A murit ca un câine la poarta spitalului

Medicii l-au considerat caz rezolvat, dar pacientul a decedat

INCREDIBIL … Gheorghe Covalic, un bãrbat de 83 de ani, din localitatea Ulea, comuna Bogdãnesti, si-a gãsit sfârsitul, ca un câine, pe strãzile municipiului Bârlad, dupã ce tocmai fusese externat de la spitalul din Bârlad. Pentru cã nu a avut bani de spagã, medicii care l-au examinat i-au spus cã nu are nimic grav, i-au dat o retetã si l-au trimis acasã. Acesta fusese adus în aceeasi zi de ambulantã la spital, dupã ce medicul de familie a considerat cã este o urgentã medicalã. “L-am consultat si i-am gãsit o tensiune extrem de micã, atât de micã încât nu am putut sã o decelez”, a spus acesta, motivând de ce bãtrânul a fost trimis de urgentã la Bârlad. Purtãtorul de cuvânt de la spital, Adrian Gheorghiu, spune cã regretã cele întâmplate, mai ales cã acest caz survine la câteva zile dupã un incident asemãnãtor petrecut la Brasov. Regretele sunt tardive. Bãtrânul a murit dupã cinci ore petrecute în ambulatoriu. Spitalul a încasat 1.400 de lei pe caz rezolvat de la Casa de Asigurãri, dar pacientul din pãcate este mort.

Un bãtrân de 83 de ani din localitatea Ulea, comuna Bogdãnesti, si-a gãsit sfârsitul pe strada Mihai Eminescu din Bârlad, dupã ce acesta fusese plimbat prin sectiile Spitalului “Elena Beldiman”. Dupã ce a fost solicitatã interventia ambulantei, octogenarul a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgente (CPU). Medicul de gardã l-a consultat rapid si a decis sã redirectioneze cazul cãtre sectia de Pneumonologie a spitalului bârlãdean. Ajuns aici, Gheorghe Covalic a fost consultat din nou, de data aceasta de cãtre medicul specialist Bogdan Barbu, care era de gardã. Dupã examenul medical, acesta a considerat cã suferinta bãtrânului nu este un caz pentru Sectia de Pneumonologie si l-a trimis din nou la CPU. Bãtrânul a asteptat, pe holurile spitalului, sã fie bãgat în seamã de cãtre cadrele medicale si, se pare cã, într-un final, cineva l-a întrebat de ce s-a întors, a fost consultat din nou si trimis acasã. Ba chiar a primit si o retetã medicalã cu tratament pentru pneumonie. Mai departe, se pare cã bãtrânul a plecat din spital si a decis sã se întâlneascã cu fiul lui, adus de o ambulantã privatã la dialize. Întâlnirea trebuia sã aibã loc chiar pe strada unde Gheorghe Covalic avea sã-si gãseascã sfârsitul. Octogenarul a fost observat prãbusit pe asfalt de câtiva trecãtori care au anuntat ambulanta. Dupã ce a fost declarat mort, la o perchezitie sumarã a cadavrului s-a gãsit în buzunarul sãu dovada cã a trecut prin spitalul bârlãdean (o prescriptie medicalã primitã de la cei care l-au consultat – n.r.). Interesant de aflat este cum de o ambulantã este solicitatã la ora 10.09 a.m. pentru a-l aduce pe Gheorghe Covalic la spital, iar la ora 17.40 este solicitatã din nou ambulanta, de data aceasta pentru a acorda îngrijiri medicale unui bãtrân cãzut pe stradã. Din pãcate, medicii de pe a doua ambulantã nu au mai putut face nimic pentru acesta si Gheorghe Covalic si-a gãsit sfârsitul.

