spot_img
17.4 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

A început demolarea fostei unități militare din Vaslui

- Advertisement -

START… În municipiul Vaslui a demarat unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale municipalității de după 1990. Este vorba despre demolarea fostei Unități Militare din localitate, al cărei teren de 17,7 hectare a devenit proprietatea autorităților locale în 2018. Zi după zi, cele 45 de clădiri aflate în perimetrul menționat sunt puse la pământ de utilaje grele. În următorii ani, aici va fi amenajat un modern complex de servicii comunitare și un parc.

Demolarea clădirilor aflate pe terenul de aproape 18 hectare al fostei Unități Militare din Vaslui a prins avânt la începutul acestei săptămâni, iar până în prezent, o serie de imobile din perimetrul amintit au devenit deja istorie. Locurile unde militarii își păstrau vestoanele și armele au fost puse la pământ, la fel și o parte dintre depozitele pentru muniții și autovehicule militare. Aflat în imediata apropiere a bulevardului Ștefan cel Mare (în spatele magazinului LIDL), terenul cu pricina a reprezentat un țel inițial aproape imposibil de atins, reprezentanții autorităților locale făcând potecă ani la rândul la Guvern și la Ministerul Apărării Naționale pentru a intra în posesia terenului fostei unități militare, închisă în preajma anilor 2000. Într-un final, la finele lui 2018, a avut loc și predarea oficială a terenului către diriguitorii Primăriei Vaslui. În 2021, după ce Primăria Vaslui a stabilit ce urmează să construiască pe acel teren, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care s-a dat liber la demolarea clădirilor Unității Militare. În referatul de susținere a proiectului se preciza că “este necesară eliberarea terenului menționat de construcțiile aferente, deoarece acestea prezintă o vechime îndelungată și un grad avansat de degradare ca urmare a conservării deficitare de către fostul administrator, o uzură tehnică și morală ridicată, ceea ce face imposibilă redarea funcționalității implicând costuri foarte mari”. Cu alte cuvinte, municipalitatea vasluiană a decis că este mai ieftină demolarea decât suportarea consturilor unor lucrări de reabilitare a clădirilor aflate în paragină. “Zona respectivă poate constitui oricând un focar de infecție prin crearea condițiilor propice de aciuare a diverselor animale fără stăpân, cât și a ciorilor, lucru care a creat de-a lungul timpului un disconfort tuturor locuitorilor din zona respectivă, cât și celor aflați în tranzit”, se mai spunea în documentul amintit.

Ce urmează să se construiască

Pe acest teren vor fi construite un Complex de servicii comunitare și un Parc – Grădină Botanică, în termen de, atenție, 20 ani. Acest complex va cuprinde trei corpuri de clădire. Căminul pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 150 de locuri, care va avea un serviciu de primire – internare/externare, un sector de cazare cu 3 module, un serviciu de asistență medicală, un sector de ergoterapie și activități social-culturale, spații pentru administrație personal și vizitatori, un bloc alimentar cu o capacitate de preparare a 500 de porții și spălătoria. Accesul în acest cămin se va face din strada Dimitrie Bolintineanu, iar clădirea va dispune de aproximativ 40 de locuri de parcare. Cantina socială, cu o capacitate de 150 de locuri, va fi dezvoltată pe parter și etaj și va cuprinde o sală de așteptare pentru beneficiari, spații igienico-sanitare, serviciul alimentar cu o capacitate de preparare a 400 de porții, o sală de servire masă, spălătorie, spațiu centrală termică și spații colectare deșeuri menajere. Și aici accesul se va face din strada Dimitrie Bolintineanu. Adăpostul de noapte pentru oamenii străzii va avea o capacitate de 40 de persoane și va fi dezvoltat pe parter și etaj. Acest adăpost de noapte pentru oamenii străzii va funcționa în cadrul imobilului ce adăpostește cantina socială, camerele de cazare fiind amplasate preponderent la etaj. Centrul rezidențial pentru persoane fără adăpost va fi amplasat în imediata apropiere a cantinei sociale, aceste trei funcțiuni (cantina, adăpost de noapte și centru rezidențial) urmând a se desfășura într-un corp de clădire comun. Al treilea corp de clădire îl va reprezenta centrul rezidențial de îngrijiri paliative, cu o capacitate de 100 de locuri. Lângă acest centru vor fi amenajate două parcări cu o capacitate de peste 50 de locuri, destinate pacienților și vizitatorilor, în imediata apropiere urmând a fi construită și o parcare publică, cu o capacitate de 20 de locuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. Ca un simplu contribuabil ma îngrijorează aceasta afacere. De ce? Pentru ca viitoarele cheltuieli vor fi suportate de mine de voi domnilor și doamnelor care locuiți în vaslui. Autoritățile își freacă mâinile,pe bani.nu la ce va gândiți. Bani care nu pot fi controlați. Unde este varianta Vasluiului și pasarela de la calea ferata promisa de acești neghiobi care conduc orașul??

  2. Termen de 20 de ani? De fapt, au trecut 33 de ani de la Revoluție, mai trec 50 de ani din cei 20.Cine apucă să vadă finalul?? Nepoții nepoților. Alte țări ar fi terminat în maxim 1 an. Spitalul vechi e tot proiect pe hârtie, materializat peste 100 de ani??

  3. sa mearga cei de la Mediu, domnul vigilent, seful de la Gardă și va vada cam ce praf scot respectivele utilaje… la Lidl, alaturi , cand s a dărâmat moara, au stiut sa dea cu apa permanent, acolo, unde i mai la dos, ioc… ALOOOO, NE TREZIM? GARDA DE MEDIU

  4. Din cei 20 ani prevazuti in contractul cu MAPN vreo 5 au trecut deja. Vor mai trece alti 2-3 pana va fi eliberat terenul de moloz dupa care se vor asterne linistea si buruienile. Astia n-au bani de investitii serioase, se rezuma doar la carpeli si paranghelii.

  5. Acolo este idal spatiul si pentru inca 10 anl-uri pe putin, daca se vrea…..Bineinteles …..Ai auzit Vasilache de la partidul social de cacat ?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.