spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
25-mai-2024

ABERANT: Amendat de politisti pentru cã produce pepeni mari si gustosi! (foto)

- Advertisement -

REVOLTÃTOR… Un agricultor din comuna Deleni a fost amendat cu 1000 de lei în urma unui control efectuat, duminicã, în piata Traian, de politistii locali. Oamenii legii i-au spus cã sunt nereguli la carnetul de comercializare, însã producãtorul suspecteazã altceva. Potrivit acestuia, adevãratul motiv ar fi faptul cã “zemosii” lui, foarte apreciati de vasluieni, le stricã apele celorlalti comercianti. “Când mi-au dat amenda, mi-au spus cã e imposibil sã am o culturã asa mare de pepeni si cã îi aduc din altã parte. Probabil, dupã mintea lor, îi aduc din Olanda, cu elicopterul. I-am invitat sã-mi vadã pãmântul unde am pusi pepenii, sã vadã cât de mult muncesc ca sã îi obtin, însã rãspunsul lor m-a lãsat fãrã cuvinte: ‘ciocu’ mic, cã vorbesti cam mult’ “, ne-a declarat Paul Comisescu, cel amendat de politistii locali. Bãrbatul nu se aflã la prima încercare de intimidare de acest fel si spune cã va contesta amenda în instantã. “Nu e prima datã când contest amenzile celor de la Politia Localã. În toate cazurile am avut câstig de cauzã”, ne-a mai spus acesta. În ultimii ani, tot mai multi producãtori de legume si fructe din jurul Vasluiului au fost trimisi la plimbare, dupã ce administratia pietelor împreunã cu politistii locali i-au amendat pentru tot felul de chichite.

Paul Comisescu e genul de agricultor pe care orice piatã ar fi mândrã sã-l gãzduiascã. “Frãmântã” pãmântul de mai bine de 40 de ani, si niciodatã n-a stat cu mâna întinsã la stat. Nu-i place sã stea degeaba, iar asta se vede cel mai bine în palmele lui, bãtucite de muncã. Desi a depãsit vârsta de 70 de ani, noptile si le petrece stând de pazã în cultura cu pepeni, iar ziua, în piatã, vânzându-si marfa. Spune cã nu ar avea încotro fãrã muncã, pentru cã statul nu-i dã un leu pensie. “Am patruzeci de ani de când mã ocup de agriculturã, de cultivarea pepenilor, pentru cã pensie nu am. De la subsolurile securitãtii nu se primeste pensie. În timpul scolii tehnice, când aveam vreo 16 ani, m-au racolat. Mi-au bãgat o notã informativã în fatã si mi-au zis cã din momentul de fatã trebuie sã scriu despre cine îmi zic ei. Sã torn, cu alte cuvinte. I-am zis tatei cã am fost racolat. Mi-a tras o bãtaie de o simt si acum. El a stat trei sãptãmâni legat cu sârmã ghimpatã la Lipovãt pentru cã a refuzat sã treacã la colectiv. Mi-a zis niciodatã în viatã sã nu torn pe cineva. I-am dat ascultare. Când voiam sã mã angajez undeva, dupã trei luni veneau bãietii îmbrãcati în gri, cerându-mi notele informative. Le ziceam cã nu am ce sã scrie. Asa cum m-a învãtat tata. Vãzând cã nu dau nimic, imediat se duceau la articolul 20 litera E. Mã dãdeau afarã de peste tot. Din cauza asta mã duceam doar la munci ocazionale, care nu se înregistrau nicãieri si care erau cele mai grele. Statul nu-mi dã nimic iar mie nu-mi place sã stau degeaba. Muncesc zi si noapte pentru banii mei”, ne-a spus Paul Comisescu.

Amendat de politisti

Munca sa se vede cel mai bine în calitatea produselor cu care vine la piatã. Nu este zi în care vasluienii sã nu facã rând la duba lui, parcatã în spatele pietii Traian. “Zemosii” sãi au o aromã si o mireasmã pe care nu o mai gãsesti în altã parte. Anul acesta, Paul Comisescu a venit cu ceva nou pe piatã. A scos la vânzare pepeni galbeni de 18 kilograme greutatea. Însã vânzãrile si faima câstigatã în rândul clientilor i-au atras, pe de altã parte, invidia si rãutatea celorlalti comercianti. Producãtorul spune cã acestia, împreunã cu politistii locali, au uneltit împotriva lui. “Duminicã mi-au dat 1000 de lei amendã pe motiv cã nu as avea aceastã culturã de pepene galbene, cã productie asa mare se face numai în tãrile din Occident. Pãi, probabil, am un elicopter, cu care îmi aduc pepenii în fiecare zi din Olanda. Minti bolnave, domnule. Au venit niste cetãteni, care lucreazã la stat, si mi-au zis cã umblu cu prostii, cã am luat pepenii din altã parte si i-am plantat pe pãmântul ãsta, pe care ne aflãm acum. Auziti, cicã “i-am plantat”. 20.000 de bucãti ! I-am invitat sã tragã de ei, sã vadã dacã au vrej. Astia-s oamenii care ne supravegheazã pe noi, agricultorii si care se asigurã cã nu încãlcãm legile. Întreb si eu, oare sunt sãnãtosi la cap ?”

