A murit fondatorul companiilor Pescom si Fanion din Vaslui

TRIST… Doliu în lumea oamenilor de afaceri din Vaslui. Unul dintre cei mai vechi antreprenori din oras, Stefan Carp, s-a dus la cele vesnice, la vârsta de 70 de ani. Acesta a fãcut parte din prima generatie a oamenilor de afaceri, care imediat dupã Revolutie a avut curajul sã se privatizeze. A fost fondatorul a douã branduri locale de mare succes, Pescom si Fanion. Nu existã vasluian care sã nu fi avut pe masã produsele de peste de la Pescom sau pâinea si produsele de patiserie de la Fanion. Acesta a fost si un acvacultor si piscicultor iscusit, chiar dacã aceastã meserie a trebuit sã o învete la locul de muncã. Multi ani acesta a pescuit si a populat cu peste barajul de la Solesti, o provocare pentru orice specialist din bransã. La auzul vestii disparitiei acestui “om deosebit al Vasluiului“, asa cum l-a denumit primarul Vasile Pavãl, foarte multi oameni care l-au cunoscut pe Stefan Carp au reactionat. Adrian Porumboiu, Ionel Constantin – presedintele Camerei de Comert si Industrie Vaslui sau primarul Pavãl au fost printre cei care au trimis mesaje familiei îndoliate, prin intermediul redactiei noastre.

Stefan Carp a fost primul om din AMC (Întreprinderea de Aparate de Mãsurã si Control), care a decis sã lase locul cãldut din fabricã, unde era sef de sectie si sã aleagã calea complicatã a afacerilor. Acest lucru se întâmpla în anul 1990. A început cu un magazin, pe care l-a deschis împreunã cu un asociat, iar în 1992 a decis sã meargã singur pe acest drum, înfiintând firma Polyr, care administra, la acea vreme, o retea de magazine cu profil alimentar din Vaslui. Si de atunci aceastã companie functioneazã continuu, fãrã întrerupere si fãrã datorii la bugetele de stat sau bãnci, trecând prin toate etapele unei economii de piatã instabile, cu suisuri si coborâsuri. Un exemplu, pentru mediul de afaceri din Vaslui, prin continuitate, seriozitate, dar mai ales prin corectitudine. În 1994, îsi deschide o fabricã de pâine, Fanion, fiind prima sectie de panificatie privatã din oras. Nu s-a lãsat pânã nu a închis circuitul, de la cultura grâului, pânã la produsul finit, pâinea. În câtiva ani aceastã afacere avea în patrimoniu o fermã de vaci, terenuri agricole, o moarã, o fabricã de pâine, o patiserie si o serie de magazine. În 1997, înfiinteazã Pescom-ul, care alãturi de Fanion aveau sã fie brand-urile locale de succes, de care toti vasluienii auziserã. Salata de icre, pestele afumat sau marinat, marca Pescom, pâinea si produsele de patiserie de la Fanion sunt în continuare pe piatã, fiindcã chiar dacã în ultimii ani, Stefan Carp s-a retras din actionariatul firmelor, activitatea continuã.

Stefan Carp, un vasluian care a iubit orasul mai mult ca oricine, desi s-a nãscut în judetul vecin

Desi nu a fost un vasluian get-beget, acesta vãzând lumina zile la Adjudul Vechi, în Vrancea, avea sã devinã unul dintre cei mai loiali locuitori ai judetului, dãruind din priceperea sa comunitãtii în care a trãit. În anii 1991 se implicã în deschiderea Banc Post-ului la Vaslui, fiind o vreme admistratorul bãncii. Dupã ce o pune pe picioare, alãturi de echipa managerialã, acesta se retrage, multumit cã a reusit sã aducã la Vaslui aceastã bancã. În judet, a ajuns în anul 1981, avea 31 de ani. Venise prin transfer de la Slobozia, de la o fabricã de mobilã, unde era tot sef de sectie si a ajuns la AMC, la cea mai titratã fabricã din Vaslui. Aici a lucrat într-un colectiv frumos, unde a fost foarte apreciat, însã spiritul de întreprinzãtor nu i-a dat pace si s-a privatizat, luându-si adio de la meseria de tehnolog. Avea sã revinã sapte ani mai târziu, tot ca tehnolog, dar de data aceasta într-o fabricã de produse alimentare, unde a început sã construiascã propriul brand, Pescom-ul. Astãzi, compania este una solidã, continuând traditia judetului în prelucrarea pestelului. A detinut ani buni si acumularea de la Solesti unde a fãcut acvaculturã si pisciculturã, reusind astfel sã închidã circuitul si în acest sector. Însã, spre final, boala l-a doborât, fiind nevoit, mai întâi sã renunte la Fanion, apoi, acum doi ani si la Pescom. Însã marea sa multumire este cã aceste douã companii functioneazã si astãzi, având o piatã de desfacere consacratã.

