11.6 C
Vaslui
20-mai-2022

A murit col.(r) Ion Tănase, un mare OM și veteran de război din Bârlad!

NE MOR EROII… Unul dintre ultimii veterani de război din Bârlad, col. (r) Ion Tănase s-a dus să dea onorul lui Dumnezeu! Drum lin, domnule colonel!

DOLIU… Militarii bârlădeni sunt în doliu! Col. (r) Ion Tănase, veteran de război, a murit la 99 de ani! Nu  a murit de Covid 19, ci din cauza multor boli ale bătrâneții.  Colonelul Ion Tănase a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, find comandant de pluton la Ambulanță. S-a întors de pe front în 1945, după 9 luni și a lucrat în mai multe unități militare din țară (trei ani, chiar la Marele Stat Major). A ieșit la pensie din cadrul armatei, la 58 de ani. Ultima decorație primită a fost în noiembrie 2018, la Centenarul Marii Uniri, în baza deciziei Sefului Statului Major al Apărării,care era atunci, general dr. Nicolae-Ionel Ciucă. Decoorațiile acrodate au fost: „Atestat al Sefului de Stat Major al Apărării” pentru curajul, devotamentul si spiritul de sacrificiu dovedit în cel de-Al Doilea Război Mondial si „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, cu prilejul aniversării Zilei Armatei României.  Col. (r) Ion Tănase este depus la Capela Cimitirului “Eternitatea” din Bârlad șI va fi înmormântat cu onoruri militare, marți, 2 noiembrie, la orele 11.00.

Col. (r) Ion Tănase avea 99 de ani, împliniți pe 9 august. Veteranul bârlădean a fost pe front timp de 9 luni și a ajuns acolo ca subofițer, în baza ordinului primit și a servit patria la arma Cavalerie. Avea 22 de ani când s-a întors de pe front, în mai 1945. A lucrat în mai multe unități militare din țară (trei ani, chiar la Marele Stat Major). În 1980, a ieșit la pensie, la 58 de ani. Ion Tănase, veteranul care a luptat pe frontul de vest, la Debrecen (Ungaria) și în apropiere de Praga (Cehoslovacia), în perioada decembrie 1944 – mai 1945.  Ion Tănase a fost distins cu mai multe ordine și medalii. A primit  distincții, printre care cele mai importante sunt distincția „Bărbăție și credință”, primită pe front, și Ordinul „Virtutea Militară” clasa I și clasa a II-a, cu care a fost decorat la terminarea războiului. A fost confirmat veteran de război încă din 1964 și avea gradul de colonel. A fost decorat pe 5 noiembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, în baza deciziei Șefului Statului Major al Apărării, general dr. Nicolae-Ionel Ciucă, cu „Atestat al Sefului de Stat Major al Apărării” pentru curajul, devotamentul si spiritul de sacrificiu dovedit în cel de-Al Doilea Război Mondial și „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării”, cu prilejul aniversării Zilei Armatei României.

Drum lin, eroule! Mulțumim că ai luptat pentru ca noi să existăm liberi și suverani!

Col. (r) a fost membru CARP Bârlad din 14 noiembrie 1979 (de 42 de ani). Din anul 2010, cu ocazia Zilelor Armatei Române și a Veteranilor de Război a primit de la CARP “Elena Cuza” medalii jubiliare, diplome aniversare, de excelență și de onoare, plus ajutoare financiare nerambursabile. Ultimul simpozion la care a fost sărbărtorit, a fost în acest an, pe 26 iunie, cu ocazia “Zilei Drapelului Național”, la  simpozionul “Eroi sub Drapel”.

“ÎI păstrăm o vie amintire, recunoștință beșnică, pentru contribuția adusă la apărarea independenței șI suveranității țării șI pentru existența noastră de astăzi! Dacă nu luptau ei, noi nu mai eram. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în lumnina Sa”, a transmis magistratl pensioner Mihai Nicolaie, președintele CARP “Elena Cuza” Bârlad.

Marți, 2 noiembrie, la orele 11.00, la Capela Cimitirului “Eternitatea” din Bârlad, va avea loc ceremonia miltară a înmorântării col. (r) Ion Tănase, cu onoruri miitare! Dumnezeu să-l odihnească în lumina Sa!

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here