3.3 C
Vaslui
28-nov.-2022

Accident grav în Satu Nou: mașinile cu volan pe dreapta, un real pericol pentru șoferi (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

CONSECINȚE… Un bărbat în vârstă de 32 de ani, din localitatea Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, a ajuns miercuri la Spitalul Județean Vaslui după ce mașina pe care o conducea a fost implicată într-un accident rutier. Autovehiculul, cu volan pe partea dreaptă, fusese adus din Marea Britanie și înmatriculat în județul Vaslui, înainte ca legea să interzică acest lucru. În plus, conducătorul auto avea permisul auto obținut tot în Marea Britanie, țară cu reguli de circulație diferite față de România.

În momentul producerii accidentului, conducătorul auto venea dinspre Iași spre Vaslui, iar pe raza comunei Muntenii de Sus a încercat să depășească o mașină. Neavând suficientă vizibilitate, bărbatul nu a mai apucat să observe că în momentul efectuării manevrei de depășire un alt autoturism venea din sens opus. În ultimul moment a evitat contactul, ieșind de pe carosabil și proptindu-se cu autovehiculul în gardul de beton al unei locuințe. Polițiștii care au fost alocați la caz l-au testat pe șofer cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero. Din cele trei persoane care se aflau în mașină, doar conducătorul auto a avut nevoie de îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la spital. Oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

De ce sunt periculoase mașinile cu volan pe dreapta?

Trebuie spus că în județul Vaslui sunt foarte mulți șoferi care conduc mașini cu volan pe dreapta și care nu au fost implicați în niciun fel de eveniment rutier. Însă ei sunt, din păcate, o excepție. Datele furnizate de Poliția Română arată că în 24 din cele 25 de accidente rutiere produse în prima jumătate a anului trecut, în care au fost implicate mașini cu volanul pe dreapta, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă. În 2019, conducătorii de mașini cu volanul pe dreapta au fost implicați în 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav. În cazul a 77 de accidente din cele 90, vina a aparținut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane și-au pierdut viața și 77 au suferit leziuni grave. În anul 2018, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane și 106 rănite grav.

De la 1 ianuarie nu mai pot fi înmatriculate în România

Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie au devenit neînmatriculabile începând cu 1 ianuarie 2021. Perioada de tranziție după ieșirea Regatului Unit din UE a luat sfârșit pe 31 decembrie și cum niciun alt acord nu a fost negociat, primele victime au fost deținătorii mașinilor cu volan pe dreapta.De la 1 ianuarie, după ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a devenit o țară terță din punctul de vedere al legislației europene, ceea ce înseamnă că mașinile cu volan pe dreapta aduse de aici nu mai pot fi înmatriculate în România. Măsura a fost anticipată încă de la începutul anului 2020, iar Registrul Auto Român (RAR) a pregătit șoferii pentru această posibilitate. Trebuie știut că măsura nu afectează toate mașinile cu volan pe dreapta și nici pe cele care sunt deja înmatriculate în România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.