1.4 C
Vaslui
05-dec.-2022

A murit „golgheterul mafiot”

- Advertisement -

Giorgio Chinaglia, legendarul atacant italian al anilor ’70 şi ’80, a încetat din viaţă ieri, la 65 de ani, în urma unui atac de cord.

New York Cosmos, anii ’80: Beckenbauer (stânga), Pele şi Chinaglia (dreapta)

Numele lui Chinaglia nu spune multe azi, însă cifrele legate de cariera puternicului vârf de atac, cât şi poveştile despre legăturile sale cu Mafia l-au transformat, atât în Italia, cât şi în SUA, într-un adevărat personaj mitic. Chinaglia a începu fotbalul în Ţara Galilor, la Swansea Town, la mijlocul anilor ’60. A fost forţat să se întoarcă în Italia, ţara natală, deoarece serviciul militar era obligatoriu. A evoluat la două formaţii din Serie C, Massese şi Internapoli, înainte să semneze cu Lazio, în 1969.

A marcat 98 de goluri în 209 de partide pentru Lazio, alături de care a cucerit primul titlu de campioană din istoria grupării „celeste”, fiind de asemenea, primul jucător italian convocat în echipa naţională din Serie B. Pentru „squadra azzurra” a evoluat de 14 ori şi a marcat 4 goluri, fiind prezent la turneul final al Cupei Mondiale din 1974.

Cu toate că era idol pe „Stadio Olimpico”, Chinaglia a ales să joace pentru New York Cosmos când era în vârf de formă, la 29 de ani.

La „experimentul fotbalistic” new-yorkez au mai participat fotbalişti magnifici precum Pele, Carlos Alberto sau Franz Beckenbauer. Compania selectă nu l-a intimidat pe jucătorul care avea strânse relaţii cu crima organizată din America, acesta devenind, treptat liderul vestiarului. A marcat 193 de goluri în 213 partide pentru Cosmos, alături de care a câştigat de patru ori titlul în SUA. Este cel mai bun marcator din istoria NASL, liga nord-americană din acea vreme.

În 2006, Chinaglia a fost arestat sub acuzaţia că a încercat să cumpere acţiuni ale formaţiei Lazio Roma cu bani murdari. Acţiunea a fost pusă la cale de clanul Casalesi, una dintre cele mai influente familii mafiote din Napoli, oraşul în care fostul atacant şi-a petrecut ultima parte a vieţii.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.