spot_imgspot_img
27.3 C
Vaslui
26-sept.-2023

A murit maestrul Marcel Guguianu! (video)

- Advertisement -

Doliu in Barlad

AM MURIT? NU CONTEAZÃ, EU VOI TRÃI VESNIC! Vestea a cãzut ca un trãznet peste Bârlad si locuitorii sãi! Ieri, inima maestrului Guguianu a încetat sã batã, cu numai douã sãptãmâni înainte de a împlini venerabila vârstã de 90 de ani. A murit pe un pat de azil, la „Geronto Med Life” din Bucuresti, unde a fost internat de fiica sa Cãtãlina Guguianu, pe data de 15 mai.

Maestrul Marcel Guguianu este pentru Bârlad un simbol al iubirii de neam. Ultima sa dorintã a fost ca inima lui sã fie îngropatã, dupã moartea sa, în curtea Pavilionului „Marcel Guguianu” din orasul sãu natal. Marcel Guguianu este nãscut la Bârlad pe 28 iunie 1922. Din 1948 participã cu lucrãri de sculpturã la expozitii anuale si bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici. Se mutã în Bucuresti în 1956. A participat la expozitiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzealã, care-i poartã numele, la Contess Madelaine din New York, colectie care va fi adusã la Bârlad în curând. În 1992 a creat Fundatia „Marcel Guguianu”. Este membru al Bãncii Mondiale. În Bârlad autoritãtile locale au construit Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, în zona centralã a orasului, vis-á-vis de Muzeul „Vasile Pârvan”, care adãposteste impresionanta sa colectie de opere realizate de el si donate municipalitãtii bârlãdene. Statueta sa „Ciocârlia” devine in 1995 emblema diviziei de cultura a Bãncii Mondiale, Washington. Este mentionat în celebrul Dictionar Who s Who. In 2004 este numit Omul Anului de catre Institutul Biografic American si este trecut in „Top 100″ al artistilor lumii”.

Marcel Guguianu va fi adus pentru a fi înmormântat la Bârlad, urmând a fi depus la Pavilionul „Marcel Guguianu”. În aceste momente, se fac demersurile legale pentru a i se îndeplini ultima dorintã. Corpul; sãu este la IML Bucuresti, unde medicul Mircea Beuran va lua inima maestrului pentru a o aduce împreunã cu el la Bârlad. Inima va rãmâne la Pavilion, iar maestrul se va odihni pentru vecie alãturi de pãrintii sãi, în Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad. Mai multe amãnunte despre maestrul dispãrut dintre noi, mândria orasului nostru, precum si despre ceremonia funerarã, vom oferi în munãrul de mâine al cotidianului nostru. Dumnezeu sã-l odihneascã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.