LA MUNCÃ Date fiind conditiile climatice din aceastã perioadã, gospodarii au început deja lucrãrile agricole de primãvarã, marii producãtori efectuând deja, în mare parte, arãturile de primãvarã. În acelasi timp, culturile agricole semãnate din toamnã sunt în plin proces de fertilizare. De[i cultura de rapitã este compromisã aproape în totalitate, iar cea de orz în proportie de 50%, vestea bunã vine din partea cultivatorilor de grâu, care a rezitat atât secetei din toamna trecutã, cât si gerului din luna februarie, suprafata totalã afectatã, la nivelul judetului, fiind sub 5%.
În judetul Vaslui, suprafata totalã de teren agricol programatã înfiintãrii culturilor de primãvarã este de 182.505 ha. Au fost efectuate arãturi în procent de 87% din aceastã suprafatã, diferenta de 5514 ha apartinând gospodãriilor populatiei, cu parcele de micã întindere, unde, de cele mai multe ori, lucrãrile se fac fie manual, fie cu pluguri trase de cai. „Fatã de programarea fãcutã la Directia pentru Agriculturã a judetului Vaslui în toamna trecutã, totalul suprafetelor pe care se vor
înfiinta culturi în aceastã primãvarã este mai mare decât suprafata programatã. Aceasta datoritã faptului cã o parte din suprafetele de culturi de toamnã calamitate din cauza secetei, în special cele pe care s-au însãmântat cu rapitã sau orz, vor fi întoarse si semãnate cu culturi de primãvarã. Facem referire la cultura de rapitã care va fi întoarsã în procent de 97% si cea de orz de toamnã, calamitatã în procent de 50%. Cultura de grâu a rezistat cel mai bine temperaturilor scãzute din aceastã iarnã, suprafetele afectate fiind sub 5%. În prezent, cultura de grâu se prezintã diferentiat pe parcele, în functie de epocile de semãnat, respectiv, 3 faze: de rãsãrire, de formare a frunzei a 3-a si chiar de înfrãtire”, a declarat ing. Mihai Ardeleanu, directorul Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui. Chiar dacã suntem abia la începutul lunii aprilie, deja gospodarii vasluieni au însãmântat marea parte a terenurilor destinate culturilor de primãvarã. În ceea ce priveste legumele, ceapa uscatã a fost plantatã pe 68% din totalul suprafatei programate de 773 ha, usturoi uscat a fost deja plantat pe 77% din totalul suprafetei programate de 325 ha. În cazul legumelor rãdãcinoase, însãmântarea este aproape de final, doar în cazul culturii de morcov mai este de lucru pe o treime din totalul suprafatei programate de 324 ha, pe când în cazul mazãrei pãstãi pentru cele 130 ha programate, si a mazãrei boabe pe toatã suprafata de 216 ha au fost deja terminate lucrãrile. În continuare, sunt în curs de executare lucrãrile agricole pentru înfiintarea culturilor de sfeclã de zahãr, fiind deja înfiintatã cultura pe 61% din total suprafatã programatã de 362 ha, sau în cazul plantelor de nutret, lucrãri agricole aflate la început, doar pe 6% din total programat 10.581 ha fiind înfiintate deja culturile de primãvarã. Celelalte culturi de primãvarã, floarea-soarelui, porumb, soia, sorg, etc., urmeazã a fi semãnate în functie de conditiile climatice, care influenteazã temperatura si umiditatea solului, lucrãrile agricole respective urmând a demara, pentru aceste culturi, cel mai târziu la sfârsitul acestei luni. În prezent, se realizeazã, pe terenurile agricole semãnate cu cerealiere de toamnã, fertilizãri cu îngrãsãminte complexe N:P:K si azotat de amoniu, iar în plantatiile de vii si livezi se executã lucrãri de tãiere si aplicarea tratamentelor fitosanitare pentru prevenirea bolilor si dãunãtorilor, specifice sezonului. „Dacã vom avea noroc de precipitatii, este posibilã obtinerea de productii comparabile cu cele de anul trecut, cu exceptia culturilor de rapitã si orz, care au fost în cea mai mare parte compromise de seceta pedologicã instalatã în toamna trecutã”, a mai declarat directorul Ardeleanu.