spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Accesul copiilor la terenurile de sport, după program, declarat neconstituțional

- Advertisement -
DECIZIE… Curtea Constituțională a României a stabilit că este neconstituțional proiectul de lege prin care se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program.

SCHIMBARE… Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională legea care permitea folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program. Sesizarea de neconstituționalitate a venit chiar din partea Guvernului României, nemulțumit de “formulările neclare” din lege. În Vaslui, Consiliul Local a adoptat, anul trecut, înainte ca Senatul să aprobe modificarea Legii educației fizice și sportului, o hotărâre care permite accesul gratuit al copiilor și al tinerilor la curțile și terenurile de sport din cadrul unităților de învățământ. “Se impune să acționăm pentru a transforma municipiul Vaslui într-unul mai prietenos cu tinerii, inclusiv prin promovarea unui stil de viață sănătos, iar prezentul proiect de hotărâre de consiliu local răspunde acestui deziderat”, explica, anul trecut, viceprimarul Cătălin Mîndru, înainte de adoptarea hotărârii.

Curtea Constituțională a României a stabilit că este neconstituțional proiectul de lege prin care se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program. Cu majoritate de voturi, CCR „a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru modificarea art. 6 alin.(9) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000”, se arată în minuta deciziei. Articolul introdus de USR-iști și declarat neconstituțional este: “Infrastructura sportivă școlară din învățământul preuniversitar este utilizată de terți după cum urmează: a) Copiii sub supravegherea unui adult au acces gratuit în infrastructura sportivă școlară, în baza unui regulament propriu de folosință, în aer liber fără a afecta orele de program ale unităților care le administrează sau ale terților care o utilizează în baza plății unui tarif stabilit de respectivele unități, în infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată; b) Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată”. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat, miercuri, că va redepune, alături de deputatul Tudor Rareș Pop, proiectul care permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program: “Nicolae Ciucă a învins. Suferă milioane de copii. Dar pentru el nu contează asta. CCR a declarat neconstituțională legea USR care deschide curțile școlilor și oferă copiilor șansa de a se juca într-un mediu sigur. Deși proiectul a fost votat de toate partidele, premierul Nicolae Ciucă a atacat legea la CCR. De ce a făcut asta? De ce ai vrea să vezi în continuare copiii jucându-se printre mașini, în locuri periculoase, nu în spațiile amenajate din școli care stau închise? (…) Alături de Tudor Rareș Pop – deputat USR, vom redepune proiectul”,a scris Moșteanu, pe Facebook.

Hotărârea de Consiliu Local privind utilizarea terenurilor de sport după program, adoptată la inițiativa USR-iștilor

Decizia Curții Constituționale nu îi va afecta pe copiii și tinerii din Vaslui, pentru că aleșii locali au adoptat, anul trecut, o hotărâre care le permite accesul pe terenurile de sport și după program. USR-iștii și-au motivat inițiativa prin faptul că “se poate realiza o economie financiară la bugetul local deoarece este mai rentabil să utilizăm, să întreținem și să dezvoltăm terenurile de sport deja existente. Aceasta nu înseamnă că administrația locală nu va mai fi preocupată de crearea de noi spații și terenuri pentru sport, prezenta propunere fiind doar o măsură menită a suplini lipsa acută de spații și facilitățí pentru activitățile sportive. În acest fel, copiii și adulții din cartiere au posibilitatea de a practica în curtea școlilor, în timpul vacanței și a zilelor libere, următoarele sporturi: baschet, handbal, volei, fotbal, tenis de masă, badminton etc”, a explicat, anul trecut, liderul grupului, viceprimarul Cătălin Mîndru. În opinia grupului, proiectul va avea „câteva beneficii imediate pentru elevi și pentru toți actorii sociali din vecinătatea școlilor. lată câteva dintre ele: implicarea elevilor în activități care se desfășoară în natură; recuperarea lipsei de mișcare cauzată de școala online; încurajarea adoptării unui stil de viață sănătos; copiii vor avea un loc sigur pentru a face sport; reducerea delicvenței juvenile; crearea unui spirit comunitar; autoritățile locale vor fi percepute ca fiind apropiate de nevoile cetățenilor. Se impune așadar să acționăm pentru a transforma municipiul Vaslui într-unul mai prietenos cu tinerii, inclusiv prin promovarea unui stil de viață sănătos, iar prezentul proiect de hotărâre de consiliu local răspunde acestui deziderat”, a mai explicat, anul trecut, viceprimarul Cătălin Mîndru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.