spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

A început marea numãrare

- Advertisement -

START Începând de astãzi, recenzorii vã vor bate la usã, vasluienilor li se cere sã fie civilizati si onesti, pentru cã cetãtenii necooperativi riscã amenzi între 200 si 1.000 de lei. În maxim 40 de minute si 100 de întrebãri un recenzor aflã coordonatele esentiale ale unei vieti private.

La recensãmântul din judetul Vaslui s-au implicat efectiv 2.259 de persoane, acestea vor merge din casã în casã si îi vor întreba pe vasluieni lucruri previzibile, legate de date personale, locuintã si despre activitãtile lucrative, dar vor adresa si întrebãri ceva mai neasteptate. Pânã va bate recenzorul la usã, membrii ficãrei familii trebuie sã decidã cine este capul familiei, sã se pregãteascã moral sã-si declare starea civilã legalã si cea practicatã în fapt, iar probabil dintr-un anumit interes sociologic, doamnele vor fi exclusiv chestionate în legãturã cu anul cãsãtoriei, a recãsãtoriei si, dupã caz, cu anul constituirii unei relatii consensuale. Chestionarele recenzorilor vor contine si întrebãri pe teme etno- culturale, aceste întrebãri sunt singurele excluse de caracterul obligatoriu. Fiecare persoanã este liberã sã-si exprime propria optiune în ceea ce priveste religia, etinia si limba maternã, fãrã niciun fel de constrângere. Atentie, aceste trei teme sunt singurele în jurul cãrora cei chestionati se pot eschiva, pentru cã din punct de vedere legal, primirea si dialogul cu recenzorii este obligatoriu! “Cooperarea la realizarea recensãmântului ar trebui sã fie în primul rând o obligativitate civicã, iar dacã acest lucru nu este luat în calcul nu trebuie sã uitãm de obligativitatea legalã. Prevederile legale mentioneazã amenzi cu un cuantum variabil între 200 si 1.000 de lei, dacã se refuzã dialogul, dacã se furnizeazã date eronate. Cetãtenii ar trebui sã stie cã amenzile se aplicã si de cealaltã parte dacã personalul nu îsi desfãsoarã asa cum trebuie activitatea sau dacã utilizeazã datele colectate în alte scopuri decât cele initiale. Pentru recenzori, amenzile aplicabile sunt între 500 si 1.500 de lei.” a declarat Gheorge Boca, directorul executiv al Directiei Judetene de Statisticã Vaslui. Munca de teren a recenzorilor a început de ieri când fiecare dintre ei a desfãsurat o activitate de recunostere a zonei “ În prima zi pe teren a fost o misiune de recunoastere, fiecare recenzor a trebuit sã-si identifice adresele pe care le va vizita, sã relationeze cu oamenii, si sã împartã fluturase informative, tot astãzi s-a verificat si serviciul de comunicare si coordonare prin SMS care se va utiliza în aceastã activitate. Fiecare recenzor coordonator a fost dotat cu telefoane mobile, iar aceștia vor transmite prin SMS în fiecare zi cei mai importanti indici: numãrul de clãdiri si numãrul de persoane recenzate.” explicã Gheorge Boca.

Atentie cui deschideti usa!

În aceastã perioadã ar putea creste riscul de a primi în casã pe cine nu trebuie, pentru evitarea situatiilor neplãcute vasluienii trebuie sã stie cã în principiu recenzorul ar trebui sã facã o vizitã preliminarã, sã-si anunte vizita în care îsi va colecta datele, ba chiar dacã dupã douã deplasãri la aceiasi adresã el nu-si atinge obiectivul, recenzorul are obligatia de a face si o a treia vizitã. “ Pentru siguranta lor, vasluienii trebuie sã stie cã recenzorul are obligatia de a purta o geantã de culoare albastrã si cel mai important o legitimatie la vedere cu nume, pozã, seria si numãrul cãrtii de identitate, cod numeric personal, deasemenea cestia au obligatia de a prezenta si cartea de identitate daca îi este solicitatã pentru verificarea legitimatiei. Dacã se doreste o supraverificare datele recenzorului pot fi verificate printr-un telefon la primãrie. Un recenzor nu are motiv sã petreacã mai mult de 40 de minute în compania intervievatului, deasemenea, recenzorul nu trebuie sã cearã niciun act justificativ, declaratiile fiind fãcute pe proprie rãspundere, iar orice neregulã poate fi raportatã” explicã Gheorghe Boca, directorul Directiei de Statisticã Vaslui.

Cine nu participã la recensãmânt?

Efectiv la recensãmântul de anul acesta nu vor participa copii sub 15 ani, acestia vor fi luati în calcul la numãrãtoare, dar nu vor fi chestionati, pentru ei vor rãspunde cei considerati capi ai familiilor din care fac parte. Recenzorii nu vor lua contact nici cu cetãtenii români privati de liberate din închisori, nici cu cei aflati în alte unitãti pãzite de Ministerul Apãrãrii Nationale, Ministerul de Interne, Ministerul de Justitie , SRI. La marea numãrãtoare începutã astãzi nu vor fi luati în calcul copiii care se nasc pe 20 octombrie, dupã ora 0.00 si nici care mor dupã aceastã orã nu vor intra la capitolul “ decedati”.

Absentii se pun la numãrãtoare

Cei care lipsesc temporar din localitate în perioada recensãmântului vor fi înregistrati în marea bazã de date, gratie unei Hotãrâri de Guvern care dã frâu liber recenzorilor sã cearã informatii de la pentru completarea bazelor de date de la vecini, preoti, primãrie, atâta timp cât acestia se aflã în imediata apropiere a subiectului si au capacitatea de a furniza informatii corecte si complete. Vasile Anton, primarul comunei Munteni de Sus, una din comunele cu cei mai multi locuitori plecati în stãinãtate declarã cã “ Nu vor fi probleme cu realizarea recensãmântului la noi în comunã, chiar dacã existã in jur de 400 de familii cu membri plecati în strãinãtate. Fiecare si-a lãsat pe cineva acasã, o mamã , un frate, pentru cã au aici gosodãrii si copii. Cum rudele lãsate acasã deobicei se ocupã de toate problemele lor legale si administrative, se vor ocupa si de aceastã problemã. Dacã vor fi cazuri extreme va interveni Primãria.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.