Actiune de amploare a politistilor vasluieni: peste 670 de vehicule verificate si 440 de amenzi date

LA DATORIE… Politistii din judetul Vaslui au derulat, timp de trei zile, o actiune pentru cresterea gradului de disciplinã rutierã în rândul participantilor la trafic. Oamenii legii au actionat pentru cresterea sigurantei traficului rutier pe drumurile publice si prevenirea accidentelor rutiere. În 72 de ore au fost verificate 670 de vehicule si legitimate peste 740 de persoane, iar în urma neregulilor constatate au fost date 440 de amenzi în valoare de aproximativ 220.000 lei.

Dintre aceste amenzi, un numãr de 438 au fost aplicate pentru încãlcãri ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Din cele 438 de amenzi, 341 au fost date pentru abateri privind nerespectarea regimului legal de vitezã. De asemenea, au fost retinute 41 de permise de conducere si retrase 6 certificate de înmatriculare. “Principalele cauze care au condus la retinerea permiselor de conducere au fost nerespectarea regimului legal de vitezã (20), conducerea sub influenta alcoolului (7), efectuarea de depãsiri neregulamentare (11) si circulatia pe sensul opus (3).

Cu ocazia derulãrii actiunii, a fost constatatã si sãvârsirea a 3 infractiuni”, a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Consumul de alcool, o obisnuintã în rândul soferilor vasluieni

Pe lângã condusul cu vitezã excesivã, soferii din Vaslui se mai confruntã cu o problemã: consumã alcool înainte sã urce la volan. Astfel, în ziua de 30 mai, ora 16:00, politisti din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor pe un drum comunal de pe raza comunei Lunca Banului, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, al cãrui conducãtor se afla sub influenta bãuturilor alcoolice. Bãrbatul în vârstã de 50 de ani, din localitatea Lunca Banului, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat. Soferul a refuzat prelevarea de probe biologice pentru stabilirea concentratiei de alcool pur în sânge. În cauzã a fost întocmit dosar de cercetare penalã, pentru sãvârsirea infractiunii de “refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 337 din Codul Penal. În aceeasi zi, la ora 18:40, politisti din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe drumul judetean DJ247, din Telejna, comuna Zãpodeni, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, al cãrui conducãtor se afla sub influenta bãuturilor alcoolice. Bãrbatul în vârstã de 46 de ani, din comuna Feresti, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Judetean de Medicinã Legalã Vaslui pentru recoltarea probelor biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de “conducerea unui vehicul sub influenta bãuturilor alcoolice”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 336, alin. 1 din Codul Penal. O zi mai târziu, politisti din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe raza localitãtii Moara Domneascã, comuna Vãleni, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în judetul Botosani, condus de cãtre un bãrbat de 23 de ani, din Botesti. În urma verificãrilor efectuate, politistii au constatat cã bãrbatul nu detinea permis de conduce pentru nicio categorie de vehicule. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de “conducerea unui vehicul fãrã permis de conducere”, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 335, alin. 1 din Codul Penal.

Recomadãrile politistilor

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulatie, politistii le recomandã conducãtorilor auto sã adopte o conduitã preventivã, sã respecte cu strictete regulile de circulatie si sã circule cu o vitezã adaptatã în permanentã la conditiile de drum.

-Rulati cu o vitezã redusã, adaptatã permanent conditiilor concrete din trafic, în special când se circulã în coloanã. De asemenea, pentru un plus de sigurantã, se impune si mãrirea distantei în mers între vehicule.

-Purtati centura de sigurantã! Utilizati sistemele de retentie omologate pentru ocupantii din autovehicule!

-Nu utilizati telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevãzut cu functia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceti autovehicule pe drumul public.

-Nu bruscati comenzile autoturismului si efectuati fiecare manevrã doar dupã o temeinicã asigurare.

-Acordati prioritate de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentarã a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate.

-Nu îngreunati traficul si nu obstructionati vizibilitatea prin opriri sau stationãri neregulamentare!

-Nu consumati alcool sau substante interzise! Acestea vã vor scãdea capacitatea de reactie, concentrarea, atentia, reflexele si viteza de executie a miscãrilor.

-Totodatã, politistii le recomandã pietonilor sã îsi ia toate mãsurile de precautie, pentru a fi siguri cã sunt observati în trafic de cãtre soferi si sã fie întodeauna responsabili atunci când traverseazã strada.

-De asemenea, biciclistii sunt sfãtuiti de politisti sã se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, sã circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusã, sã aibã bicicleta echipatã corespunzãtor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