“De multe ori regret cã sunt român”

Paul Comisescu are 3 hectare de pãmânt pe care are pus pepene galben, pepene verde si dovleac pentru plãcintã. În total, câteva zeci de tone de marfã. Acum, la începutul lunii august, a mai luat 2 hectare de pãmânt de la un consãtean, pe care a pus pepeni pentru murat. Este sigur cã “va rupe piata” cu ei. În acelasi timp nu-si poate ascunde dezamãgirea fatã de statul român. Simte cã mai mult îi pune bete în roate în loc sã-l ajute. “I-am arãtat politistului respectiv certificatul de producãtor. A gãsit o problemã la carnetul de comercializare. E adevãrat cã s-a creat o confuzie pentru cã fiul meu are acelasi nume cu mine. La primãria Deleni, de care apartin, pe acel certificat n-a mai fost trecut fiul meu, pentru cã, având acelasi nume, angajatul primãriei a crezut cã e vorba de aceeasi persoanã. O gresealã minorã. Asta e legea în tãrisoara noastrã. Altii n-au trecut averi de milioane de euro în declaratiile de avere si pe mine m-au executat. Am cãutat sã le explic. Mi-au zis “ciocu’ mic la mine, cã vorbesti cam mult”. Cu tot respectul pentru cei care îmbracã uniforma statului, dar sã zici “ciocu’ mic” unui cetãtean care a trecut de 70 de ani, nu mi se pare normal. Nu puteau sã fie mai toleranti, mã întreb ? Se spune cã e democratie ! Nimic mai fals. E o harababurã totalã. Vã spun sincer cã de multe ori mi-e ciudã cã sunt român. Îmi vine sã mã duc la etnia rromã. Acolo mai gãsesti un pic de umanitate. Tiganii ãstia, pe care toatã lumea îi blameazã, n-au fost tot timpul asa rãi. Ei s-au format asa în timp. Cine cunoaste istorie stie cã oamenii ãstia au fost legati de pãmânt, i-am folosit ca robi. Când cei care conduceau tara la acea vreme i-au dezrobit, sãracii, au început sã se rãzbune pe noi. Au oftica aia pe care au transmis-o din generatii în generatii, la fel cum fac acum cei de la ISIS cu francezii. Robia i-a înrãit pe tigani, însã ei au mai multã umanitate în ei, vã spun sincer, cã în atâtia ani am ajuns sã îi cunosc.”

“Statul are nevoie de ei, de aia nu-i amendeazã pe cei care nu bat marfa în casã”

Cel mai mare producãtor de pepeni galbeni din judetul Vaslui spune cã bãtutul mãrfii în casele de marcat va rãmâne o himerã în pietele vasluiene pentru cã cei din conducerea judetului au nevoie de votul comerciantilor în campaniile electorale. “Negustorii tigani au dreptate când spun cã nu pot sã batã la casa de marcat. Ca sã o facã, trebuie sã le oferi conditii, nu doar o tarabã. Ei bat seara în casã doar o parte din ceea ce vând de-a lungul zile. Sigur cã nu e legalã treaba asta, dar statul tolereazã mârsãvia asta. De ce ? Pentru cã vorbim de o masã mare de oameni, de care cei care ne conduc are nevoie la alegeri. Dar statul vine si zice “dã-mi” ! Dar de unde ? Cã pe mahãri, pe cei care încalcã legea nu-i deranjeazã nimeni. Si atunci îi “vâneazã” pe cei ca mine, care de dimineatã pânã searã muncesc de nu-si vãd zilele.” Paul Comisescu nu-si face griji în privinta amenzii primite duminicã. E supãrat cã a primit-o pentru cã, spune el, nu a gresit cu nimic. Însã se va ridica din pumnul încasat din partea statului român, se va scutura, si, cu cãlcâiele crãpate de muncã, va continua sã facã ce stie el mai bine: agriculturã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.