăperi ale locuinței, iar la un moment dat, într-un sertar de la o vitrină, a găsit într-un plic, cu inscripția E-ON, suma de 12.500 Ron. A luat plicul cu bani și l-a ascuns în lenjeria intimă, după care dintr-o altă încăpere a luat două valize de lângă un pat pe care le-a scos în exteriorul locuinței, lângă perete. Acesta a deschis o valiză și a observat că în interior se aflau tacâmuri. Apoi, inculpatul s-a deplasat către o anexă a locuinței, la o distanță de aproximativ 20 metri de imobil și a luat un acordeon pe care l-a pus lângă valizele din exteriorul locuinței. Acesta nu a mai sustras cele două valize și acordeonul, întrucât erau grele, fapt pentru care le-a abandonat și a părăsit curtea imobilului, prin escaladarea gardului. Acesta s-a deplasat către domiciliu, prin zona Parcului Copou, loc în care a numărat suma de bani. Inculpatul, în aceeași zi, a luat decizia de a-și achiziționa un telefon mobil, fapt pentru care a cerut ajutorul prietenului său, rugându-l să meargă cu el la un amanet din zona Centrului Civic. Aici a cumpărat un telefon mobil marca IPHONE 11 PRO, cu suma de 1600 Ron. Folosindu-se de telefonul achiziționat, inculpatul l-a contactat pe fratele său, plecat în străinătate, și i-a spus că îi trimite o sumă de bani, respectiv 9000 Ron, pentru a-i cumpăra articole vestimentare și de încălțăminte”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui. După două săptămâni de la acest furt, puștiul a revenit la fața locului cu gândul de a lua valizele și acordeonul, însă nu a mai reușit deoarece a văzut de un vecin.

Băiatul, influențat negativ de mama sa. Femeia e cercetată în alte dosare penale pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe și furt 

Băiatul provine dintr-o familie cu probleme, părinții lui făcând pușcărie în trecut pentru diverse fapte. Instanța a ținut cont de faptul că minorul nu a beneficiat până acum de educație din partea familiei. “Din referatul de evaluare reiese că factori favorizanți ai comportamentului infracțional sunt: gradul scăzut de anticipare a consecințelor propriilor fapte; persistența în conduita infracțională, corelat cu faptul că se mai află cercetat în alte cinci dosare penale; capacitate scăzută de gândire alternativă în soluționarea problemelor cu care se confruntă; lipsa unor modalități constructive de petrecere a timpului liber; neconștientizarea gravității propriului comportament infracțional; influența negativă exercitată de mama minorului asupra sa, cercetată în prezent în alte dosare penale pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe și furt, carențe socio-familiale, model parental deficitar, prezentând un risc mare de comitere de noi infracțiuni, motiv pentru care s-a recomandat aplicarea măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ. Infracțiunea de furt calificat relevă așadar un impact social deosebit, iar asemenea fapte neurmate de o ripostă fermă a societății ar întreține climatul infracțional și ar echivala cu încurajarea tacită a inculpatului și a altora la săvârșirea unor fapte similare, cu scăderea încrederii populației în capacitatea de ripostă a justiției și de protecție a statului”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

Instanța l-a trimis pe inculpat la școală

Judecătorii mai spun că: “Se reține că inculpatul a sustras bani de la o persoană în vârstă, prin violarea domiciliului acesteia, dovedind o totală lipsă de empatie față de aceasta sau respect ori teamă față de legea penală, deși avea o vârstă fragedă la data comiterii infracțiunilor și ar fi trebuit să aibă preocupări specifice vârstei, aspecte care denotă un curaj infracțional bine conturat. Astfel, împrejurările mai sus expuse referitoare la modalitatea de comitere a faptelor imputate, privite și din perspectiva vârstei fragede a inculpatului denotă un curaj deosebit din partea acestuia, dar și o totală lipsă de respect față de normele sociale ce protejează relațiile sociale referitoare la patrimoniul persoanei ori inviolabilitatea domiciliului, dar și absența oricăror scrupule în comiterea unor infracțiuni de această natură, inculpatul dovedind că îi sunt indiferente consecințele la care se expune prin exercitarea unor acțiuni ilicite contra patrimoniului altor persoane”. Astfel, instanța de judecată a decis să aplice o măsură educativă: băiatul trebuie să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională, să se prezinte la Serviciul de Probațiune la datele fixate de această instituție și să participe, împreună cu un reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. SI CE – A agonisit si el ceva .. pentru zile negre. nu pateste nimic – e nevoie mare de votul rromilor.
    Va amintiti cind cei mturi bagau copii mici pe geamul de la baie sa fure… la sediul \casa vinatorilor .. si ????? nimic nu au patit neamurile .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.