Anuntul disparitiei omului de afaceri a fost fãcut de familia îndureratã

Familia îndoliatã a anuntat cã trupul neînsufletit al lui Stefan Carp este depus la capela Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel“ din Cartier, iar înmormântarea va avea loc marti. “Dragul nostru cumnat s-a dus la cele vesnice. Dupã o viatã de muncã, obosit si sleit de puteri, a ales sã ne lase singuri, într-o zi înnouratã de februarie, în care fulgii de nea au cãzut generos peste oras. În urma sa a lãsat o sotie îndureratã, sufletul sãu pereche, un fiu si o norã care s-au trezit orfani si doi nepoti ca brazii, care au de ce sã fie mândri. Bunicul lor a fost un om destoinic, gospodar, care si-a pus toatã priceperea în slujba oamenilor, punându-le pe masã pâinea cea de toate zilele si mâncarea regilor, pestele. Îmi vine greu sã anunt moartea lui Fãnut, prietenul si cumnatul meu si, de ce nu, fratele cel mai mare din familia noastrã. Cei care vor sã-si ia rãmas bun de la el, îi anunt cã trupul neînsufletit este depus la capela Bisericii “Sfintii Apostoli Petru si Pavel“, iar înmormântarea va avea loc, marti, 9 februarie“, a spus cu lacrimi în ochi, notarul Traian Irimia.

Primarul Pavãl a fost luat pe nepregãtite de vestea cã omul de afaceri Stefan Carp s-a stins

PÃRERE DE RÃU…Primarul Vasile Pavãl a fost socat la aflarea vestii cã Stefan Carp a murit. Îl considera un om deosebit al Vasluiului: “Acum aflu de la dumneavoastrã aceastã veste tristã si parcã nu-mi vine sã cred cã Fãnut Carp nu mai este. Dumnezeu sã-l odihneascã! Nu-mi regãsesc cuvintele pentru acest om deosebit al Vasluiului, un constiincios contribuabil, dar cel mai important, un prieten al comunitãtii, sãritor si binevoitor. A fost mereu alãturi de comunitatea noastrã. Îmi pare sincer rãu pentru familia sa, care trece printr-un moment greu si mã gândesc la cei dragi lui cã suferã enorm. Stefan Carp vine dintr-o mare familie a Vasluiului, formatã din oameni de vazã si cred cã acum sunt cu totii cutremurati. Parcã este prea devreme ca de domnul Carp sã vorbim la trecut, dar iatã cã pentru el, drumul pe acest pãmânt s-a oprit brusc si neasteptat. Dumnezeu sã-l ierte si sincere condoleante familiei îndoliate”, a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl.

Regretele lui Adrian Porumboiu

PRIETENUL…Fostul mare arbitru a primit cu tristete vestea disparitiei lui Stefan Carp. Acesta a aflat de moartea bunului sãu prieten din editia noastrã electronicã a ziarului. “Disparitia acestui remarcabil om m-a luat pe nepregãtite. Am fost buni prieteni, am stat pe aceeasi scarã de bloc în tinerete, îi cunosc bine familia. Niste oameni cum rar întâlnesti. Îmi pare nespus de rãu cã acesta nu mai este printre noi. Îmi amintesc cã era un om de o bunãtate rarã. Am sunat de dimineatã (n.r. duminicã dimineatã) pe sotia acestuia, prezentându-i omagiile familiei noastre celui ce a fost Stefan Carp. Acum în minte îmi vin multe din clipele petrecute împreunã si sincer am numai cuvinte de laudã la adresa acestui om. Cred cã a plecat împãcat în lumea celor drepti. În urma sa a lãsat o familie frumoasã, iar realizãrile sale sunt remarcabile. Dumnezeu sã-l odihneascã si condoleante familiei îndoliate!”, a spus, cu regret, Adrian Porumboiu.

Camera de Comert si Industrie Vaslui, alãturi de familia îndoliatã

MESAJ…Fost membru al Camerei de Comert si Industrie Vaslui, Stefan Carp a avut o contributie constantã la sustinerea acestei organizatii vitale pentru mediul de afaceri local. “A încetat din viatã un prieten, un apropiat al Camerei de Comert si Industrie Vaslui, fost membru în colegiul nostru director. A fost pentru noi ca un frate, un om sãritor si grabnic ajutãtor. Este o mare pierdere pentru comunitate. Stiu cã a suferit mult în ultima perioadã, dar a dus cu stoicism boala pe picioare. Asa îi era firea de luptãtor, caracteristicã dobânditã de când era sportiv. A fost handbalist, în echipa Vasluiului. Tot în sport a mai dobândit si alte calitãti: corectitudinea, omenia si altruismul. Era un prieten de nãdejde si un sprijin atunci când treceai prin momente grele. Eu sunt unul dintre oamenii pe care i-a ajutat la greu. Pentru mediul de afaceri a fost un deschizãtor de drumuri, în deschiderea de companii, pe care le-a consolidat transformându-le în branduri locale. Fanion, Pescom sunt doar unele exemple. Face parte dintr-o mare familie si alãturi de familia doamnei doctor Gologan, a doamnei Vieru, a prietenului meu drag, Traian Irimia sau a doctorului Chiritã au format un nucleu de oameni valorosi, stâlpi ai comunitãtii noastre. Tot colectivul Camerei de Comert si Industrie Vaslui îi aduce un pios omagiu omului care a fost Fãnut Carp. Dumnezeu sã-l ierte si sã-l odihneascã în pace!”, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert si Industrie Vaslui. (Lucian TIMOFTICIUC)
2 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa il odihneasca in pace si sa dea putere familiei indoliate!
    Un om deosebit, un suflet cald, care emana lumina si bunatate….Nu imi vine sa cred ca vorbim despre dl. Carp la trecut

LĂSAȚI UN MESAJ