spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

A treia zi de Crăciun: Sfântul martir Ștefan

- Advertisement -

LA MULȚI ANI… Peste 422.664 de români care poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan își sărbătoresc onomastica, astăzi. Dintre femei, 84.399 se numesc Ștefania, 22.327 – Ștefana, 9.114 – Fănică, 1.036 – Fănuța și 339 – Fana, se anunță, într-un comunicat pe site-ul Direcției pentru Evidență Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În ceea ce îi privește pe bărbați, majoritatea se numesc Ștefan (273.159), Istvan (18.656), Fănel (8.727), Ștefănel (3.306), Ștefănuț (1.031) sau Fane (581).

Sfântul martir Ștefan pune capăt proceselor interminabile

Reconcilierile sunt binevenite de ziua Sfântului

Cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de foarte mult timp fără izbândă, este bine să-și aducă în case icoană Sfântului Ștefan, sfințită chiar în această zi. Tot în dată de 27 decembrie, se fac pomeniri pentru sufletele persoanelor care au murit în împrejurări dramatice. De asemenea, pentru a avea spor în case și pentru vindecarea rudelor cu probleme de sănătate, Sfântul Ștefan trebuie cinstit, prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

Sfântul Ștefan, primul martir creștin

Sfântul Ștefan este praznuit pe 27 decembrie, în a treia zi după Nașterea Domnului. Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați “plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a sluji atât în cadrul slujbelor religioase, cât și pentru a supraveghea bună orânduiala la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase au fost Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă și Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depășea cu mult rolul pe care îl au diaconii în prezent. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparțînând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Ștefan s-a dovedit a fi un apărător al credinței adevărate în Iisus Hristos, mărturisind că aceste este Fiul lui Dumnezeu care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat de blasfemie, iar când Caiafa l-a întrebat dacă este adevărat ceea ce se spune despre el, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Înainte de a muri, Sfântul Ștefan s-a rugat pentru sine și pentru călăii săi, spunând: “Doamne nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Moaștele sale au fost descoperite în anul 415. Numele “Ștefan” este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă “coroană”, “ghirlandă”, “cununa” (cu care erau incununati învingătorii).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.