spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Abuzuri la Horgesti: Primarul Ionel Turcan, acuzat ca a transformat comuna in mosia lui

- Advertisement -

– primarul Horgestiului este acuzat de contracandidati ca in patru ani de mandat nu a facut nimic pentru locuitori si ca, in schimb, a facut angajari pe criterii de nepotism la Primarie, retrocedari ilegale sau omisiuni in declaratia de avere, unde nu si-a trecut toate bunurile pe care le detine – primarul Ionel Turcan are un apartament in Bacau, din 2011, estimat la 50.000 de euro, insa acesta nu a fost trecut de in declaratie – mai mult a retrocedat un teren ce face parte din zona de protectie a lacului din Horgesti

Abuzurile in comuna Horgesti sint la ele acasa. Dirijorul acestora, conform spuselor localnicilor si contacandidatilor sai, este nimeni altul decit primarul Ionel Turcan. Acesta este acuzat ca in cei patru ani de mandat nu a facut nimic pentru comunitate: drumurile sint la fel de proaste, proiectele europene au ramas in urma, in schimb s-au facut angajari pe criterii de nepotism in Primarie, s-au facut retrocedari abuzive, iar nivelul de trai al oamenilor este tot mai scazut. Daca pentru localnici a mers prost, primarului i-a fost bine. Declaratia de avere a primarului a crescut considerabil. In ultima declaratie, depusa in aprilie 2011 el detine cinci hectare de teren in comuna, o casa de 110 metri patrati, doua autoturisme si un tractor. Nu are datorii sau conturi in banci, iar venitul anual de primar a fost de 20.000 de lei. In declaratia de avere apare si sotia, Irina Turcan, cu un venit de 40.000 de lei anual, realizat din lucrari agricole.

Apartament de 50.000 euro tinut la secret

Primarul Ionel Turcan are insa si un apartament in Bacau, in zona centrala a orasului, in imobilul cunoscut cu numele de “blocul politistilor”. Apartamentul are peste 80 metri patrati, a fost achizitionat in februarie 2011, dar nu apare in declaratia de avere a primarului. Valoarea lui este de aproape 50.000 euro. Motivul l-am aflat chiar de la el. “Nu sint proprietarul lui. Este luat in chirie”, a spus primarul de Horgesti. I-am explicat insa ca numele sotiei acestuia figureaza la avizier, la casuta postala si la asociatia de proprietari. Primarul fisticit a mai adaugat ca “am luat apartamentul de la constructor si platesc lunar la el creditul. Am credit pe zece ani si cred ca o sa mi-l ia inapoi, ca nu mai am bani sa platesc rata”, a declarat Ionel Turcan, recunoscind astfel implicit ca apartamentul este al lui. Intrebat de ce nu si-a trecut creditul in declaratia de avere, la capitolul special pentru asa ceva, el a dat din umeri si bilbiindu-se a spus ca “nu stiam ca exista asa ceva!”.

