spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

A murit profesorul Stan!

- Advertisement -

Doliu, în sistemul de învãtãmânt vasluian. Omul care a fost educat a generatii de elevi ai Liceului “Mihail Kogãlniceanu”, prof. George Stan, a murit în noaptea de luni spre marti, la Iasi, dupã o lungã suferintã. George Stan, cel care a predat engleza mai bine de 20 de ani în liceul-simbol al Vasluiului, a plecat în vesnicie, regretat de colegi si de toti cei care i-au fost elevi. La 63 de ani, un cancer în fazã terminalã l-a rãpit din mijlocul celor care l-au cunoscut si iubit pe unul din cei mai iubiti dascãli care au existat vreodatã în acest oras si judet.

Despre profesorul Stan se pot spune si scrie multe. A fost, mai mult de douã decenii, un brand al Liceului “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui. A murit în noaptea de luni spre marti, într-un spital de Iasi, în timp ce familia se ruga la bunul Dumnezeu sã-i ierte pãcatele din aceastã viatã. La miezul noptii, inima profesorului Stan a încetat sã batã, aducând jale si tristete în rândurile profesorilor din Iasi si Vaslui. Dupã 20 de ani de catedrã la Liceul “Mihail Kogãlniceanu”, din Vaslui, acolo unde a deslusit tainele limbii engleze pentru mii de elevi, multi ajunsi, acum, intelectuali de marcã în tarã si strãinãtate, a decis sã se mute la Iasi. Din 1993, George Stan a predat la Colegiul National din Iasi, fiind unul dintre cei mai apreciati dascãli din mediul universitar si preuniversitar din capitala Moldovei.

Mioara Bãnceanu: “Profesorul Stan a fost un brand al Vasluiului”

De marti dimineatã, de când a aflat tragica veste, prof. Mioara Bãnceanu este în stare de soc. Fosta colegã de catedrã a profesorului Stan se gândeste întruna la clipele în care l-a cunoscut si apreciat pe marele dispãrut. “Sunt socatã. Este o mare pierdere. Profesorul George Stan a fost un brand pentru Vaslui. Am pierdut un prieten deosebit, un om cum rar întâlnesti într-o viatã. Toatã viata sa a fost un sot si un tatã desãvârsit. Nici nu-mi pot gãsi cuvintele, sunt rãvãsitã de emotie, am pierdut un om adevãrat”, spune d-na Bãnceanu. Domnia-sa ne-a spus cã, timp de aproape patru decenii, profesorul Stan a fost un mentor pentru mii de elevi. Între 1972 si 1993, acesta a predat la Liceul “Mihail Kogãlniceanu”. Din 1993, s-a mutat în Iasi, fiind profesor la Colegiul National. A fost unul dintre membrii fondatori ai Partidului National Liberal, având si functia de inspector general adjunct în ISJ Iasi, dar si alte demnitãti. “Avea o vorbã: “Cei care vin de la Mioara Bãnceanu la mine iau numai note de 10, cei care pleacã de la mine la Facultatea de Englezã ajung cei mai buni profesori”. Toatã viata sa si-a pus-o în slujba învãtãmântului românesc, cãruia i-a dãruit atât de multe lucruri. La Iasi, a predat la Colegiul National, fiind plecat în douã rânduri în SUA. Experienta americanã a lãsat urme adânci în constiinta profesorului Stan, care s-a decis sã scrie o carte cu un titlu sugestiv: “Unchiul Sam la el Acasã”. În ultima sa experientã pe pãmântul american, a fost însotit de sotie, cea care i-a fost aproape pânã în ultima clipã.

A cãzut în bratele fiului sãu, în noaptea Anul Nou 2010

Întors acasã, profesorul Stan s-a simtit din ce în ce mai rãu. În primãvara anului trecut, a descoperit o boalã gravã la rinichi. A stat internat în spital, o lungã perioadã, iar din septembrie mergea regulat la dializã. Pe 31 decembrie 2009, în noaptea dintre ani, a lesinat în bratele unuia din cei doi fii, Marian, care se întorsese din Canada pentru a fi alãturi de pãrinti. În noaptea de luni spre marti, dupã miezul noptii, inima marelui profesor a încetat sã mai batã. Funeraliile vor avea loc joi, de la ora 13.00, la biserica Sfântul Antonie cel Mare, cartier Nicolina, în Iasi. Pentru toti cei care vor sã fie mai aproape de familia Stan în aceste momente grele, d-na Bãnceanu a lãsat si un numãr de telefon, 0723/494349, unde va rãspunde tuturor celor interesati. Dumnezeu sã-l ierte!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.