Conducerea spitalului tace mâlc

Mai multe detalii despre caz a dat purtãtorul de cuvânt al spitalului, Adrian Gheorghiu: “S-a demarat o anchetã la spital. Regret cã s-a întâmplat asa ceva, la numai douã zile de la cazul de la Brasov (n.r. femeia care a murit cu zile dupã ce medicii brasoveni au trimis-o acasã, desi rudele acesteia au adus-o la spital în stare criticã, pentru internare), care a fost extrem de mediatizat. Si noi, la Bârlad, am discutat si li s-au atras atentia colegilor nostri, dar iatã cã s-a întâmplat acelasi lucru si la noi. Parcã este tras la indigo, cazul! Ca mãsuri, li s-au luat note explicative celor implicati, inclusiv de la medicul pneumolog. Se asteaptã rezultatul necropsiei pentru a se vedea exact de ce a murit si vom lua mãsurile care se impun. Iatã cum s-a derulat întreaga poveste. La ora 11,40 ambulanta a adus un pacient trimis de medicul de familie din Bogdãnesti, cu bilet de trimitere. Avea pneumonie acutã, dar si hipotensiune. A fost dus la CPU, unde i s-au fãcut analize la sânge, electrocardiograma, dar si un examen radiologic. Radiologul a spus cã a vãzut afectiunea la plãmân si, la fel ca medicul de familie, a spus cã e vorba de o pneumonie acutã interstitialã. A fost trimis cu ambulanta la sectia de Pneumologie. A fost vãzut de medicul specialist, care a confirmat diagnosticul si i-a scris medicamentatia pe foaia de observatie. Pacientul a fost retrimis la CPU, unde i s-a prescris reteta cu medicamentatia recomandatã de pneumolog. Medicul specialist nu i-a recomandat internarea, pentru cã diagnosticul, spune acesta, nu se încadreazã în protocolul impus de spital în cazul internãrilor. Pacientul a primit reteta la 17.05. O spun încã o datã! Regret nespus de mult cã acest om a murit!” Iatã si declaratia medicului de familie care a chemat ambulanta si care a prevãzut cã bâtrânul este într-o stare criticã, lucru pe care medicii specialisti de la spitalul Bârlad nu l-au vãzut: “L-am consultat si i-am gãsit o tensiune extrem de micã, atât de micã încât nu am putut sã o decelez. Acesta este un motiv suficient sã solicit ambulanta. Din pneumonie viralã sau bacterialã, rãcealã, gripã si febrã nu se moare. Avea, într-adevãr, si o astfel de afectiune, dar tensiunea foarte micã, undeva la 7/4 m-a determinat sã chem ambulanta, mai ales cã nu întelegeam care e motivul pentru care are o tensiune atât de micã. Nu stiu nici cum de mai trãia. De obicei, pentru a supravietui, un om trebuie sã aibã tensiunea minim 9. Gheorghe Covaliuc avea ceva febrã si nu mâncase consistent de 3 zile, dar e normalã lipsa poftei de mâncare atunci când faci febrã si esti rãcit”.

Politia a intrat pe fir

CONSTATARE Politistii au luat act de decesul bãtrânului. Probabil cã dupã efectuarea autopsiei se va vedea culpa medicilor din spitalul Bârlad, care l-au lãsat pe bãtrân sã plece, desi starea acestuia era criticã. “La ora 17.59 am fost sesizati de cãtre medicii de pe o ambulantã cã un bãrbat de 83 de ani a fost gãsit pe stradã. Medicii au încercat resuscitarea acestuia, dar nu au mai reusit sã îl readucã la viatã si au constatat decesul. În cauzã a fost dispusã efectuarea autopsiei care sã stabileascã motivele decesului si s-a deschis dosar de cercetare penalã pentru moarte suspectã”, a declarat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui.

Medicii si-au bãtut joc de munca echipajului de pe ambulantã

CORECTI Ambulanta si-a fãcut datoria. L-au stabilizat pe bãtrân si l-au adus în viatã la spital. La a doua interventie nu au mai avut ce face. Din pãcate nu au putut repara gafa medicilor bârlãdeni. “La ora 10.00, am primit, prin dispecerat, o solicitare pentru o ambulantã în localitatea Ulea, din comuna Bogdãnesti. Solicitarea a venit din partea medicului de familie din localitate pentru un bãtrân bolnav. Câteva ore mai târziu, la ora 17.40, a fost solicitatã o ambulantã pentru a interveni la un bãtrân cãzut pe stradã. Pentru aceastã solicitare medicii nu au mai putut face nimic si a fost declarat decesul”, a declarat Aurora Popa, seful Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