Abuzuri in educatia vasluiana!

Primarul de Vaslui trebuie sã se sesizeze…

CONFLICT Liderul FSLI Vaslui, Sorin Tiplea este contrariat de ilegalitãtile pe care le face Inspectoratul Scolar Vaslui: foloseste abuziv femei de serviciu de la scoli, dar face si numiri la cârma scolilor dupã criterii politice!

Sute de angajati din învãtãmânt, din sectorul nedidactic, au fost disponibilizati de la 1 septembrie, printr-un ordin din 24 august al ministrului Educatiei, potrivit FSLI, care sustine cã va da în judecatã angajatorii, care au actionat sub presiunea ordinului ministerului, fãrã sã respecte legea. Potrivit FSLI, atributiile personalului auxiliar si nedidactic vor fi preluate de personalul didactic, fapt apreciat ca “umilitor”, având în vedere cã munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi fãcutã de un metodist sau un cadru didactic, fãrã bani în plus. Surse din cadrul Inspectoratului Scolar Vaslui ne-au spus cã la nivelul judetului nostru vor rãmâne pe drumuri 126 de angajati personal nedidactic si auxiliar. “Este adevãrat cã persoanele vizate fac parte din personalul nedidactic si auxiliar, si mai putin personalul didactic. Dacã la Casa Corpului Didactic Vaslui nu mai au femeie de serviciu, ne întrebãm cine va face curãtenie?! În Inspectoratul Scolar se obisnuieste sã se ia cu “împrumut” un angajat al unei scoli care sã facã curãtenie în institutie, fãrã a avea acte de detasare si fãrã a fi plãtit suplimentar. Îl rog pe aceastã cale pe primarul municipiului Vaslui sã se sesizeze, pentru cã el este ordonator de credite în ceea ce priveste salariatii din învãtãmântul de masã pentru cã unii oameni fac muncã pentru alte institutii de învãtãmânt cu finantãri diferite, de la Ministerul Educatiei. Mi se pare anormal sã se meargã în continuare pe aceastã idee. Dacã va fi nevoie, vom încerca sã-i dãm o mânã de ajutor domnului primar, pentru cã nu este posibil sã se facã smecherii de genul acesta. Nu are decât sã dea inspectorul scolar cu mãtura. Cum este posibil ca la Inspectoratul Scolar, care nu avea nicio femeie de serviciu pe schema de încadrare sã lucreze douã persoane?! Numai dacã erau luate cu împrumut de la scoli, altfel nu s-ar explica prezenta lor în institutie. Si atunci, extrapolând la Casa Corpului Didactic, unde în noua schemã de încadrare nu mai au nicio normã pentru femeia de serviciu, este posibil sã facã o chestie asemãnãtoare, cu acceptul unui director de scoalã care se aflã la mâna celor de la Inspectoratul Scolar”, ne-a declarat profesorul Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui.

Numiri cu “cântec” la scoli

Inspectoratul Scolar Vaslui este precum frunza în bãtaia vântului politic, cel putin asa lasã sã se înteleagã Sorin Tiplea. “Se fac abuzuri peste abuzuri, asa cum se fac si cu numirea directorilor de scoli: atât timp cât îl aduce pe domnul Moraru director la Scoala nr.8 Vaslui, care tot timpul cât a fost la Scoala nr. 3 Vaslui a avut numai probleme de comportament. Ca drept urmare, dupã plecarea lui Moraru, acolo a mers activitatea fãrã scandaluri sau petitii. Acum îl ducem la Scoala nr. 8 sã mai stricãm o altã scoalã! E normal sã o aducem la conducerea CCD pe doamna Ursanu, câtã vreme ea este sotia inspectorului scolar general adjunct, este clarã numirea. Fãrã a comenta calitãtile profesionale ale omului, sunt corecte aceste numiri? Se vede cã partidul e-n tot si-n toate”, a subliniat Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui. De partea cealaltã, inspectorul scolar general adjunct Vasile Ursanu spune cã la numirea noilor conduceri de scoli nu s-au fãcut niciun fel de abuzuri, totul fiind în termini legali. “ Nu a fost înlocuit niciun director care avea concurs pentru postul de director. Cei 38 de directori de scoli din cei 116 au fost schimbati din functie pentru cã la 31 august aveau mandatul expirat. Unii directori adjuncti au devenit directori, cum s-a întâmplat la Grupul Scolar Industrial “Ion Mincu” Vaslui unde Camelia Badea l-a înlocuit pe Dan Mãgureanu si la Grupul Scolar Negresti unde Doinita Mihai l-a înlocuit pe Vasile Mariciuc. La Liceul teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui a fost numit director Gheorghe Cârjã, în timp ce la Liceul teoretic “Emil- Racovitã” Vaslui a rãmas aceeasi echipã”, a precizat Vasile Ursanu, inspector scolar adjunct al ISJ Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