Abuzuri scoase la iveala de contracandidati

Alegerile locale ce bat la usa au scos pe tapet numeroase abuzuri ale primarului si problemele pe care locuitorii din Horgesti asteapta sa le fie rezolvate de cineva. Ioan Danca, contracandidatul USL al primarului Turcan (PDL) a pus pe hirtie toate problemele din comunitate. “Anual, in primul trimestru, primarul trebuia sa vina in fata Consiliului Local sa prezinte raportul cu situatia financiara pentru anul precedent. S-au primit in aceasta perioada 7,5 miliarde de lei vechi pentru drumuri si poduri, inclusiv asfaltarea din 2008, dar nici pina acum nu se stie ce s-a facut cu banii si cit a fost restanta de la asfaltare. A primit bani pentru constructia unei scoli in Sohodor, 1,3 miliarde de lei. Nu s-a ocupat de proiect si banii au fost retrasi. A angajat-o pe sora lui bibliotecara, a pus-o presedinta comisiei de infratire cu Franta si i-a remis acesteia un titlul de propritate ilegal. A facut alte angajari abuzive ca sofer de microbuz la scoala, pe cumnatul lui, desi nu avea categoria de condus si vechimea necesara, pe mama lui a angajat-o paznic la santierul de constructie a noii scoli, pe sora nevestei ingrijitoare la primarie, iar ca paznic de noapte la santierul scolii, pe cel care conduce tractorul familiei Turcan”, a declarat Ioan Danca. Oamenii mai spun ca de fapt primarul ar avea opt apartamente, trecute pe numele mamei lui, in Bacau, in blocul de la Autogara. Din acuzatii nu lipseste nici faptul ca a concesionat pasunile comunei si ca banii i-ar baga el in buzunar. La toate aceste acuzatii, primarul Turcan a spus ca “nimic nu este adevarat. Sint minciuni electorale. Pasunea este concesionata de doi ani si banii ajung la Primarie, de la producatorii agricoli. Nu am angajat pe nimeni abuziv”, a mai spus primarul de Horgesti. In replica, Danca mai spune ca de cind a inceput campania electorala, bennerele lui au fost taiate simbata noaptea, cu cutitul. A depus plingere si la politie. “Simbata le-am pus, noaptea au fost taiate. In primarie sint trei persoane candidate, care vin zilnic la program, desi legea spune ca trebuie sa se susende in aceasta perioada: jurista Luminita Temea, candidata PP-DD la primarie, Anton Budau, candidat consilier pe lista ei si Bernadin Herciu, pe lista PDL. “Sint situatii urgente, cind este nevoie de o semnatura si oamenii vin. Ei sint suspendati din 9 mai”, a mai spus primarul Turcan.

Lacul de la Horgesti, un nou sir de abuzuri

Abuzurile primarului Ionel Turcan continua si cind vine vorba de lacul Horgesti. Primarul a pus aici in posesie un cetatean din Ploiesti, care nu a avut niciodata teren in acest loc. I-a retrocedat tocmai malul lacului, sau “chiuveta”, cu toate ca legea prevede clar ca zonele de arie protejata, malurile, nu se pot retroceda, construi pe ele sau exploata economic, pentru ca acestea trebuie sa fie libere, sa se asigure intrarea la lac cind este nevoie. “Suprafata aferenta unei acumulari este reprezentata de terenul ocupat de apa pina la nivelul maxim de exploatare a acesteia. Suprafata de teren perimetrala dintre nivelul normal de retentie si cota coronamentului barajului reprezinta zona de protectie. Aceasta reprezinta suprafata de teren adiacenta acumularii in care se introduc interdictii sau restrictii privind regimul constructiilor si exploatarea fondului funciar, pentru a asigura stabilitatea malurilor. Suprafata de teren instituita de lege ca zona de protectie se recomanda sa apartina detinatorului acumularii”, se arata in raspunsul dat firmei care gestioneaza lacul de catre Administratia Nationala “Apele Romane”, prin Administratia Bazinala de Apa “Siret”. Iazul de la Horgesti apartine firmei SC Esox SRL. Oamenii din sat spun ca de altfel ploiesteanul nici nu mai este proprietarul terenului, ci acesta ar fi ajuns la primar prin intermediul fratelui acestuia. Suprafata in joc este de 1,1 ha. “Cel pus in posesie este o persoana care nu a avut niciodata teren aici. Fisia de teren face parte din “chiuveta” lacului, care, conform legii nu se poate retroceda. De fapt ea este in proprietatea fratelui primarului. S-a facut plingere penala impotriva primarului si cerere de anulare a titlului de proprietate in instanta”, a declarat Florin Albu, seful fermei piscicole de la Horgesti. Primarul invoca faptul ca nu a avut unde sa iI dea omului teren in alta parte si de aceea i-a dat malul lacului, pe care de altfel s-a emis hotarirea judecatoreasca si titlul de proprietate. Este interesant insa de vazut de ce un om a acceptat sa i se dea in locul unui teren bun, malul unui lac, pe care nu poate construi nimic si mai ales care este interesul primarului in acest intreg artificiu cu terenuri. Organele statului sigur vor deslusi itele de la Horgesti, iar localnicii comunei vor avea ocazia sa taxeze toate abuzurile la alegerile din 10 iunie.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.